Tradycyjnych, to podstawę regionalnej kuchni stanowią warzywa i nabiał. Pierogi ze świeżą, obgotowaną i poszatkowaną kapustą, do której dodaje się podsmażoną cebulkę oraz pokruszony biały ser, są przykładem smacznej, domowej kuchni opartej na prostych składnikach, dostępnych o każdej porze roku. Ten rodzaj farszu do pierogów popularny jest nie tylko na Dukielszczyźnie, ale też w innych miejscowościach wschodniego Podkarpacia. Przepis pochodzi(...)letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki masła 300 g sera białego (twarogu) sól pieprz Masło i ewentualnie śmietana do omaszczenia. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i zalewamy wrzącą osoloną wodą. Gotujemy ją do miękkości, a następnie dokładnie odsączamy
Trzeci talerzkażdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej paczkę gotowych pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących(...)Anglii często narzeka, że najgorsze jest odnalezienie porządnego sera białego odpowiedniego dla tradycyjnego farszu. U nas na szczęście jeszcze nie ma z tym problemu. Najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie pół na pół z półtłustym. Z pierogami jest trochę tak, że wiele osób nie ma ochoty po prostu spróbować. Moja mama powtarza często w odniesieniu do wielu
I tu będę miała takie teBardzo kremowy, wyrazisty sernik. Jest swego rodzaju kombinacją kontrastów - ciemnego, wyrazistego smaku brownie, delikatnej masy serowej z kawałkami melona, pokrytej puree z owoców. Smakuje rewelacyjnie, wygląda
Domowa cukiernia Ewymoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Skła dniki ciasta : 3 szklanki mąki , 250 gram masła lub margaryny Kasia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)owinąć folią i włożyć na 1,5 -2 godzin do zamrażarki. ( jeżeli ciasto będzie na tyle twarde , by je zetrzeć na tarce,) Składniki na masę serową : 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku, 125 g. miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA masy serowej: Mielimy dwukrotnie ser. Żółtka jaj utrzeć
Pysznosci Babci Basiformy 24x24 cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść w dno formy. 2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. 3. Masa serowa: Twaróg utrzeć z cukrem i ekstraktem. Dodać śmietanę i dalej miksować. Następnie wbijać po jednym jajku, miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać. 4. Połowę masy serowej wylać(...)minut (polecam piec w kąpieli wodnej) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie schłodzić minimum 4 godziny w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekaniektóre czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już przyszła pora na obiad, wystarczyło iść do ogródka po świeże warzywa i zioła. Na poddaszu suszyły się domowej roboty kiełbasy i boczki, więc jeśli ktoś miał ochotę na “skwarki” to wystarczyło iść na górę i uciąć kawałek…Bardzo chciałabym wrócić do tych czasów, uprawiać warzywa(...)dzieciństwa. W mojej rodzinie gotuje się botwinkę i ziemniaki osobno i tak też ja przyrządzam tę pyszną zupę. Co prawda feta była wtedy nieznana, ale moja babcia robiła własny twaróg (który a` propos nic nie miał wspólnego z dzisiejszym twarogiem w kostce), który konsystencją przypominał dzisiejszą fetę. Pyszna botwinka, polecam! Zupa botwinka z ziemniakami i fetą Składniki: 5 porcji duży
codojedzeniakitkami H (wnusia babci) Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania(...)otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne zamieszałam posmakowałam i było ok :) Wykonanie muffin Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce. W osobnym pojemniku roztrzepać jajko i resztę 'mokrych' składników razem z cytryna
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa masa serowa, która jest wprost obłędna, gładka i rozpływa się w ustach! Na niej położyłam galaretkę cytrynową podkręconą o lemon curd domowej roboty. By deser nie był nudny postanowiłam, że jego wierzch posmaruję pozostałym lemon curdem tuż przed podaniem i udekoruję świeżymi malinami. Ten deser to obłęd! Serdecznie polecam, szczególnie w prezencie(...)tortownicę o średnicy 16-18 cm): Kruchy spód z prażonego słonecznika: 3/4 szklanki nasion słonecznika 3 czubate łyżki cukru 50 gram masła Cytrynowa masa serowa: 125 gram mielonego twarogu półtłustego 200 gram serka homogenizowanego 50 ml soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 180 ml wrzątku 3 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy do sernika marki Delecta 1 łyżka cukru cytrynowego
Mango Papajakrowy mamy bezpośredni, i twarożek co jakiś czas mama męża odgrzewa więc ta myśl we mnie kiełkowała, aż w końcu zaowocowała. Znalazłam w internecie przepis na najprostszy na świecie domowy ser żółty i postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo fajny, ser jest bardzo syty, delikatnie czuć twarożek, biorąc pod uwagę że jest to ser nie dojrzewający i można go zrobić(...)sery z użyciem wspomnianej podpuszczki. Jednym słowem złapałam bakcyla i na jednym serze i rodzaju się nie skończy, takie doświadczenia i próby kulinarne są wciągające :) Składniki: 1 kg twarogu 1 l mleka (3,2% lub najlepiej wiejskie) 125 g masła 1 jajo 1 łyżka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie ulubione dodatki
W kuchennej krainieDostaliśmy śliwki :), każdy pojadł :) a tu jeszcze tyle zostało :) Nie ma wyjścia trzeba zrobić ciasto ze śliwkami :) Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może
chleba naszegoPrzepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi
Domowa cukiernia Ewyskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaLekka , zdrowa pizza domowa ( bo ma tylko 220 kcl ) troszkę inna od zwyczajnej pizzy bo z twarogiem.Jednak w smaku jest wyborna.Polecam. Ciasto : ********************* 1 paczka suchych drożdży 2 i 1/2 szkl.mąki pszennej po 1 łyżeczce soli i cukru szczypiorek 1 łyżka ziół prowansalskich Nadzienie : **************** 1 kostka białego sera 1 puszka krojonych pomidoròw 10 dag.startego(...)Wymieszac i wyrobić.Zostawic na 30 minut.do wyrośnięcia. 2 . Pomidory wrzuć do rondelka , dodać przyprawy . Gotować 10 minut . 3 . Ser żòłty zetrzeć na tarce ,czosnek drobno posiekać , twaróg pokruszyć. 4 . Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć do niej ciasto . 5 . Polać sosem pomidorowym i posypać twarogiem oraz żòłtym serem . 6 .Piec ok.20 minut w 200 stopniach
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakie produkty żebyśmy mogli jeść wszyscy. Takimi produktami są jogurty i serki od Piątnicy. Jeden z najlepszych składów jakie widziałam ostatnimi czasy, dlatego też zamiast do sernika używać twarogu białego użyłam jogurtów i serków od Piątnicy. Serki zawierają wyłącznie naturalne składniki. Wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. A żeby sernik stał się(...)komuś mogłoby się tak wydawać ;) Składniki na masę serową ( tortownica 26 cm): 600 gram jogurtu typu greckiego truskawkowego użyłam Piątnica (Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy
Życie zaczyna się w kuchniPieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI 11. Domowa pasc h a – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje(...)orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym 20. Tęczowe jajka – deser na zimno z galaretkami
Ugotować