dość rzadkie danie, dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które z powodzeniem można podać na obiad, albo kolację. Proste, domowe i smaczne, tak jak lubimy :) Ten wyjątkowy żurek gotują panie z Woli Komborskiej. Przepis tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich znajdziecie w publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół(...)pozostawiamy na noc i następnego dnia gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni. Podsmażoną wędlinę, grzyby i przyprawy dodajemy do wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy zakwas, mleko i gotować przez 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę. Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka Więcej
Trzeci talerz…na śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe
Kulinarny S.O.S.Dziś nasze święto Dziewczyny małe i duże, dużo radości Wam życzę a w mojej kuchni i moim piekarniku piekły się mega bułeczki właśnie na moje święto
Moje Małe Czarowaniesporo osób zaczęło piec pieczywo w domu. Pieczemy różne chleby - na zakwasie, na drożdżach, pszenne, żytnie, mieszane lub jeszcze. Co kto lubi i jakie ma możliwości w swojej domowej piekarni. Chleb zazwyczaj kojarzy nam się po prostu z bochenkiem lub już z ukrojoną kromką, którą smarujemy jakąś pastą bądź kładziemy na nią ser, szynkę czy warzywa. Ot, pyszne kanapki(...)jajka, 100ml mleka, 50ml jogurtu, 70g oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę soli, 100g liści szpinaku, 5-6 pieczarek, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, 150g wędliny, 100g żółtego sera, cebulę, 2 ząbki czosnku, łyżkę masła klarowanego. 1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, jogurt i olej, dosyp sól, po czym zmiksuj wszystko. 2. Wymieszaj mąkę z proszkiem
Z notatnika dietetykapush({}); Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam startym żółtym serem i piekłam do jego roztopienia. Pizzę(...)link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html), pizza na ziołowym cieście (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-na-zioowym-ciescie.html. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjerazy miała okazję w pizzerii i po jednym kęsie rezygnowała, a w domu prosi o nią w każdą niedzielę. Dlatego pomysł rollsów wydał mi się najlepszy - raz, że domowe, dwa, że miała być pizza i smak został zachowany, a trzy - dziewczynki naprawdę je jadły na dworze i to był świetny wybór, bo nawet się nie ubrudziły. A jak pięknie pomagały(...)płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Nadzienie: sos lub koncentrat pomidorowy cukinia ser żółty w plastrach cienko pokrojona kiełbasa kanapkowa lub inna wędlina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, zagarniając coraz więcej mąki, aż wytworzy się papka o konsystencji gęstej
Kolorowy Przepisownikprzyjściu do domu z piekarni. Grzanki Jeżeli pieczywo już zdążyło się z czerstwieć możemy zrobić z niego grzanki w piekarniku. Do wykonania będziemy potrzebować trochę sera w plasterkach, wędlinę w plasterkach i ketchup. Przygotowane kanapki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut . Ten czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odświeżenie(...)push({}); Sałatka Cezar z kurczakiem 2020-01-08 Czerstwe pieczywo – jak odzyska świeżość? 2020-01-08 Suszenie prania zimą – jak robić to poprawnie? 2020-01-07 Najlepsze domowe burgery 2020-01-06 Próchnica jest chorobą zakaźną i bardzo zaraźliwa. 5 sposobów na próchnicę. 2020-01-06 Szybkie jedzenie – to powód, że nie chudniesz! Sprawdź dlaczego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
To Musisz Wiedziećskładniki: 250 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
Domowy Smak Jedzeniaktórego nie może zabraknąć czegoś pysznego do popicia np. soków Hortex albo kompotu. Jajka podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Obok jajek, na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smakowitych, domowych pasztetów , tradycyjnej sałatki jarzynowej , a także białej kiełbasy, oraz puszystej babki wielkanocnej. Absolutna rewelacja! Zobaczcie łatwy i pyszny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku jajek faszerowanych(...)sałaty 1/2 małego kubeczka gęstej śmietany np. 18% 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku dużo posiekanego szczypiorku ok. 10 pomidorków koktajlowych dodatki do śniadania: świeże, chrupiące pieczywo wędlina, pasztety tradycyjna sałatka jarzynowa biała kiełbasa soki np. Hortex kompoty Pyszny pomysł na wspólne śniadanie: faszerowane jajka na zielonej sałacie z pomidorkami. Oto wypróbowany, łatwy przepis na jajka faszerowane ćwikłą
Moja Książka Kucharskablogu teraz będą tylko dietetyczne twarożki, jajecznice , koktajle , czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj na blogu podaję przepis na rewelacyjną dietetyczną Domową drobiową białą kiełbasę. Mogą taką drobiową, chudą kiełbasę jeść osoby na diecie białkowej, czyli diecie Dukana, czy diecie ketogenicznej. Nigdy bym siebie nie podejrzewała o to, że będąc na diecie(...)mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam w rulon i paruje się to w parowarze, jak będzie ta wędlina gotowa to podam dokładny przepis. Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) Składniki: 3 ćwiartki kurczaka, po wyluzowaniu i ściągnięciu skóry ważyły 564 g 1 pojedyncza pierś kurczaka o wadze 350 g Przyprawy: 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmdłe i nudne. A nie o to przecież chodzi. Potrawa ma wręcz cieszyć nasze kubki smakowe. Dlatego bez dobrych przypraw ani rusz. Ale czy przyprawy są wykorzystywane wyłącznie w domowych kuchniach? Co z całym przemysłem? Czy nie jest tak, że przyprawy są… obecne wszędzie? Przypraw dla wszystkich dziedzin przemysłu spożywczego Różne przyprawy, to podstawa nie jednego przemysłu spożywczego(...)różnych mieszanek, gdzie przeważa pieprz, aż po oryginalne korzenne przyprawy. Przyprawa może bardzo wiele. Ważne by była dobrze dobrana i naturalna. W przemyśle mięsnym przyprawy ekologiczne podkreślają smak kiełbas, wędlin, szynek i innych wyrobów mięsnych. Są też idealne do dań z grilla. To one nadają smaku i wyjątkowego zapachu. To one sprawiają, że choć wielu producentów używa tych samych mięs
Słodkie okruszkipodałam Jak dla mnie drugim istotnym dodatkiem, bez którego generalnie świąteczne pisanki nie mogą się obejść jest majonez. Ale nie taki zwykły majonez ze sklepu, tylko taki prawdziwy, domowy. Puszysty i żółciutki z jajek prosto od babcinych kurek XD Przygotowanie majonezu to żadna filozofia, nie wiem dlaczego tak rzadko sami go robimy. Musicie przygotować go na święta! Majonez Składniki(...)dolewamy małym strumieniem olej do uzyskania porządnej – gęstej i puszystej masy. Możemy podawać od razu lub przełożyć do słoiczka, zakręcić i schować do lodówki. Idealnie pasuje do jajek, wędliny, czy sałatek. Smacznego Artykuł Majonez pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki: mięso wieprzowe bez kości 1,3 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryczka
W Mojej Kuchni LubięW ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji
Kuchnia Pełna Pasjimnie pojawiła się szynka parmeńska i to jedyna wędlina jaką jem, jeśli mam ochotę na jakąś szynkę. To już prawie dwa lata, jak zrezygnowaliśmy w pełni świadomie z kupowania wędlin i ich jedzenia. Oczywiście ze względów zdrowotnych, już tu kiedyś o tym pisałam. To była najlepsza decyzja w naszym życiu serio! Polecam każdemu! Ale wróćmy do tematu risotto, u mnie(...)oliwek - łyżka masła - 2-3 ząbki czosnku - 2 garście świeżego szpianku - 2 garście zielonego mrożonego groszku - 1 łodyga selera naciowego - mleko lub śmietanka - woda - szynka parmeńska - sól morska - domowe zielone pesto - zielenina: koperek, lubczyk, kolendra - pęczek szparagów *opcjonalnie parmezan Na patelni z grubym dnem rozpuść masło i oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy, liście
SMYKWKUCHNIzmienić kilka składników w jej tradycyjnej postaci i danie gotowe. Ja zamieniłam mąkę pszenną na razową żytną, dodaję kilka warzyw i mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży(...)miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) Dodatki na jedną porcję ciasta - 1 cebula czerwona - kilka pieczarek - ser mozarella - pieczona pierś z kurczaka lub dowolna wędlina/boczek Ciąg dalszy wykonania Z wyrośniętego ciasta wałkujemy duże pizze bądź pizzerinki. Każdą smarujemy sosem. Układamy cebulę, pieczarki, mięso oraz ser. Całość zapiekamy w nagrzanym wcześniej piekarniku około 20 minut
Health-Fit-Life