ludzkości odżywiała się w ten sposób. Wiejska rodzina potrafiła być samowystarczalna. Jej członkowie samodzielnie uprawiali zboża, warzywa i owoce, dbali o zwierzęta hodowlane, wypiekali pieczywo, przygotowywali produkty mleczne i wędliny. Na zimę robiono zapasy, w tym tradycyjne polskie kiszonki i przetwory. Nikt nie opakowywał każdej porcji jedzenia w folię, nie przechowywał żywności w plastikowych opakowaniach i nie musiał się martwić(...)ponownie, poddaj recyklingowi” („Reduce, reuse, recycle”). W przypadku produktów żywnościowych dotyczy to zarówno tego, co jesz, jak i opakowania, w którym do Ciebie trafia. Co roku gospodarstwa domowe wyrzucają miliony ton wciąż zapakowanego jedzenia! Gdy do tego dodasz jeszcze miliony ton opakowań po spożytych produktach, staje się jasne, że jedzenie stanowi kluczową kwestię w ograniczeniu produkcji śmieci. Jest
ProstePesto.plPizzę lubimy wszyscy, ale ta domowa jest dużo zdrowsza, dlatego dziś zapraszam na pizzę. Miłego dnia! Składniki; 25 dag mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta soli ok 3/4 szklanki ciepłej wody pół łyżeczki cukru Dodatkowo; kilka plastrów szynki ( ok 5) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka(...)drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i miód. Chwilę smażymy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu dodajemy starty ząbek czosnku. Mieszamy, odstawiamy. Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, pomidory na połówki, ser mozzarella na plastry, Odkładamy. Ciasto zagniatamy do uwolnienia powietrza, w dłoniach rozciągamy na wielkość blaszki. Moja ma średnice
Radość kipiąca uśmiechem.Targi z jedzeniem w Barcelonie, czyli polecam dobre miejsca W Barcelonie spędziliśmy nie tak dawno kilka dni, głównym celem było włóczenie się po mieście. A co
Kuchnia na wzgórzuCzęsto masz dylemat co zjeść na kolację i po raz kolejny sięgasz po nudne kanapki? Jeśli tak to mam dla Ciebie świetny przepis, który będzie doskonałą
HealthyCreationszaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi, jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek. Ma właściwości wysuszające błony śluzowe oraz antywirusowe, zatem jest dobrym, domowym sposobem na lejący, uciążliwy katar a także na inne dolegliwości przy zapaleniu górnych dróg oddechowych czy przeziębieniu. Podając dzieciom jaglankę w czasie infekcji, wzmacniamy ich układ odpornościowy, rozgrzewamy i pobudzamy(...)spożywa się tego bogatego w składniki odżywcze produktu? Odpowiedź jest całkiem prosta: z powodu ciągłego braku czasu i zabiegania. Przygotowanie kaszy jaglanej jest bardziej czasochłonne niż położenie sera i wędliny na kromkę chleba. Aby nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić
Moja Mama Gotujepapryką i suszonymi pomidorami sprawi, że nasz wyrób nabierze wręcz niepowtarzalnego smaku. składniki 2 kg wieprzowej karkówki marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry(...)minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc nasz wyrób spożyć w przeciągu tygodnia
Miód i pieprzLubicie zapiekanki? jeśli tak to zapraszam...tą zapiekankę piekłam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z
Moje domowe kucharzenieSporządzona wcześniej baza to prawdziwe koło ratunkowe, w sytuacjach, w których nie mamy pomysłu na jedzenie do pracy. Domowe musli Okazuje się, że szybkie i zdrowe jedzenie do pracy może być całkiem sycące. Takim posiłkiem jest na przykład domowe musli, które można zrobić w wolnym czasie i przechowywać nawet przez kilka dni. Wystarczy przygotować płatki owsiane i ulubione bakalie, dodać(...)lodówki i tak przechowujemy. Mini kanapeczki, czyli wytrawne przekąski do pracy Aby przygotować mini kanapeczki, należy zaopatrzyć się w placki do tortilli i ulubione dodatki w postaci warzyw, wędlin i sosów. Każdy placek smarujemy sosem, bądź serkiem topionym i układamy równo dodatki. Całość zwijamy w rulon, kroimy na małe kawałki i układamy równo w pudełku przeznaczonym na jedzenie do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się błyskawicznie wśród jedzących obiad. Na uwagę zasługuje fakt, że udziec z indyka pieczony był razem z kością na kuchni opalanej drewnem, co z pewnością nadało mu głębszego, bardziej domowego i rodzinnego smaku. Dla nas prostota przygotowania mięsa z indyka i jego soczystość, sprawiły, że przekonaliśmy się do tego gatunku mięsa. Po powrocie do domu przygotowaliśmy kopię dania, lecz zamiast(...)mięso w piekarniku jeszcze przez 10 minut, aby skórka się zrumieniła. Pieczony udziec z indyka bardzo dobrze smakuje nie tylko na ciepło do obiadu, ale także na zimno jako wędlina do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczony udziec z indyka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypróbując naszego schabu poczujemy, się jakbyśmy byli na madziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek chilli TABASCO CZERWONE firmy SKWORCU 3 łyżki pomidorów suszonych firmy SKWORCU Sposób przygotowania Wszystkie składniki(...)minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do całkowitego wystygnięcia, a następnie używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały i spożyć go w przeciągu tygodnia
Miód i pieprzchrupiącej, sezamowej panierce i nieziemsko smaczną konfiturę z czerwonej cebuli. Tego po prostu trzeba spróbować! Chociaż bajgle śmiało możecie zajadać z serkiem, łososiem, wędlinką czy dżemem - są pyszne! Domowe bajgle - przepis zaczerpnięty z Moje wypieki : 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 300 ml wody Oraz: 1 łyżka cukru 1 żółtko(...)upieczeniu bajgle studzimy na kratce. W czasie, gdy bajgle wyrastają można zająć się przygotowywaniem konfitury oraz kurczaka. Konfitura z czerwonej cebuli to fantastyczny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin. Jest pyszna i rozpływa się w ustach - polecam! Konfitura z czerwonej cebuli: 800 g czerwonej cebuli 3-4 łyżki miodu 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy
Cooking MonsterPrzepis na te bułki znalazłam tutaj ..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g
Moje domowe kucharzenieMoją pierwszą kiełbasę zrobiłam przed Wielkanocą w ubiegłym roku, wyszła naprawdę dobra, ale proces jej robienia połączyłam z tradycyjną wędzoną kiełbasą i to nie był dobry
nietylkopasta.plŻółty ser + majonez + czosnek – połączenie banalnie prostych składników, które zaskoczy smakiem i szybko zostanie rozchwytane przez Twoich gości? W połączeniu z chrupiącymi krakersami stanowią
Kulinarne S.O.S.Żółty ser + majonez + czosnek – połączenie banalnie prostych składników, które zaskoczy smakiem i szybko zostanie rozchwytane przez Twoich gości W połączeniu z chrupiącymi krakersami stanowią
Kulinarne S.O.S.