domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:201/230)

Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 132

Takie coś to ratunek dla osób lubiących pewne wyroby garmażeryjne, jednak unikają ich z obawy że mogą trafić na takie niespodzianki jak kawałek z sierścią. Ja

Dieta moja pasja
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 169

Wiem, wiem...prawdziwa pizza nie może być z patelni...ale jak się bardzo chce i żeby szybko było to i pizze można przysposobić. Trzeba znać tylko

kawawszklance
Pizzerinki ze szpinakiem 307

W majowym  Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne

Fabryka pomysłów
Pasta z bobu 101

Właściwie poza nią nie trzeba wiele więcej, aby skomponować przepyszny posiłek. Wystarczy kilka kromek świeżego, chrupiącego chleba i filiżanka dobrej kawy. Dobrym dodatkiem do niej może okazać się również wędlina lub sezonowe warzywa – rzodkiewki, ogórki lub pomidorki. Na co zwrócić uwagę, kupując bób? W przepisach, gdzie wykorzystuje się zaledwie kilka produktów, warto zadbać o to, aby były(...)szczycie sezonu i to krótko po zbiorach, dlatego nie powinniście obawiać się o ich jakość. Z resztą jeśli tylko dysponujecie odrobiną miejsca w zamrażarce możecie samodzielnie przygotować domowe mrożonki. Wyłapcie moment, w którym bób jest najtańszy, kupcie go większą ilość, podzielcie na porcje, zapakujcie w woreczki, które dobrze znoszą niską temperaturę i wrzućcie je do zamrażalnika. Pasta z bobu

okolicepalnika.pl
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 183

kiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko  i na tak długo ( lub obie(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze

Miód i pieprz
własna wędzona kiełbasa paprykowa 261

nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny

Miód i pieprz
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 138

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 152

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu
wędliny z Ejszeryszek 168

regionalne smaki, produkty i ludzi, którzy je wytwarzają. W znacznym stopniu nam się to udało. Odwiedziliśmy producentów produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa: między innymi wędlin z Ejszeryszek, makowca z Ejszeryszek, mrowiska, sękacza, oraz posiadających ekskluzywny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jako jeden z dziewięciu polskich produktów Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Ejszeryszki, to jak sądzę światowy(...)wszystko dopieścić, przypilnować nie spieszyć się. I to widać i czuć. Oczywiście nie mogło obyć się bez degustacji. Z zakładu przeszliśmy do znajdującego się nieopodal domu i już w domowej kuchni spróbowaliśmy wszystkich wyrobów. I teraz trzeba by napisać jak nam smakowało. Moglibyśmy tu napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko

królestwo garów
Sos pomidorowy po indyjsku 124

widzicie na zdjęciach. Sos pomidorowy po indyjsku, gotowany na niewielkim ogniu przez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. . Ważna uwaga W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy.  Zimą, kiedy(...)dodatkiem aromatycznych przypraw. Ostry indyjski sos pomidorowy jest popularny w całych Indiach i państwach ościennych. W niektórych regionach dodaje się do niego także daktyle lub mango, ale żaden domowy indyjski chutney nie zawiera octu. Dodatek octu to wymysł europejski, mający służyć przedłużeniu trwałości sosu pomidorowego. Polskim odpowiednikiem catni jest tzw. gąszcz. Sos pomidorowy po indyjsku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
6 sztuczek, które pomogą przestać jeść fast foody 99

się z dala od fast foodów i przetworzonej żywności? Zacznij od kupowania z listą zdrowej żywności. Posiadanie listy pomoże ci trzymać się z daleka od fast foodów, takich jak wędliny, kupowane pączki i tym podobne. Pamiętaj też, że sklepy spożywcze są rozplanowane w taki sposób, aby zachęcić Cię do kupowania więcej, niż zamierzasz i potrzebujesz. Upewnij się, że trzymasz się(...)niezdrowego jedzenia, a także powstrzymasz przedwczesne zachcianki. 6. Przygotuj zdrowy fast food w domu Jeśli nie możesz powstrzymać się od jedzenia fast food, przygotuj go w domu. Z domowych składników, zdrowych, przygotowanych bez tłuszczu, wysokich gatunków mięs i dużej ilości zieleniny. Zerknij na nasze sprawdzone przepisy na fast food: Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food Nie ma nic bardziej

ProstePesto.pl
Temperatura w lodówce – jaka powinna być i jak ją ustawić? 91

Czy zastanawiasz się nad prawidłową temperaturą, w jakiej przechowujesz swoje jedzenie? Jak organizujesz żywność? Przy codziennym pędzie, pewnie nie. Jednak to ważne, aby móc cieszyć się

Rozdomowiona
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę

Ciastka - domowe słodkości