domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:205/230)

Bułeczki zakręcone 55

Puszyste i bardzo smaczne drożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste(...)przez 20 minut. Upieczone i wystudzone bułeczki przechowuj zawinięte luźno w papier śniadaniowy, torebkę lub w folii aluminiowej. Zachowają świeżość do 3 dni. Zakręcone bułeczki smakują z wszelakimi pastami, wędlinami, serami. Możesz je lekko podgrzać przed podaniem , rwać na kawałki i polać delikatnie oliwą. Wypróbuj także mój przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu chlebek czosnkowy . Smacznego Bułeczki zakręcone Zasmakuj

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków 188

Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do

Gospodyni Miejska
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 120

prostu pyszna. Nie tylko my doceniliśmy produkty Olchowego Dymku. W roku 2017 na festiwalu Smaku w Grucznie wątrobiana wędzona zdobyła tytuł Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne i wędliny. Możemy potwierdzić ten werdykt. Wątrobiana kupiona, zjedzona, była doskonała. Tylko było jej zdecydowanie za mało. Wyróżnienia otrzymali; Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską chrzanową. Produkowana jest dwa razy w roku przed(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa.  Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach

królestwo garów
Niedźwiedzie pesto 147

Czosnek niedźwiedzi ( Allium ursinum ), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska

mojewypiekiinietylko
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 135

Składniki : około 1 i 1/2 kg schabu  Marynata : 1/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej 3 łyżki oleju 2 listki laurowe

Przepisy i porady kulinarne
Sos adżika 80

Rosjanom, bowiem tradycyjny gruziński przepis na sos adżika ich nie zawiera. Zaletą adżiki jest nie tylko jej szerokie zastosowanie, ale też możliwość dostosowania smaku do własnych upodobań. Żeby zrobić domową adżikę będziesz potrzebowała świeżych pomidorów, papryki, marchewki, jabłek i odrobinę cierpliwości. Możesz ją przygotować także w wolnowarze.   Jeśli lubisz przetwory z pomidorów to pewnie zainteresuje Cię też przepis(...)pomidorów, czosnku i innych warzyw. Jest lekko pikantna i pasuje niemal do wszystkiego. Doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i drobiem. Możesz nią posmarować kanapki z ulubioną wędliną, albo (w wersji niezbyt drobno zmielonej) potraktować jako dodatek do kebabów, szaszłyków, kotletów mielonych i makaronu. Adżika w firmie gładkiego sosu sprawdza się także jak składnik marynat do każdego rodzaju

Cztery Fajery
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 127

Pasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z

Gotujemy i jemy
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 179

Pasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z

Korniszonki
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 135

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Korniszonki
Czego nie jeść w ciąży? 127

niepasteryzowanego zaliczyć można np. oscypki. Surowe i niedopieczone mięso Zaliczamy tutaj nie tylko potrawy z surowego mięsa jak tatar czy niedopieczone/niedosmażone potrawy typu krwisty befsztyk, ale także surowe wędliny, jak np. szynka parmeńska. Takie produkty mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą. Surowe i niedopieczone ryby i owoce morza Podobnie jak mięso - surowe ryby i przygotowane z nich potrawy typu sushi(...)cukrów prostych i tłuszczów trans - czyli tego, czego powinnyśmy unikać nie tylko w ciąży, ale zawsze. Zamiast więc kupować gotowe ciasteczka czy batony, warto zrobić je samemu. Można zrobić domowe batony zbożowe z orzechami, domowe ciastka z miodem zamiast cukru, koktajl owocowy zamiast słodzonego jogurtu owocowego ze sklepu. Możliwości jest wiele - bardzo często są to naprawdę proste przepisy, a wychodzą

Z notatnika dietetyka
Przechowywanie produktów spożywczych 120

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych. Wiele osób myśli, że wkładając produkty spożywcze do lodówki, zatrzyma ich świeżość na dłużej. Oczywiście

Zdrowie i pysznie na talerzu
Przechowywanie produktów spożywczych 97

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych. Wiele osób myśli, że wkładając produkty spożywcze do lodówki, zatrzyma ich świeżość na dłużej. Oczywiście

zdrowo i aktywnie
pizza na cienkim cieście (pyyyyszna) 284

Witam Kochani, mam nadzieję że ból głowy po imprezie Sylwestrowej już minął :D Mam też nadzieję,że dobrze się bawiliście. U mnie sylwester był nawet ok

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 160

zapobiega zawałom w przypadku schorzeń kardiologicznych. Wcale nie jest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe.   Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline(...)potas, żelazo i jod. Sól ta zeskrobywana jest ręcznie z nadmorskich klifów i skał w czasie odpływu. Przez szefów kuchni uważana za najlepszą sól morską na świecie. JAK ZROBIĆ DOMOWĄ SÓL SMAKOWĄ I DO CZEGO JEJ UŻYWAĆ? Na bazie wybranej soli morskiej możecie, tak jak ja, przygotować w domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom

Karo in the Kitchen