domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:200/230)

Szynka Pieczona z jabłkami 113

Szynka Pieczona z jabłkami, również pieczonymi Szynka Pieczona z jabłkami inspirowana czwartym odcinkiem serialu Wiedźmin. Zamek w Cintrze, bo tam toczy się akcja, pełen jest wspaniałych wędlin, warzyw, owoców i pełnych kufli piwa 😉. Oczywiście na jednym z pierwszych miejsc jest nasz dzisiejszy bohater, czyli Szynka Pieczona z jabłkami. Do spożycia wspaniałego dania nie potrzeba zbyt dużo. Wystarczy muzyka bardów, zimne(...)znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło. To nie pierwsze danie Wiedźmina , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją pasją jest kuchnia świata, domowa, tradycyjna, historia jej powstania. Więc jeśli jesteś ciekawa lub ciekaw, to odpowiednie miejsce dla Ciebie. Założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”. Gdzie znajdziesz

RafalCook
Kiełbasa ze słoika 150

sól i sporo pieprzu. Całość energicznie wymieszać i wyrobić - tak jak ciasto drożdżowe. Ilość czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego jak bardzo lubimy jego smak. W gotowej wędlinie może być wyczuwalny po kilku dniach, kiedy mięso przejdzie przyprawami. Odnośnie soli i pieprzu - żeby sprawdzić, czy kiełbaska jest dobrze doprawiona najlepiej zrobić malutkiego kotlecika i usmażyć na patelni. Można(...)się nie psuje... Moja kiełbaska wyszła przepyszna. Niemożliwy do kupienia w sklepie smak własnej kiełbaski w stosunkowo łatwej do wykonania i wygodnej formie:-) Doskonale pasuje do niej żurawina, oczywiście domowej roboty:-) Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Tradycyjne mielone. Sekret najsmaczniejszych kotletów 205

liście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu(...)najlepiej używać łopatki. Nie należy żałować tłuszczu, bo paradoksalnie im więcej tłuszczu użyjesz do smażenia, tym mniej tłuszczu wchłonie mięso gorące podawać z ulubionymi dodatkami, na zimno używać zamiast wędliny do kanapek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czym zastąpić sól 169

Mięta - jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu. Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków lub potraw z jajek. Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, więc dodawaj go ostrożnie Kurkuma wymieszana z imbirem nadaje potrawom smak charakterystyczny dla kuchni indyjskiej(...)cenny dla organizmu sód, który odpowiada za  prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz nawodnienie organizmu. Jednak zazwyczaj spożywamy kilkukrotnie więcej soli niż powinniśmy, jest bowiem zawarta w wędlinach, pieczywie, konserwach, serach, mleku sojowym i wielu innych produktach. Nadmierne spożycie soli może być niebezpieczne dla zdrowia prowadząc m.in. do nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy zawału serca. Zamiast soli kuchennej

Cztery Fajery
Chrzan 139

Wiadomym jest, że Wigilia nie może istnieć bez uszek, a Wielkanoc nie będzie Wielkanocą bez…. jajek… a do jajek najlepiej pasuje co?…. Oczywiście CHRZAN!!! Chrzan jest

PatiGotuje
Smakowita pajda – rustykalne bagietki 208

Smakowita pajda zaskoczyła mnie … smakiem prawdziwego domowego smalcu z cebulką i ziołami. Zanim kupiłam opakowanie, musiałam zrobić rundkę po mieście, gdyż w sklepie PiP, w który miał być smalczyk w ofercie, niestety go nie było. W końcu smalczyk zdobyłam w niepozornej, małej sieciówce, kupiłam dwa rodzaje. Wracając do domu już wiedziałam co przygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe(...)wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Bagietki studzimy na kratce. Kroimy w kromki i smarujemy smalczykiem, obkładamy wędliną. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . The post Smakowita pajda – rustykalne bagietki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek czosnkowy 85

Chlebek czosnkowy to idealny domowy wypiek, który podasz do wszelakich wypieków mięsnych z drobiu lub do dań z grilla. Chlebek z dodatkiem masła czosnkowego i świeżego koperku wygląda wspaniale i super smakuje. Z kromek możesz przygotować chrupiące grzanki z dodatkiem np. parmezanu i pomidorków. Świetny na kanapki, do past lub dipów. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej(...)Najłatwiej będzie posmarować go pędzelkiem kuchennym. Chlebek czosnkowy wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut do ładnego, złotego koloru. Wystudzony pokrój w kromki i podawaj do past, wędlin, gulaszy lub młodej kapusty. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 194

więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej.....   wody oczywiście. Składniki  na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze

Miód i pieprz
Baleron pieczony 149

Jakiś czas temu pisałem o baleronie parzonym. Teraz więc pora na baleron pieczony. Madzia wtedy kupiła 3,5 kg karkówki. 1 kilogram poszedł na baleron parzony

Marder&Marder Manufacture
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 188

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)można podawać lekko ciepły.  Chleb po pokrojeniu wygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych . Nie zawiedziecie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 148

Zupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych

Korniszonki
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 248

zwierzęcego tłuszczu w dietach. Uważam jednak, że nie należy przesadzać w żadną ze stron. Zamiast smarować kanapki "najwspanialszą i najzdrowszą" margaryną przygotujmy czasami pachnący smalec. Jabłuszko, cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba(...)staram się dodawać jak najwięcej dodatków (cebuli, jabłek etc.), bo więcej dodatków to więcej smaku i zapachu, a mniej czystego tłuszczu :) Kto pamięta ze swojego dzieciństwa domowy smalec

Codzienna kuchnia niecodzienna
wiejska podsuszana kiełbasa 198

jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych  wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny. Oczywiście

Miód i pieprz
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 164

                     baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione

Miód i pieprz