Szynka Pieczona z jabłkami, również pieczonymi Szynka Pieczona z jabłkami inspirowana czwartym odcinkiem serialu Wiedźmin. Zamek w Cintrze, bo tam toczy się akcja, pełen jest wspaniałych wędlin, warzyw, owoców i pełnych kufli piwa 😉. Oczywiście na jednym z pierwszych miejsc jest nasz dzisiejszy bohater, czyli Szynka Pieczona z jabłkami. Do spożycia wspaniałego dania nie potrzeba zbyt dużo. Wystarczy muzyka bardów, zimne(...)znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło. To nie pierwsze danie Wiedźmina , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją pasją jest kuchnia świata, domowa, tradycyjna, historia jej powstania. Więc jeśli jesteś ciekawa lub ciekaw, to odpowiednie miejsce dla Ciebie. Założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”. Gdzie znajdziesz
RafalCooksól i sporo pieprzu. Całość energicznie wymieszać i wyrobić - tak jak ciasto drożdżowe. Ilość czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego jak bardzo lubimy jego smak. W gotowej wędlinie może być wyczuwalny po kilku dniach, kiedy mięso przejdzie przyprawami. Odnośnie soli i pieprzu - żeby sprawdzić, czy kiełbaska jest dobrze doprawiona najlepiej zrobić malutkiego kotlecika i usmażyć na patelni. Można(...)się nie psuje... Moja kiełbaska wyszła przepyszna. Niemożliwy do kupienia w sklepie smak własnej kiełbaski w stosunkowo łatwej do wykonania i wygodnej formie:-) Doskonale pasuje do niej żurawina, oczywiście domowej roboty:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuliście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu(...)najlepiej używać łopatki. Nie należy żałować tłuszczu, bo paradoksalnie im więcej tłuszczu użyjesz do smażenia, tym mniej tłuszczu wchłonie mięso gorące podawać z ulubionymi dodatkami, na zimno używać zamiast wędliny do kanapek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięta - jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu. Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków lub potraw z jajek. Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, więc dodawaj go ostrożnie Kurkuma wymieszana z imbirem nadaje potrawom smak charakterystyczny dla kuchni indyjskiej(...)cenny dla organizmu sód, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz nawodnienie organizmu. Jednak zazwyczaj spożywamy kilkukrotnie więcej soli niż powinniśmy, jest bowiem zawarta w wędlinach, pieczywie, konserwach, serach, mleku sojowym i wielu innych produktach. Nadmierne spożycie soli może być niebezpieczne dla zdrowia prowadząc m.in. do nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy zawału serca. Zamiast soli kuchennej
Cztery FajeryWiadomym jest, że Wigilia nie może istnieć bez uszek, a Wielkanoc nie będzie Wielkanocą bez…. jajek… a do jajek najlepiej pasuje co?…. Oczywiście CHRZAN!!! Chrzan jest
PatiGotujeSmakowita pajda zaskoczyła mnie … smakiem prawdziwego domowego smalcu z cebulką i ziołami. Zanim kupiłam opakowanie, musiałam zrobić rundkę po mieście, gdyż w sklepie PiP, w który miał być smalczyk w ofercie, niestety go nie było. W końcu smalczyk zdobyłam w niepozornej, małej sieciówce, kupiłam dwa rodzaje. Wracając do domu już wiedziałam co przygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe(...)wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Bagietki studzimy na kratce. Kroimy w kromki i smarujemy smalczykiem, obkładamy wędliną. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . The post Smakowita pajda – rustykalne bagietki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChlebek czosnkowy to idealny domowy wypiek, który podasz do wszelakich wypieków mięsnych z drobiu lub do dań z grilla. Chlebek z dodatkiem masła czosnkowego i świeżego koperku wygląda wspaniale i super smakuje. Z kromek możesz przygotować chrupiące grzanki z dodatkiem np. parmezanu i pomidorków. Świetny na kanapki, do past lub dipów. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej(...)Najłatwiej będzie posmarować go pędzelkiem kuchennym. Chlebek czosnkowy wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut do ładnego, złotego koloru. Wystudzony pokrój w kromki i podawaj do past, wędlin, gulaszy lub młodej kapusty. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwięc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej..... wody oczywiście. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni). Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit. Niestety, zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze
Miód i pieprzJakiś czas temu pisałem o baleronie parzonym. Teraz więc pora na baleron pieczony. Madzia wtedy kupiła 3,5 kg karkówki. 1 kilogram poszedł na baleron parzony
Marder&Marder ManufactureChleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)można podawać lekko ciepły. Chleb po pokrojeniu wygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych . Nie zawiedziecie się
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych
Korniszonkizwierzęcego tłuszczu w dietach. Uważam jednak, że nie należy przesadzać w żadną ze stron. Zamiast smarować kanapki "najwspanialszą i najzdrowszą" margaryną przygotujmy czasami pachnący smalec. Jabłuszko, cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba(...)staram się dodawać jak najwięcej dodatków (cebuli, jabłek etc.), bo więcej dodatków to więcej smaku i zapachu, a mniej czystego tłuszczu :) Kto pamięta ze swojego dzieciństwa domowy smalec
Codzienna kuchnia niecodziennajakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni). Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit. Niestety, zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę do 45-55 stopni i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny. Oczywiście
Miód i pieprzbaleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione
Miód i pieprz