domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:203/230)

Baleron pieczony 123

Jakiś czas temu pisałem o baleronie parzonym. Teraz więc pora na baleron pieczony. Madzia wtedy kupiła 3,5 kg karkówki. 1 kilogram poszedł na baleron parzony

Marder&Marder Manufacture
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 161

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)można podawać lekko ciepły.  Chleb po pokrojeniu wygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych . Nie zawiedziecie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 128

Zupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych

Korniszonki
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 217

zwierzęcego tłuszczu w dietach. Uważam jednak, że nie należy przesadzać w żadną ze stron. Zamiast smarować kanapki "najwspanialszą i najzdrowszą" margaryną przygotujmy czasami pachnący smalec. Jabłuszko, cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba(...)staram się dodawać jak najwięcej dodatków (cebuli, jabłek etc.), bo więcej dodatków to więcej smaku i zapachu, a mniej czystego tłuszczu :) Kto pamięta ze swojego dzieciństwa domowy smalec

Codzienna kuchnia niecodzienna
wiejska podsuszana kiełbasa 162

jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych  wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny. Oczywiście

Miód i pieprz
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 137

                     baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione

Miód i pieprz
Galantyna czyli gotowane mięso z warzywami. 97

Takie coś to ratunek dla osób lubiących pewne wyroby garmażeryjne, jednak unikają ich z obawy że mogą trafić na takie niespodzianki jak kawałek z sierścią. Ja

Dieta moja pasja
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 146

Wiem, wiem...prawdziwa pizza nie może być z patelni...ale jak się bardzo chce i żeby szybko było to i pizze można przysposobić. Trzeba znać tylko

kawawszklance
Pizzerinki ze szpinakiem 272

W majowym  Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne

Fabryka pomysłów
Pasta z bobu 72

Właściwie poza nią nie trzeba wiele więcej, aby skomponować przepyszny posiłek. Wystarczy kilka kromek świeżego, chrupiącego chleba i filiżanka dobrej kawy. Dobrym dodatkiem do niej może okazać się również wędlina lub sezonowe warzywa – rzodkiewki, ogórki lub pomidorki. Na co zwrócić uwagę, kupując bób? W przepisach, gdzie wykorzystuje się zaledwie kilka produktów, warto zadbać o to, aby były(...)szczycie sezonu i to krótko po zbiorach, dlatego nie powinniście obawiać się o ich jakość. Z resztą jeśli tylko dysponujecie odrobiną miejsca w zamrażarce możecie samodzielnie przygotować domowe mrożonki. Wyłapcie moment, w którym bób jest najtańszy, kupcie go większą ilość, podzielcie na porcje, zapakujcie w woreczki, które dobrze znoszą niską temperaturę i wrzućcie je do zamrażalnika. Pasta z bobu

okolicepalnika.pl
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 154

kiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko  i na tak długo ( lub obie(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze

Miód i pieprz
własna wędzona kiełbasa paprykowa 227

nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny

Miód i pieprz
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 116

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 120

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania