Cześć! Tak sobie myślę, czy rozpisywać się o tej sałatce, którą i tak każdy zna. Coś napiszę jednak Bałagan – tak nazywa się w moich stronach
Pieprzyć z Fantazjądotknął praktycznie wszystkie dziedziny gospodarki. Jedzenie, usługi, materiały budowlane, paliwo… Lista jest długa. W tym trudnym okresie wiele osób zadaje sobie pytanie: jak ograniczyć wydatki, aby odciążyć budżet gospodarstwa domowego? Prawdopodobnie masz świadomość, że wydatki na jedzenie stanowią bardzo duży procent twojego budżetu – niektóre rodziny porównują tę kwotę do wysokości opłat za mieszkanie! Można zatem wywnioskować, że próby oszczędzania powinno(...)już masz Tworząc plan posiłków na najbliższe dni postaraj się uwzględnić to, co już masz w domu – szczególnie produkty o krótkim terminie przydatności, takie jak warzywa, owoce, nabiał i wędliny, a także te w otwartych opakowaniach. Dzięki temu kwota na paragonie w danym tygodniu będzie niższa, a jedzenie które już masz nie zepsuje się i nie trafi do kosza. Korzystaj
ProstePesto.pl5 / 5 ( 62 votes ) Klops obiadowy z pieczarkami, pomysł na pyszny posiłek Klops obiadowy to zawsze świetny pomysł na posiłek. Obiad z jego udziałem w naszej
Ogrodnik w podróżyPrzetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! Sezon na domowe przetwory w pełni. Gdy za oknem zrobi się szaro- buro i zabraknie świeżych warzyw, niezmiernie cieszy fakt, że zdążyliśmy zamknąć w słoikach trochę kolorowego lata. Nie ma to jak w zimowy wieczór delektować się smakiem własnoręcznie zrobionych zapraw na przykład z ogórków czy cukinii. W dzisiejszym wpisie przedstawiam(...)bardzo mnie to cieszy. 3. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ (klik) Przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. 4. SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ (klik) Kolorowa sałatka z mnóstwem pysznych warzyw. 5. ANANASKI Z CUKINII
Blog z ApetytemCzasami mamy ochotę na domową pieczeń, ta sklepowa najnormalniej w świecie nam się przejada. Dziś mam propozycję na pieczeń z kurkumą i pestkami dyni. Smakuje świetnie na ciepło z sosem lub na zimno położona na kromkę chleba. Zapraszam! Składniki; 1 kg mięsa mielonego z łopatki 3 cebule 2 łyżeczki soli Skworcu 1 łyżeczka cukru trzcinowego Skworcu(...)tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny. Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Szybka domowa pizza na chlebie z patelni jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta … Przygotowanie pizzy jest banalnie proste, możemy do niej użyć różnych składników według władnego uznania. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 4 jajka 4 pieczarki 50 g szynki 50 g boczku(...)pokrywką i smażymy na małym ogniu. 4. Zdejmujemy pokrywkę, polewamy ketchupem i układamy dodatki. W moim przypadku jest to pomidor i cebula(cebulę można dodać w pierwszej fazie z wędlinami,będzie bardziej miękka) i posypujemy startym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. 5. Po zdjęciu z patelni posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie
karolgotujemożliwości czasowych i absorbujących dzieci ;) Zuzia - 2 lata i 7 miesięcy. Wszystko musi robić ze mną, nie zrobię kanapki, jeśli mi na nią nie położy własnoręcznie plasterka wędliny czy nie posmaruje dżemem. Do sprzątania też garnie się do tego stopnia, że aż czasem modlę się, by jej się ta chęć rozwijała i nie zanikła z wiekiem ;) wiele rzeczy potrafi już(...)siostry. Wiktoria - 9 miesięcy. Od początku chciałam ją "przyzwyczaić", że nie ma mnie na wyłączność, nie nosić za dużo, itp., żeby mieć więcej czasu dla Zuzi i na domowe obowiązki. Nie dało się. Była mądrzejsza i żałosnym płaczem i wzrokiem wychowała mnie sobie nieźle ;) i Zuzię ;) jest nawet "gorsza", bo Zuzi do momentu raczkowania (9 mcy, od tego czasu już
Kolorowy PrzepisownikZamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni. Składniki: 300-400 g pieczarek 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy,oleju 5 g suszonyh podgrzybków(...)drobno na mączkę do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy,creme fraiche,masło,zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym,chrupiacym pieczywem Uwagi:świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarniku źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb do październikowej Piekarni Amber wybrała Małgosia z A kacjowego bloga . Napisała, że uważa ten chleb za ... prosty i wdzięczny wypiek... W pełni się z
Codziennik KuchennyDomowa pizza Ponieważ nasze dzieciaki jak pewnie i większość dzieci uwielbiają pizzę to czasami robimy ją po prostu w domu. Uważam, że jest zdrowsza ale kto wie jak jest naprawdę?? Wolę myśleć w ten sposób :))) Jest to troszkę czasochłonne ale teraz jest taka deszczowa pogoda, że to sama przyjemność, jak dla mnie, coś ugotować. To danie daje możliwość wykazania się(...)wyrabiania ( ok. 40 dkg) Sos pomidorowy: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie: Najpierw ciasto drożdżowe. Z łyżki mąki, cukru, połowy mleka i drożdży robię rozczyn i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłym miejscu przykryte
Tanio smacznie i prostoChrupiące paluchy z ciasta drożdżowego pochodzą z Turynu i mają ciekawą historię. Po raz pierwszy przygotował je dworski piekarz Antonio Brunero w 1679 roku na
Smakowity Blog KulinarnyCzy uwierzycie że przed chwilą chodziłam w letnich bluzkach, choć w kalendarzu królował od dwóch tygodni październik? dlatego tak przykro przestawić się na zimowe kurtki, czapki
Moje Małe Czarowanieludzkości odżywiała się w ten sposób. Wiejska rodzina potrafiła być samowystarczalna. Jej członkowie samodzielnie uprawiali zboża, warzywa i owoce, dbali o zwierzęta hodowlane, wypiekali pieczywo, przygotowywali produkty mleczne i wędliny. Na zimę robiono zapasy, w tym tradycyjne polskie kiszonki i przetwory. Nikt nie opakowywał każdej porcji jedzenia w folię, nie przechowywał żywności w plastikowych opakowaniach i nie musiał się martwić(...)ponownie, poddaj recyklingowi” („Reduce, reuse, recycle”). W przypadku produktów żywnościowych dotyczy to zarówno tego, co jesz, jak i opakowania, w którym do Ciebie trafia. Co roku gospodarstwa domowe wyrzucają miliony ton wciąż zapakowanego jedzenia! Gdy do tego dodasz jeszcze miliony ton opakowań po spożytych produktach, staje się jasne, że jedzenie stanowi kluczową kwestię w ograniczeniu produkcji śmieci. Jest
ProstePesto.plPizzę lubimy wszyscy, ale ta domowa jest dużo zdrowsza, dlatego dziś zapraszam na pizzę. Miłego dnia! Składniki; 25 dag mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta soli ok 3/4 szklanki ciepłej wody pół łyżeczki cukru Dodatkowo; kilka plastrów szynki ( ok 5) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka(...)drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i miód. Chwilę smażymy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu dodajemy starty ząbek czosnku. Mieszamy, odstawiamy. Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, pomidory na połówki, ser mozzarella na plastry, Odkładamy. Ciasto zagniatamy do uwolnienia powietrza, w dłoniach rozciągamy na wielkość blaszki. Moja ma średnice
Radość kipiąca uśmiechem.Targi z jedzeniem w Barcelonie, czyli polecam dobre miejsca W Barcelonie spędziliśmy nie tak dawno kilka dni, głównym celem było włóczenie się po mieście. A co
Kuchnia na wzgórzu