Właściwie poza nią nie trzeba wiele więcej, aby skomponować przepyszny posiłek. Wystarczy kilka kromek świeżego, chrupiącego chleba i filiżanka dobrej kawy. Dobrym dodatkiem do niej może okazać się również wędlina lub sezonowe warzywa – rzodkiewki, ogórki lub pomidorki. Na co zwrócić uwagę, kupując bób? W przepisach, gdzie wykorzystuje się zaledwie kilka produktów, warto zadbać o to, aby były(...)szczycie sezonu i to krótko po zbiorach, dlatego nie powinniście obawiać się o ich jakość. Z resztą jeśli tylko dysponujecie odrobiną miejsca w zamrażarce możecie samodzielnie przygotować domowe mrożonki. Wyłapcie moment, w którym bób jest najtańszy, kupcie go większą ilość, podzielcie na porcje, zapakujcie w woreczki, które dobrze znoszą niską temperaturę i wrzućcie je do zamrażalnika. Pasta z bobu
okolicepalnika.plkiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko i na tak długo ( lub obie(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni). Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit. Niestety, zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze
Miód i pieprznastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu) Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni). Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit. Niestety, zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę do 45-55 stopni i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny
Miód i pieprzPrzepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na
Kuchnia na wzgórzuPrzepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na
Kuchnia na wzgórzuregionalne smaki, produkty i ludzi, którzy je wytwarzają. W znacznym stopniu nam się to udało. Odwiedziliśmy producentów produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa: między innymi wędlin z Ejszeryszek, makowca z Ejszeryszek, mrowiska, sękacza, oraz posiadających ekskluzywny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jako jeden z dziewięciu polskich produktów Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Ejszeryszki, to jak sądzę światowy(...)wszystko dopieścić, przypilnować nie spieszyć się. I to widać i czuć. Oczywiście nie mogło obyć się bez degustacji. Z zakładu przeszliśmy do znajdującego się nieopodal domu i już w domowej kuchni spróbowaliśmy wszystkich wyrobów. I teraz trzeba by napisać jak nam smakowało. Moglibyśmy tu napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko
królestwo garówwidzicie na zdjęciach. Sos pomidorowy po indyjsku, gotowany na niewielkim ogniu przez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. . Ważna uwaga W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy. Zimą, kiedy(...)dodatkiem aromatycznych przypraw. Ostry indyjski sos pomidorowy jest popularny w całych Indiach i państwach ościennych. W niektórych regionach dodaje się do niego także daktyle lub mango, ale żaden domowy indyjski chutney nie zawiera octu. Dodatek octu to wymysł europejski, mający służyć przedłużeniu trwałości sosu pomidorowego. Polskim odpowiednikiem catni jest tzw. gąszcz. Sos pomidorowy po indyjsku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię z dala od fast foodów i przetworzonej żywności? Zacznij od kupowania z listą zdrowej żywności. Posiadanie listy pomoże ci trzymać się z daleka od fast foodów, takich jak wędliny, kupowane pączki i tym podobne. Pamiętaj też, że sklepy spożywcze są rozplanowane w taki sposób, aby zachęcić Cię do kupowania więcej, niż zamierzasz i potrzebujesz. Upewnij się, że trzymasz się(...)niezdrowego jedzenia, a także powstrzymasz przedwczesne zachcianki. 6. Przygotuj zdrowy fast food w domu Jeśli nie możesz powstrzymać się od jedzenia fast food, przygotuj go w domu. Z domowych składników, zdrowych, przygotowanych bez tłuszczu, wysokich gatunków mięs i dużej ilości zieleniny. Zerknij na nasze sprawdzone przepisy na fast food: Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food Nie ma nic bardziej
ProstePesto.plCzy zastanawiasz się nad prawidłową temperaturą, w jakiej przechowujesz swoje jedzenie? Jak organizujesz żywność? Przy codziennym pędzie, pewnie nie. Jednak to ważne, aby móc cieszyć się
RozdomowionaŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościniweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest(...)odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie jeśli wcześniej posypiemy deskę cukrem puder. 10. Domowa mączka migdałowa. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać
Ciastka - domowe słodkościDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylko