Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione z zagranicznych wojaży przyprawy i kawa straciły swój cudowny aromat ? W przypadku wielu produktów spożywczych i gotowych już potraw możemy przedłużyć ich świeżość i okres przydatności do spożycia, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia(...)artykułów spożywczych upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Od tego czasu udało się osiągnąć ogromne postępy w zakresie efektywności pakowania próżniowego, jako wygodnego i ekonomicznego rozwiązania dla gospodarstw domowych, a na rynku pojawiła się szeroka pakowarek próżniowych. Wśród nich szczególnie wyróżniają się zaprojektowane w 1987 przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristena pakowarki - zgrzewarki próżniowe FoodSaver® - był to pierwszy na świecie
Cztery Fajeryfakturze widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli i Wy macie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle(...)pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min. Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg schabu 2 duże cebule Marynata 2 łyżeczki kremu balsamicznego (u mnie o smaku pomarańczy) 2 łyżeczki majeranku
Mieszam w GarnkuFioloetowo-różowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było(...)dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Kuchenna KontrrewolucyaWystarczy kilka dni i niewiele pracy a wyczarujecie dojrzewający schab suszony, przygotowany w domowych warunkach. Zamienicie na kupny? SKŁADNIKI: 1 kg. ładnego schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli Czosnek granulowany(wg uznania-ale uważam,że łyżka) Papryka słodka(j,w) Kumin (1/2 łyżki) Majeranek (1.5 łyzki) Rozmaryn Liść laurowy oraz przypawy, które lubicie Pończocha PRZYGOROWANIE: Schab(...)przyprawy, które wcieramy w mięso-im dłużej tym lepiej, Mięso umieszczemy w pończosze-po bokach dodajemy liście lurowe i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 5-6 dni, Wędlina jest gotowa. Super smakuje z chrzanem lub ogórkiem konserwowym
Kopystką po garachKlasyka spotkań domowych PRL-u No, oczywiście tego ciut młodszego pokolenia. Starsze grzanek nie robiło! Zrobiłam dzisiaj wieczorem i wspomnieniami powiało. Co ciekawe, w zestawie jedynie ser na plus duży, bo cheddar'a użyłam, a dawniej był po prostu ser żółty. Co do reszty - no cóż, pieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak(...)żółty - ja użyłam cheddar'a masło szczypior zielony do przybrania przygotowanie Angielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona kiełbasę lub wędlinę pokrojoną na cienkie plasterki. Na to chlust keczupu i plaster sera żółtego. 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po wyjęciu posypać zielonym i wcinać gorące! Ale dobre
Stare GaryTym razem moje grzanki zrobiłam z pikantnym chorizo, które nadało im niepowtarzalnego smaku...😍😎 Użyłam: bagietkę na grzanki 1 cebulę 1 laskę chorizo ser typu mozzarella
Walijskie PichcenieTen dżem morelowy jest tak cudowny, że naprawdę trzeba się mocno powstrzymywać żeby nie wyjeść całego z garnka zanim trafi do słoików. Na razie schowałam go
Smaczna Pyzaogórków ;). To taki trochę czyściciel lodówki, ale idealny na mroźne dni. Moje chłopaki uwielbiają tą zupę co mnie bardzo cieszy bo jest szybka w wykonaniu. Do tego wystarczą świeże domowe bułeczki i nikt nie marudzi…a lodówka czysta i wysprzątana z resztek warzyw, kiełbasianych „dupek” itp. niedocenianych dobroci Polecam tą niskobudżetową, smaczną potrawę nie tylko w imię(...)szklanki wody po kiszonych ogórkach (można też dodać oba warianty razem jak lubisz kwaśniejszą wersję ) kiszone ogórki (jeśli masz jakieś dwa lub dużego jednego ) resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe ) seler, pietruszka, marchewka – cokolwiek
Ogrodnik w podróżyrzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już tylko sałatkę (z upieczonego w niedzielę kurczaka, kolorowej papryki i cieciorki), która wypełniła chrupiące ciasto. Nasz sprawdzony przepis na domową pittę z sałatką tri colores. Czwartek – Makaron i warzywa stir fry Przygotowanie dania na czwartek – makaronu i warzyw stir fry – wymagało minimum pracy. Danie w całości zrobiliśmy(...)pozbyć się składników, które powinny już zniknąć z lodówki (bo za chwilę się zepsują), a przy okazji pysznie zjeść. Do wnętrza calzone może trafić niemal wszystko – warzywa, ser, wędliny – w każdej wersji będą smakowały doskonale. Przede wszystkim dzięki pysznemu chrupiącemu ciastu! Nasze nadzienie do calzone zrobiliśmy z resztek papryki, chorizo i cukinii. Calzone najlepiej smakują prosto z pieca
Niedzielny kucharzMiałam pieczarki i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie u Ilonki ..polecam..pysznie było..
Moje domowe kucharzenieCiasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa Kokietka Kora orzechowa Kruszynka Rafaello na krakersach Bounty Shrek Królewiec Królewicz z jabłkami
Kuchnia domowa AniJesień to doskonały czas na przygotowanie różnego rodzaju domowych trunków. Nalewka z rokitnika jest bez wątpienia jednym z tych, które warto mieć w barku. Nie wymaga wiele roboty, a z jej zrobieniem bez wątpienia poradzą sobie nawet początkujący. Co prawda trzeba na nią nieco poczekać, jednak gwarantuję, że cierpliwość zostanie wynagrodzona. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)wzmacniający odporność sok. Możesz również przygotować z nich doskonałą konfiturę, galaretkę lub dżem, których smak doskonale będzie pasować zarówno do słodkich deserów i ciast jak i serów oraz wędlin. Nalewka z rokitnika Przepis: nalewka z rokitnika Składniki: nalewka z rokitnika 1 kg owoców rokitnika 250 g cukru 250 g płynnego miodu 1 litr wódki 500 ml spirytusu Jak zrobić: nalewka
okolicepalnika.plPyszna, delikatna jajecznica z kiełbasą. Przepis na smaczną i puszystą jajecznicę z kiełbasą. Klasyczna, polska jajecznica z kiełbasą wiejską, smażona na boczku. Jajecznica z dodatkiem śmietany
Moja Książka KucharskaSkładniki: pomidory - ile potrzeba papryczka chili - ile potrzeba żelfix - ile potrzeba cukier - ile potrzeba sól - ile potrzeba woda - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy
W Mojej Kuchni LubięBardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek
Ala piecze i gotujeZero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem Zapraszam do przeczytania relacji z warsztatów kulinarnych. Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem Zacznijmy
Kuchnia na wzgórzudość rzadkie danie, dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które z powodzeniem można podać na obiad, albo kolację. Proste, domowe i smaczne, tak jak lubimy :) Ten wyjątkowy żurek gotują panie z Woli Komborskiej. Przepis tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich znajdziecie w publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół(...)pozostawiamy na noc i następnego dnia gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni. Podsmażoną wędlinę, grzyby i przyprawy dodajemy do wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy zakwas, mleko i gotować przez 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę. Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka Więcej
Trzeci talerz…na śniadanie …na kolację …na imprezę …na Wielkanoc Prosta zimna przekąska zrobiona z szynki oraz pasty jajecznej Są szybkie, smaczne, łatwe – doskonałe
Kulinarny S.O.S.