domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:180/230)

Jak smakuje Paryż w weekend 176

jeśli chcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane  boulangerie  czy  pâtisserie, tam można dostać prawdziwego oczopląsu, a zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi  pate , słynną  jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść(...)brioche, zawijasy z rodzynkami i wiele, wiele innych wyrobów piekarniczych wprost rozpieszcza nasze podniebienia.  Po dodatki do bagietek najlepiej udać się na targ, tam dostaniemy przeróżne sery i wędliny, uwierzcie mi, że różnorodność serów sprawia, że nigdy się nie znudzą, mnie trundo było się zdecydować na jeden, smakowały mi absolutnie wszystkie, stąd zakupy były sowite ;)  Jeśli najdzie

Słodki Kompromis
Drożdżowe kwiatuszki 168

Takie wytrawne kwiatuszki w sumie są już na blogu [ tutaj i tutaj ], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na suchych drożdżach 67

pszenny na suchych drożdżach    Pszenny chleb na suchych drożdżach  (lub świeżych) to stary, sprawdzony i prosty przepis na zwykły, biały chleb - idealny do kanapek lub tostów. Domowy chleb drożdżowy z foremki uda się nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem.  Zobaczcie przygotowanie chleba krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do  ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Chleb

Lekcje w kuchni
Sos tatarski 78

otrzymać bardzo apetyczny sos tatarski . Smak sałatki będzie lepszy, pełniejszy, a warzywa jeszcze bardziej będą się ze sobą komponowały. Nie trzeba kupować gotowego w sklepie, można szybko zrobić własny domowy sos tatarski , w takiej ilości, jakiej się potrzebuje. Składniki na sos tatarski 1 mały słoiczek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 3 małe ogórki kiszone lub konserwowe(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do majonezu wymieszanego z musztardą, śmietaną lub jogurtem dodać pokrojone drobno ogórki. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Sos tatarski nadaje się do zimnych mięs, wędlin i jaj ugotowanych na twardo oraz sałatek warzywnych np. z kalafiora i pomidorów . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sos tatarski pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Karnawał na stole 211

Karnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :) Sałatki: Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem

Kuchnia domowa Ani
Pomidory z cukinią w zalewie 113

Jeśli tak jak i ja lubisz smak domowych przetworów, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na pomidory z cukinią w zalewie z octu i oliwy. Do ich przygotowania potrzebna jest dość spora ilość obu wspomnianych przeze mnie warzyw, oliwa z oliwek, pestki dyni oraz delikatna marynata na bazie octu jabłkowego. Warzywa po pokrojeniu należy upiec, ułożyć w słoikach, zalać oliwą oraz marynatą(...)końcu pasteryzować. Pomidory z cukinią w zalewie sprawdzają się jako przekąska, podane do wędlin, jajek oraz serów. Można je również śmiało podać jajko dodatek do pieczonych mięs. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pomidory i cukinia w słoiku Składniki na pomidory i cukinię w zalewie. 5 dkg pestek z dyni 2 kg pomidorów

MeCooks
Kiszone buraczki 76

namoczyć jeszcze nieobrane buraki w wodzie. Jak wykorzystać kiszone buraki? Są bardzo zdrowe, więc warto jeść kiszone buraki w plastrach nawet same. Będą też pięknym dodatkiem np. do talerza wędlin. Idealnym składnikiem do wielu sałatek oraz surówek, szczególnie tych z dodatkiem jabłka. Pełen zdrowia jest także sok z kiszonych buraków, który jest polecany osobom cierpiącym na anemię. Przyspiesza również przemianę(...)sycącym napojem z niewielka ilością kalorii. Przepis na kiszone buraki to z pewnością godny uwagi pomysł na zdrową przekąskę. Na Naszym Blogu znajdziesz również inne przepisy na buraczki. Polecamy domową ćwikłę z chrzanem , a także buraczki do słoików na zimę . Dużym zaskoczeniem będzie być może dla Was piękna kapusta pelustka marynowana z buraczkami. Zobacz też pomysł na buraczki z jabłkiem

Kuchnia Na Wypasie
Bułki na hamburgery, pszenne 166

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :) Składniki (na 10 bułek a 8 0 g): 380 g przesianej mąki pszennej typ 550 185 g letniej wody 10 g drożdży świeżych 50 g mleka pełnego w proszku

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 159

Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką   Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże

Korniszonki
Chrzan z warzywami – kuchnia podkarpacka 236

Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka Kuchnię podkarpacką cenię za proste składniki i znajome smaki, które nieodmiennie kojarzą   się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami. Dobre składniki i umiejętne połączenie smaków sprawiają, że chętnie wracamy do dań, które znamy od dzieciństwa. Ale w kuchni regionalnej nie brak smacznych potraw, które zaskakują swoją pomysłowością. I taki właśnie jest chrzan z warzywami(...)według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku. Chrzan z jajkiem znamy wszyscy. Lubimy go za wyrazisty smak i za to, że dobrze komponuje się z chlebem i wędlinami. Może nas jednak zaskoczyć swoim smakiem, kiedy do znanych składników dodamy gotowaną marchewkę i pietruszkę. Chrzan z warzywami jest delikatniejszy i nieco słodszy,   ale nadal pasuje do jajek, wędlin

Trzeci talerz
Testowanie Eterno. 166

jakości. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu. Dla zapewnienia trwałości konfitury są pasteryzowane domowym sposobem. Ich  konfitury to typowe smaki Polski, które doskonale łączą tradycję przetworów naszej babci z nowoczesnym wyglądem i dbałością o najwyższą jakość. Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty(...)jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Karryslid – duński śledź curry 97

Kopenhagi [Przeczytaj artykuł o 10 darmowych atrakcjach Kopenhagi] . Do tego duński ciemny chleb i pyszna skandynawska kolacja gotowa. Ale jeśli śledź curry ma być wyjątkowo dobry, musi być domowej roboty. Zebraliśmy kilka duńskich receptur, połączyliśmy je, dopracowaliśmy i w efekcie wyszedł ten oto przepis, który idealnie łączy słony smak śledzia z pikanterią przypraw i słodyczą jabłka. Duńczycy często podają Karryslid(...)sosy wysoko piętrzą się na kromce chleba i trudno byłoby ją po prostu ugryźć. Smørrebrød narodziły się wkrótce po rewolucji przemysłowej i początkowo były zwykłymi kanapkami z serem lub wędliną, zabieranymi z domu do zakładów pracy. Przy fabrykach zaczęły pojawiać się sklepiki z różnymi rodzajami kanapek. Ale eksplozja popularności smørrebrød nastąpiła w 1888 roku, kiedy handlarz winem Oskar Davidsen otworzył

smakowitehistorie.com