Każdy, kto słyszy piewszy raz o takiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale
To co kochamwędlino-podobny, ale jakoś tak wielkopolska "kiszka" (tak nazywała kaszankę moja babcia), czy śląski "krupniok", jeszcze gorzej mi brzmią. Różnica pomiędzy black puddingiem, a naszą kaszanką jest jedna. Ten pierwszy jest na płatkach owsianych, a nasza, no chyba każdy wie na czym. Poddaję się zatem i mamy kaszankę. Dostałem spory kawał świeżej kaszanki, z przedświątecznego świniobicia. Taka domowa
BaRepasBardzo smaczny, słodkawy, aromatyczny chleb, z super chrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji
Przepisy na domowy ser i chlebCześć! Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy. Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby
Pieprzyć z Fantazjądomową pizze Spróbujcie, polecam. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) 25 g świeżych drożdży 2 szczypty cukru 1 mała szczypta soli Dodatkowo: około 100-120 g żółtego sera (najlepiej mozzarella wiórki, ale może być inny) sos pomidorowy do posmarowania spodu 5-6 plasterków ulubionej wędliny/kie
Słodkie okruszkipiekarnie i sklepy rzeźnickie trzymają się mocno. Robiłam kiedyś zakupy w dużym markecie raz na 1,5-2 tygodnie, pakując w sklepowy koszyk wszystko według listy – warzywa, mięso, wędliny, nabiał, napoje, chemię. Kończyło się przeładowanym wózkiem, kupowaniem „bo dają taniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane(...)tydzień jeszcze mogą mieć sens. Pod warunkiem, że siedzicie nad kartką i układacie sobie menu na cały tydzień. Po pracy możecie jeszcze dokupić pieczywo czy świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona. Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże
Karo in the Kitchen1½ kg schabu, około 10 suszonych śliwek, około 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela
Świat Domowej KuchniProste do zrobienia i smaczne.. 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju
Moje domowe kucharzenieDomowe wędzarnie i domowe kiełbasy cieszą się niezwykłą popularnością. Wszystko przez to, że w sklepach coraz ciężej dostać dobrej jakości wyroby a na dodatek przepisy utrudniają przemysłowe wędzenie. Coraz więcej firm nie wędzi swoich wyrobów w dymie a stosuje chemiczne preparaty nadające smak wędzenia. Po części wymuszone jest to europejskimi regulacjami a po części wymuszone jest to kosztami. Nie dziwi(...)przygotowane kiełbasy. Zwłaszcza, że przygotowanie kiełbasy jest proste i tanie. Domowe wędzarnie można kupić już za 300 złotych a mięso do kiełbas nie przekroczy ceną samej kiełbasy. Ponadto w domowej kiełbasie znajdują się tylko najlepsze gatunki mięs. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na trzy r\u00f3\u017cne domowe w\u0119dzone kie\u0142basy z jednej porcji mi\u0119sa","image
ProstePesto.pldomową konfiturę z czerwonej porzeczki. Przepis bardzo prosty, naturalny, bez użycia żelfiksów. Nie są one tu potrzebne, gdyż porzeczki zawierają sporo pektyn, które sprawiają, że konfitura z nich bardzo łatwo się zagęszcza. Moja konfitura jest w smaku lekko kwaskowa. Taką lubimy. Doskonale nadaje się do dań słodkich typu naleśniki czy placuszki, jak i dodań wytrawnych typu pieczone mięsa, czy wędliny
Kuchnia z widokiem na ogródwędliną drobiową,majonezem light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym
Fiolka w kuchniPrzygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań(...)jemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne
Kuchnia Prezydentowejwędlinę, wykładamy nią wszystkie ścianki warzywa, następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem, by podczas zapiekania, pomidory nie przywarły do niego. Otwór z widocznym jajkiem wypełniamy tartym serem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Podajemy z zieleniną i oliwkami. Wg mnie idealnie do tego pasują domowe
Taste Of My Dayskładniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy
Domowy Smak Jedzenianutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się go czuło i gdzieś tam daleko na kubkach smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce, że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem(...)boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 sucha kajzerka 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi
Marder&Marder Manufacture