pieczeni. Przygotowuję ją z przeznaczeniem na kanapki, zamiast wędliny. Przynajmniej połowa znika jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu a to najlepszy dowód na to, że jest pyszna. :-) Dodatek warzyw sprawia, że nie jest sucha jak to z pieczeniami bywa. Za tym by ją przygotować przemawiają także względy ekonomiczne. Kilogramowy kawałek takiej domowej pieczeni to koszt 11zł a za tę cenę możemy
Szefowa kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na
Marta Gotujezwiązku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki koktajlowe Kawałek papryki Cienki kabanos Kilka plastrów okrągłej wędliny Jeden plaster drobiowej wędliny Ketchup łagodny Żółty ser (jako dodatki
Kolizje Smakówsoli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą(...)Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia - rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Z miłości
Grahamka, weka i kajzerkaskładzie z tyłu opakowania. Jak można obecnie unikać takich produktów? Jeśli stać nas na żywność BIO, to warto z nich korzystać, a o ile to możliwe, kupować wędliny i nie tylko u rzeźnika, gdyż mają tam lepszej jakości mięsa, przeważnie bez substancji szkodliwych. W dzisiejszych czasach bardzo ciężko dostać produkty całkowicie bez chemii, ponieważ jest nawet dodawana do owoców(...)jeść takie naturalne produkty, należałoby mieć swój własny ogródek,np. do jabłek, truskawek, marchewek itd, czy też miejsce do wędzenia mięs we własnym zakresie. Czy jest jednak inny domowy sposób na przyrządzanie mięs? Okazuje się, że tak, mimo, że niewiele osób o tym wie. Wyrób domowy mięs By zrobić mięso bez dodatkowych substancji konserwujących i szkodliwych, należy posiadać własny sprzęt
sierotka maRysia w kuchniniepowtarzalny posmak, niemożliwy do osiągnięcia domowymi sposobami. Jak czasami czytacie moje wpisy to wiecie, że zawsze omijam gotowe mieszanki i dziwne specyfiki - ale nie w przypadku tej mielonki, tutaj aromat spełnił swoje zadanie. Jeśli obawiacie się takich dodatków to wystarczy peklosól, pieprz i czosnek, lub Wasze inne ulubione przyprawy - wyjdzie również pyszna, domowa mielonka. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg mięsa(...)otworzyć, zdjąć płytkę dociskową. Następnie chłodzić w temperaturze pokojowej, dopiero później wstawić do lodówki na około 12 h (daję na noc) aby mięso stężało i ładnie się kroiło. Wyciągnąć wędlinę pociągając za woreczek/folię. Bez woreczka też nie ma problemu z wyciąganiem - wystarczy tylko praskę zanurzyć w gorącej wodzie na chwilkę, przewrócić do górny dnem, stuknąć i wędlina wypadnie
Kocham..lubię..gotuję..Uwielbiam domowe pieczywo, pachnie w całym domu i mamy pewność , że pieczywo jest naprawdę świeże, a przede wszystkim wiem z czego jest zrobione. Te śniadaniowe bułeczki są puszyste, mięciutkie i pięknie pachną czarnuszką. Będą idealne na rozpoczęcie dnia, można je podać z ulubionym dżemem, wędliną lub serem, a ja lubię jeszcze ciepłe posmarowane margaryną Śniadaniową Klasyczną. śniadaniowa nie zawiera
Krylowa KuchniaW pastach, hummusach- czyli jednym słowem smarowidłach jestem wręcz zakochana, ponieważ oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych, (jako zastępstwo dla szeregu niezdrowych wędlin i serów) są przede wszystkim
Nie Bo PiekłoDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiPeklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska
kgwjanczeworoku wszystkie przetwory robimy z kupnych ogórków, nasza domowa spiżarnia wzbogaciła się o ogórki kanapkowe . Pod tą nazwą kryją się pyszne słodko-winne ogórki w zalewie z kurkumy, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Cienkie plastry ogórków pasują w sam raz rozmiarem do porannej kromki chleba zrobionej z ulubioną wędliną lub serem. Ogórki kanapkowe najlepiej zrobić z ogórków
niecodziennikparyKabanosy wędzone w domowej wędzarni Upłynęło sporo czasu od mego ostatniego wędzenia ( jak również i od ostatniego wpisu na blogu), bowiem jak to zwykle w życiu bywa nie wszystko możemy sobie zaplanować tak jak byśmy chcieli. Ale w końcu udało mi się wygospodarować odrobinę czasu i zrobiłem wędlinę której smak "chodził za mną
Miód i pieprzzapachy, które tak często przeszkadzają i szukamy domowych sposobów na ich usunięcie. Na szczęście nowoczesne produkty sprawiają, że tradycyjne metody walki z brzydkim zapachem w lodówce to już przeszłość. Pojemniki próżniowe Dafi Vacuum posiadają silikonową uszczelkę, która gwarantuje wyjątkową szczelność. W takich pojemnikach można przechowywać nie tylko owoce, warzywa, mięsa i wędliny, ale także produkty mleczne i moje ulubione
Moja smaczna kuchniaBardzo zdrowa domowa szynka bez konserwantów. Nie jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek
To co kochamkochacie gotowanie i nastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie. ( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki: -melon lub arbuz -papryka -pomidorki koktajlowe -winogrona -śliwki -salami -kabanosy -sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu. Ustawiamy go na talerzu. Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy
Maminek kulinarny