Duża pizza – sprawdzony przepis Lubicie domową pizze? To idealne rozwiązanie na wiele okazji. U nas taka pizza pojawia się najczęściej w dni wolne lub na Sylwestra. Czasem przygotowujemy ją też na obiad lub po prostu, gdy najdzie nas taka ochota Z podanych składników można przygotować jedną dużą pizze lub opcjonalnie dwie mniejsze pizze. Wystarczy mąka, oliwa lub olej, drożdże(...)pokrywką, można ją nabyć w Betterware . Świetna nie tylko do ciast drożdżowych Do tego ulubione dodatki, chwila cierpliwości i do piekarnika Prosto i pysznie. Bo przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne Domowa pizza na świeżych drożdżach W każdej pizzy najważniejsze jest ciasto, a z tym się świetnie pracuje. Ciasto na pizze na świeżych drożdżach doskonale wyrasta. Można
Słodkie okruszkiSmażymy do momentu, aż sos z pieczarek odparuje. 7. Na desce rozkładamy placek naleśnikowy. 8. Na jego środku kładziemy plaster sera, na to 2 plastry wędliny, ok. 1 łyżki pieczarek z cebulą i przykrywamy drugim plastrem sera. 9. Boki placka składamy do środka, a następnie zwijamy go od dołu w rulon. 10. Gdy mamy(...)wszystkie placki, opiekamy je na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia sera. Jeśli nie macie grilla, naleśniki można podpiec na patelni lub w piekarniku. Doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym. Smacznego
Prosto z KotłaChleb z oliwkami to chleb który sam w sobie już jest posiłkiem, sycący i treściwy. Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej
Moje Małe CzarowanieMam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i prostego w wykonaniu pasztetu. Moje dzieci go uwielbiają i często go robię w większej ilość, potem tylko dzielę na
Sama słodycz i szczypta chiliTarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą
Kuchnia na wzgórzuTarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą
Kuchnia na wzgórzurównież mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku "mały kawałek chleba" i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk - póki sezon na nie trwa! - oraz pysznego ciągnącego się sera(...)Kanapki panini dają nam tysiąc możliwości. W swoich próbowałam uchwycić smak kończącego się lata. Uwielbiam ten dymny smak grillowanych warzyw, które z serem tworzą bardzo zgrany duet. Ciabattę posmarowałam domowej roboty smakową oliwą z bazylią, czosnkiem i płatkami chilli, dzięki czemu kanapki są aromatyczne i lekko pikantne. Do przygotowania panini wykorzystałam nowość - ser Burger&Toast od Hochland
Chilli Czosnek i OliwaNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co
Kuchnia Pełna PasjiPiadina - podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia - Romania w północnych Włoszech. Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej
Moje Małe CzarowanieIle to ja miałam kłopotu z żelatyną. Trudno powiedzieć i zliczyć. Jednak, aby lepiej zrozumieć żelatynę zacznijmy od początku.Żelatyna to tak na prawdę mieszaniną białek
Ciasta z tradycjamiłyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 2 łyżki papryka czerwona słodka 1 łyżka oregano i ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Dodatkowo Ser żółty Sos pomidorowy Wędlina Ogórek Cebulkę Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam ciepłą wodę, olej, przyprawy a następnie mąkę i drożdże. Dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok 1 godzinę(...)papierem do pieczenia wykładam ciasto. Dokładnie wyrabiam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Można pozostawić grubsze brzegi ciasta i włożyć w nie np. Ser żółty. Ciasto smaruję domowym sosem pomidorowym. Układam składniki. Piekę w 160 stopniach przez ok 40 min. Podaję posypaną świeżym szpinakiem
Gotowanie Patkizdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 2. Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut. 3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 4. Delikatny jabłkowo-miodowy omlet z cynamonem 5. Makaronowe(...)piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą. 7. Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta. 9. Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie 10. Placuszki kokosowo-dyniowe
Słodkie okruszkiKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa
KorniszonkiPostanowiłam spróbować. Robiłam na obiad w ramach nie marnowania jedzenia prostą kaszę z patelni. Często, kiedy zostaje mi kasza z dnia poprzedniego, podsmażam ją z rożnymi warzywami, mięsem czy wędlinami, czasem z serem lub strączkami i powstaje pyszne danie jednogarnkowe czy też raczej jednopatelniowe. Tym razem podałam je dodatkowo z winogronami. Mi bardzo smakowało, dzieciakom też. Warto więc spróbować. PRZEPIS(...)WINOGRONAMI Składniki: 1 cebula 4 łyżki oliwy 3 parówki lub inne ulubione kiełbaski 1 szklanka ugotowanej kaszy perłowej 2 liście kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 ząbek czosnku 3 łyżki domowego sosu pomidorowego z bakłażanem – można dodać pomidory z puszki lub passatę lun dowolny sos ze słoika na bazie pomidorów sól pieprz 2 garście winogron Jak zrobić kasze perłowa
Dorota Smakujejako substancje konserwujące, zapobiegające rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Dodawanie ich do produktów mięsnych (peklowanie) nadaje im odpowiedni smak, zapach oraz barwę. Należy pamiętać, aby nie podgrzewać wędlin konserwowanych, a do grillowania nie używać wędlin peklowanych, ponieważ przy ogrzewaniu powstają wspomniane wyżej rakotwórcze nitrozaminy. Co z pestycydami, grzybami, pleśniami, bakteriami i konserwantami? No dobra, azotany i azotyny to jedno, ale przecież(...)znajdować się szkodliwe substancje (pestycydy, grzyby, pleśnie, wirusy, bakterie, konserwanty). Niestety Greentest nam tego nie wskaże. Jak zatem je usunąć? Mycie w samej wodzie niestety nie pomoże. Można stosować domowe sposoby , takie jak mycie w wodzie z octem, ale łatwiejsze i wygodniejsze jest tzw. ozonowanie. Do tego celu służy Food cleaner. Czym jest Food cleaner? Jak przeczytamy na stronie Clean
Moja DelicjaZjedzenie od czasu do czasu domowej roboty pizzy może być jak najbardziej zdrową alternatywą fast food’ów. Takie ciasto nie zawiera ulepszaczy, dodatków smakowych, glutaminianu sodu. Przygotowując, je z dodatkiem mąki razowej, kukurydzianej czy gryczanej to kolejna zdrowsza opcja. Nawet niezbyt umiejętnie ale własnoręcznie przyrządzone ciasto, będzie lepsze od pizzy mrożonej. Polecam pizzerki na spodzie z dodatkiem musu, przygotowanego(...)mrożonej dyni Hortex, który nada pięknego koloru. Zastąp tłuste wędliny kolorowymi warzywami (warto użyć surowych typu: rukola, szpinak, świeże zioła tuż po wyjęciu z pieca ),wybierz mozzarelle lub inny dobrej jakości ser, ale zmniejsz jego ilość na pizzy. Grubość ciasta również można ograniczyć Te kilka trików sprawi, że to danie zyska statut zdrowszego jedzenia. Myślę, że takie odchudzenie posiłków
Kierunekuchniarozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Dodawanie ich do produktów mięsnych (peklowanie) nadaje im odpowiedni smak, zapach oraz barwę. Należy pamiętać, aby nie podgrzewać wędlin konserwowanych, a do grillowania nie używać wędlin peklowanych, ponieważ przy ogrzewaniu powstają wspomniane wyżej rakotwórcze nitrozaminy. Co z pestycydami, grzybami, pleśniami, bakteriami i konserwantami? No dobra, azotany i azotyny to jedno, ale przecież na produktach o niskim(...)znajdować się szkodliwe substancje (pestycydy, grzyby, pleśnie, wirusy, bakterie, konserwanty). Niestety Greentest nam tego nie wskaże. Jak zatem je usunąć? Mycie w samej wodzie niestety nie pomoże. Można stosować domowe sposoby , takie jak mycie w wodzie z octem, ale łatwiejsze i wygodniejsze jest tzw. ozonowanie. Do tego celu służy Food cleaner. Czym jest Food cleaner? Jak przeczytamy na stronie Clean
Moja Delicjasmarujemy cienko serkiem Philadelphia, na to cieniutko musztardą. Następnie równomiernie rozkładamy dodatki: odrobinę łososia w kawałkach, korniszony w plastrach, ogórka zielonego pokrojonego w kostkę, ser żółty w kawałkach, rozdrobnioną wędlinę i co nam się tylko zamarzy. Możemy doprawić gęstym sosem czosnkowym. Tortillę zwijamy tak jak tą z samym łososiem. Kolacja bez kanapek gotowa. Może to być też nasze śniadanie(...)najlepiej smakuje na świeżo - ale da się je przechować w lodówce, więc z powodzeniem możemy przygotować je dzień wcześniej. Tak przygotowana tortilla idealnie nadaje się także jako przekąska na domowe przyjęcie lub imprezkę. Dodatki można komponować dowolnie - jak nam tylko fantazja i zawartość lodówki pozwoli. Pyszności. Kolejne fantastyczne wcielenie moich ulubionych tortilli . Polecam
Kuchnia po mojemu