Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100 % naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna i dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest(...)zdrowsza i lekkostrawna. Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe
Kuchcik gotujestrączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2 łyżki papryki słodkiej • 1 cebula • sól • pieprz • domowa kostka rosołowa (przepis w mojej kolekcji )można dodać inne przyprawy • 1 czubata łyżka mąki • majeranek • olej • masło Sposób przygotowania 1. • Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej na noc na drugi(...)kiełbasę pokroić w kostkę Na dużą patelnię dać kilka łyżek oleju podsmażyć boczek dodać kiełbasę i cebulkę smażyć aż cebula się zrumieni 3. • Do ugotowanej fasoli dodać przysmażoną wędlinę z patelni dodać mus pomidorowy majeranek i przyprawy i kostkę 4. • Na patelnię po smażeniu wędliny dodać masło i czubatą łyżkę mąki zrobić zasmażkę rozprowadzić z wywarem wymieszać
W królestwie smaków BeatyDzięki uprzejmości firmy Duda mam możliwość posmakowania przepysznych wędlin, bez polepszaczy i z dużą zawartością mięsa, co nie często spotykamy na sklepowych półkach. Niestety. Dziś zrobiłam przepyszną sałatkę z kabanosami wołowo drobiowymi. Kabanosy te są idealnie słone, kruche i przede wszystkim smaczne. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo(...)drobiowego Duda 4 jaja ugotowane na twardo 1 cebula pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki domowego majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Jaja, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kabanosa w talarki o grubości około 0.5 cm. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników. Następnie do makaronu, kabanosów
MamaOskarkaPizza rodzinna – dwie wersje Domowa pizza gości u nas najczęściej w weekend. Ostatnio przygotowałam aż dwie duże pizze. U nas w wersji dla dzieci – minimalna ilość dodatków i w wersji dla dorosłych z większą ilością dodatków Jak zawsze wyszło pysznie Przepis pizze jest sprawdzony i często z niego korzystamy. Przygotowanie takiej domowej pizzy jest naprawdę proste. Mi często(...)ciut za mało i musiałam mieszać z innym serem, bo jego smak jest świetny). Polecam! Flomaro t o sklep z produktami importowanymi bezpośrednio z Francji. Starannie wyselekcjonowane francuskie wina, wędliny oraz delikatesy. Ze słodkości polecam Wam np. krem z orzechów laskowych. Coś cudownego. Postaram się wrzucić Wam z nim małą inspirację Ale to oczywiście nie wszystko, bo oferta Flomaro Deli
Słodkie okruszkiKarnawał w pełni. Jeżeli planujecie uczcić go domowymi imprezami, to polecam sprawdzone przekąski firmy Sokołów. Jest w czym wybierać: Kabanosy Polskie, Francuskie, Włoskie, salami, w tym wiele przekąsek typu chips np. chips salami z chili, czy też chips salami z czosnkiem, szynki - tu w szczególności polecam szynkę Sarmacką, paluszki drobiowe, dla najmłodszych kabanosiki i parówki z serii Sokoliki (mój(...)uwielbia), Z Gruntu Dobre, czyli hummusy, pasty itp. Francuzi mają swoją deskę serów, my zaś mamy swoją deskę wędlin, na której obowiązkowo musi się znaleźć salami i kabanosy. Idąc zaś z duchem czasu, warto dodać do niej pasty warzywne takie jak hummus. Dzięki gotowym przekąską możemy zaoszczędzić wiele czasu. Możemy je również wykorzystać do stworzenia bardziej kreatywnych przekąsek
Passions hobbies lifeŚniadanie rodem ze świąt: biały boczek i ogórek kiszony Innym elementem tradycyjnego świątecznego śniadania jest biały boczek. W naszym przypadku również własnego domowego babcinego wyrobu. Idealnym połączeniem było by gdyby boczek pochodził od dziadków Olivki ze strony mamy, a potem był upieczony przez babcie z drugiej strony, czyli moją mamę według starego rodzinnego przepisu. Własna hodowla ma duże zalety(...)tucznych i antybiotyków w mięsie, które potem zjadamy - i sami tyjemy... Drugi pozytywny aspekt boczku to fakt, że nie można go napompować chemikaliami jak szynkę i wiele innych wędlin. Trochę na temat tłuszczu bo to kontrowersyjna sprawa. Patrząc z perspektywy odchudzania, tłuszcz zwierzęcy nie stoi najwyżej w rankingu jako przyczyna przybierania na wadze. Ma wiele swoich zastosowań
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJuż jutro nadejdzie czas, na święceni pokarmów. W naszych koszyczkach zagoszczą jajka, wędliny, pieczywo, chrzan... i oczywiście nie może zabraknąć mini babeczki. Każdy element wielkanocnej święconki, ma swoje znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie(...)płodność, a także dostatek. S er jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby
Kuchnia w opałachmięsa Przepis na gęsty sos do mięsa i wędlin. Dip do mięsa pieczonego jest jednym z wielu sposobów na urozmaicenie smaku potraw. Przed nami sezon na grillowanie, ale nawet najlepsze mięsa i warzywa znudzą się, jeśli będziesz je przyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego(...)oraz wędlin. Udostępnij przepis Spodobał Ci się przepis na dip do mięsa pieczonego ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. Co to jest dip Dip to rodzaj gęstego sosu, podawanego na zimno. Swój wyrazisty smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom i przyprawom. Dipy możesz podawać do mięsa i wędlin, owoców
Cztery Fajeryprzestrzegania zasady "zero waste" prezentował podczas warsztatów Akademii Smaku Sokołów - Piotr Kucharski - zwycięzca programu "Gotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw(...)czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu 100 g przecieru pomidorowego ziemniaki w stylu zero waste 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła resztki wędlin, mogą być te obeschnięte obierki z marchewki resztki pieczonego mięsa szczypiorek lub cebula dymka sól i pieprz do smaku Jak zrobić obiad z resztek Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPlac Imbramowski w Krakowie i nowości Plac Imbramowski w Krakowie. Plac Imbramowski to plac targowy w północnej części Krakowa, niedaleko skrzyżowania ulic Opolskiej
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj kolejny przepis dla mięsożerców- schab pieczony. Ostatnio polecałam Wam dwa pyszne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem , ale dzisiaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPo prostu pyszny,uwielbiamy go i często gości w mojej lodówce.Jest bardzo prosty do zrobienia,kremowy i super smaruje się na pieczywie i tak naprawdę
Swojskie jedzonkoSkładniki 400g pierś z kury zagrodowej 800 g filet z indyka Marynata musztardowa 2 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki musztardy
mojej kuchniSkładniki 400g pierś z kury zagrodowej 800 g filet z indyka Marynata musztardowa 2 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki musztardy
w mojej kuchniKurczak nadziewany jest idealny do podania na ciepło lub zimno. Ja wstępnie go wytrybowałam i nadziałam mięsem mielonym z pieczarkami, następnie owinęłam dratwą i zapiekałam około
Kulinarne Fantazje Marioli