deser owocowy - 1956 przepisów (strona:105/131)

Chałwowe lody z kaszy jaglanej. 115

Składniki: 90 g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego z kartonu) 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić

Powiedz dietom nie
Lekki sernik bez cukru 158

Przedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem

Powiedz dietom nie
100 przepisów na Sylwestra 1308

mnie liczyć, zwłaszcza, że lista liczy 100 pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce(...)Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami

Moja smaczna kuchnia
Wiśniówka 175

Nalewkami w naszym domu zajmuje się Piotrek, ma swoje stare rodzinne przepisy. Należy pamiętać, że im dłużej nalewka owocowa stoi, tym zyskuje na smaku. Nalewki najlepiej smakują po kilku, albo najlepiej kilkunastu miesiącach dojrzewania w chłodnym, ciemnym miejscu. Ja uwielbiam nalewkę z wiśni, która jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Jednak jest lato, czemu więc piszę o tej nalewce(...)razem zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok, 2 tygodnie. Następnie syrop zlewamy mieszamy 1 litrem przegotowanej zimnej wody i z odlanym wcześniej ekstraktem. Wiśnie nasączone alkoholem możemy wykorzystać do deserów. Naczynie zamykamy, odstawiamy na co najmniej jeden miesiąc. Nalewkę filtrujemy do butelek pozbywając się osadu (np. przez gazę lub filtr do kawy), odstawiamy, ta nalewka wiśniowa na zdjęciu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liebster blog 145

pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe to CUSZIMA wg Siostry Anastazji z musem truskawkowym 2.Bloga prowadzę od trzech miesięcy 3.Bloga założyłam, gdyż chciałam mieć taką moją własną Książkę Kucharską:) 4.Inspiruje mnie wiele rzeczy, czasem jakiś inny(...)popisowe:) 4. Kameralnie w domu, przy świecach. 5.Lemieszka, tfu nienawidzę do dziś 6.Karmel i toffi 7. Cóż, przyznaję się, nie ma takiego filmu, który budziłby moje kulinarne wspomnienia 8. Deser z karmelem lub toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym

Bea(u)ty kitchen
Wegańskie fit ciasto bez pieczenia 661

Mam tak kiepski weekend, że dziś od rana piekę ciasta, pizze i pichcę. Praktycznie nigdy nie robię ciast bez pieczenia, ale musiałam coś pokombinować, aby mi

greenscarf
Tunel 120

Walentego, czyli Dzień Zakochanych.  Z tej okazji pragnę życzyć wszystkim- mniej lub bardziej- zakochanym samej miłości i tylko miłości:)  Nie samą miłością człowiek żyje, dlatego proponuję pyszny deser. Rolada biszkoptowa: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek cukru Przełożenie rolady: 1 słoiczek marmolady Masa: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka(...)być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw  zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę i wstawiam na 12 godz do lodówki.  A potem mogę z moim ślubnym już tylko konsumować ten specjał przy filiżance kawy

Ciasteczkowy Potwór
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 137

proszku, więc jestem bardzo ciekawa jak wypadanie ta w płynie.  WANILIA W PROSZKU  Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście), zazwyczaj mamy do dyspozycji cukier wanilinowy, rzadko waniliowy, olejki aromatyczne(...)cukru zawiera tylko wodę i 8% migdałów włoskich, więc sporo, bo wiadomo, że często w takich napojach migdałów jest zaledwie kilka procent.  HERBATA  Uwielbiam herbaty! Wszelkie ziołowe, owocowe, liściaste czy także w torebkach. Przy wyborze zwracam uwagę czy herbata pochodzi z upraw ekologicznych czy konwencjonalnych. Te certyfikowane mają zdecydowanie lepszy smak i aromat. Na Bio Lovers można znaleźć

Zdrowie na języku :P
Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą 168

tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z porą roku, dostępnością owoców i naszymi gustami. Nie można umrzeć bez jej spróbowania i w ogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek(...)masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę.  Składniki na masę owocową: - 700 gram rabarbaru - 350 gram truskawek - 3 łyżki cukru - garść listków świeżej mięty Przygotowanie masy owocowej: Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek. Kroimy - rabarbar w plastry, truskawki w ćwiartki. Zasypujemy całość

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z marchwi i cytryn 90

naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować(...)syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Notatki - konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Poduszeczki z borówkami 123

Buszując po ogródku znalazłam dużo, ach dużo pysznych dojrzałych borówek.  I co z nich można wyczarować ? Na pierwszy ogień poszły ciasteczka, po to, by na

Lawendowe Niebo
Naleśnik z piekarnika po szwedzku 1534

Naleśnik z piekarnika to danie szwedzkiej kuchni, które Szwedzi jedzą na słodko ze smażonym boczkiem i konfiturą z borówki brusznicy lub na słodko z bitą śmietaną

codojedzenia
Świeżutki i smakowity pleśniak na dalszą rozłąkę. Przerywnik na słodko 135

Jestem... i zaraz znikam znowu. Nie wiem o czym najpierw pisać. O tym dlaczego mnie nie ma? O tym jak mój Syncio pięknie się rozwija podczas

Kuchnia po mojemu
Takie wiosenne malowanie-sok 189

Na świstku kartki białej napiszę jakiś wiersz. Może piosenkę z niego zrobię? Melodii jej poszukam w szumie zielonych drzew, A potem ją zaśpiewam tobie. Takie wiosenne

w mojej kuchni
Owocowe tosty 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi