Kiedy ostatnio mieliśmy ochotę na coś dobrego, ale szybkiego powstał pomysł na Pseudo tiramisu z truskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie
Plate of Joyprzy wzdęciach, nudnościach oraz braku apetytu. Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej(...)kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu . Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik
Życie na widelcukanapie, a C. poznawał tajniki nowej gry, którą niedawno nabył drogą kupna. Nie było przewidzianego wcześniej wina, był za to przepyszny obiad, który C. przygotował, gdy spałam, a na deser skromna, choć naprawdę smaczna, panna cotta. Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię(...)kremówki i serka kremowego, a całość dodatkowo przełożyłam lekko kwaskowym dżemem truskawkowym, którego słoiczek znalazłam w szufladzie pełnej smakowitości i niespodzianek . Wyszło oszałamiająco! Ciężkie ciasto, delikatny krem, przełamane owocowym dżemem. Poezja, mówię Wam. C. był zachwycony, wciągnął ciacho na dwa razy, przy mojej małej pomocy. Najlepsze jednak w nim jest to, że jest banalnie proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZa oknem piękne lato, najwyższa więc pora zacząć sezon lodowy. Dwa dni temu włożyłam miskę od maszynki do lodów do zamrażarki, dziś można już było zabrać
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku(...)mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Więcej informacji o ciastach z patelni według moich przepisów . Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć. Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania). Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami
prawdziwe jedzenieSkładniki: 90 g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego z kartonu) 2 łyżki mleczka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić
Powiedz dietom niePrzedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem
Powiedz dietom niemnie liczyć, zwłaszcza, że lista liczy 100 pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce(...)Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaNalewkami w naszym domu zajmuje się Piotrek, ma swoje stare rodzinne przepisy. Należy pamiętać, że im dłużej nalewka owocowa stoi, tym zyskuje na smaku. Nalewki najlepiej smakują po kilku, albo najlepiej kilkunastu miesiącach dojrzewania w chłodnym, ciemnym miejscu. Ja uwielbiam nalewkę z wiśni, która jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Jednak jest lato, czemu więc piszę o tej nalewce(...)razem zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok, 2 tygodnie. Następnie syrop zlewamy mieszamy 1 litrem przegotowanej zimnej wody i z odlanym wcześniej ekstraktem. Wiśnie nasączone alkoholem możemy wykorzystać do deserów. Naczynie zamykamy, odstawiamy na co najmniej jeden miesiąc. Nalewkę filtrujemy do butelek pozbywając się osadu (np. przez gazę lub filtr do kawy), odstawiamy, ta nalewka wiśniowa na zdjęciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe to CUSZIMA wg Siostry Anastazji z musem truskawkowym 2.Bloga prowadzę od trzech miesięcy 3.Bloga założyłam, gdyż chciałam mieć taką moją własną Książkę Kucharską:) 4.Inspiruje mnie wiele rzeczy, czasem jakiś inny(...)popisowe:) 4. Kameralnie w domu, przy świecach. 5.Lemieszka, tfu nienawidzę do dziś 6.Karmel i toffi 7. Cóż, przyznaję się, nie ma takiego filmu, który budziłby moje kulinarne wspomnienia 8. Deser z karmelem lub toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym
Bea(u)ty kitchenMam tak kiepski weekend, że dziś od rana piekę ciasta, pizze i pichcę. Praktycznie nigdy nie robię ciast bez pieczenia, ale musiałam coś pokombinować, aby mi
greenscarfWalentego, czyli Dzień Zakochanych. Z tej okazji pragnę życzyć wszystkim- mniej lub bardziej- zakochanym samej miłości i tylko miłości:) Nie samą miłością człowiek żyje, dlatego proponuję pyszny deser. Rolada biszkoptowa: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 6 łyżek cukru Przełożenie rolady: 1 słoiczek marmolady Masa: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka(...)być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę i wstawiam na 12 godz do lodówki. A potem mogę z moim ślubnym już tylko konsumować ten specjał przy filiżance kawy
Ciasteczkowy Potwórproszku, więc jestem bardzo ciekawa jak wypadanie ta w płynie. WANILIA W PROSZKU Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście), zazwyczaj mamy do dyspozycji cukier wanilinowy, rzadko waniliowy, olejki aromatyczne(...)cukru zawiera tylko wodę i 8% migdałów włoskich, więc sporo, bo wiadomo, że często w takich napojach migdałów jest zaledwie kilka procent. HERBATA Uwielbiam herbaty! Wszelkie ziołowe, owocowe, liściaste czy także w torebkach. Przy wyborze zwracam uwagę czy herbata pochodzi z upraw ekologicznych czy konwencjonalnych. Te certyfikowane mają zdecydowanie lepszy smak i aromat. Na Bio Lovers można znaleźć
Zdrowie na języku :Ptygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z porą roku, dostępnością owoców i naszymi gustami. Nie można umrzeć bez jej spróbowania i w ogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek(...)masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę. Składniki na masę owocową: - 700 gram rabarbaru - 350 gram truskawek - 3 łyżki cukru - garść listków świeżej mięty Przygotowanie masy owocowej: Owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek. Kroimy - rabarbar w plastry, truskawki w ćwiartki. Zasypujemy całość
Życie zamknięte w smakunaturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować(...)syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Notatki - konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni