Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam
Słodkie Przyjemnościmojej totalnej dezorientacji jest potrzeba dotarcia do kuchni. Po omacku, ciemku, z zakrytymi oczyma. Dotarcia, i się w niej zaszycia... samotnie - co okazuje się... jest najtrudniejsze... Szybki deser waniliowo-kakaowy Składniki: 500 ml mleka 3 łyżeczki cukru 3.5 łyżeczki mleka granulowanego odtłuszczonego (następnym razem pominę ten składnik - nie wiem po co on...) 1/5 łyżki żelatyny - można dodać mniej(...)zamrażarki - po ok 5 minutach możemy dodać masę czekoladową aby utworzyły się 2 warstwy. wkładamy do lodówki do momentu stężenia. Podajemy samo lub np z sosem czekoladowym czy owocowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniGdy tylko mam ochotę na coś słodkiego robię ten mus. Jest aksamitny, słodki i ma piękny kolor. Najczęściej podaję go w miseczkach albo w plastikowych kubeczkach
Moja smaczna kuchniapuder Decorada Delecta - maczek smak mango Decorada Delecta - kamyczki czekoladowe Decorada Delecta - karmel Decorada Delecta - maczek smak owocowy tutti frutti Decorada Delecta - maczek smak truskawkowy Decorada Delecta - posypka smak owocowy Decorada Delecta - płatki czekoladowe Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w różowej skorupce Przygotowanie: Ugotowane żółtka jajek ucieramy razem z masłem. Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą(...)ciasteczkach, a jednocześnie nie był bardzo rzadki. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem każde ciasteczko i dekorujemy dowolnie wybraną posypką. Ja w tym roku postawiłam na posypki do ciast i deserów nowej linii Decorada Delecty. Muszę przyznać, że urzekły mnie kolory maczków, kamyczków, płatków i kuleczek. Stworzone są z naturalnych składników i już po otwarciu torebki wyczuwalny jest miły zapach
Taste TherapyKażdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie
Szefowa kuchniKtoś kiedyś mówiąc, że „budyń to najdroższa mąka na świecie” miał rację :) A wystarczy tylko mleko, trochę zwykłej mąki ziemniaczanej, cukier i jakiś dodatek, który zadecyduje o smaku naszego deseru. Prosto, naturalnie i bardzo smacznie. O własnej satysfakcji nie wspominając ;) Jako, że sezon na dynię właśnie się rozpoczął zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji budyniu w bardzo jesiennej odsłonie(...)gęsta. Znów stawiamy garnek z budyniem na małym ogniu i podgrzewamy tylko do momentu zagotowania. Budyń od razu przelewamy do salaterek/miseczek. Przed podaniem polewamy dowolnym sokiem lub syropem owocowym. Budyń można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego! *Jeśli nie dysponujemy gotowym puree z dyni wówczas surową dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy w mleku aż zmięknie
MyCookBook.plŚwiąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b
Szefowa kuchni500 ml mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych
królestwo garówNajprostsze, najzdrowsze, a przy tym pyszne „małe co nieco” :) Pokrojone owoce podane z odrobiną bitej śmietany z dodatkiem zmielonych migdałów. Na taką kolorową, witaminową bombę skusi się każdy! Taki deser można zaserwować praktycznie na każdą okazję, jak też i… bez okazji :D W wersji dla dorosłych owoce można skropić niewielką ilością rumu lub np. likieru Amaretto. W sezonie zachęcam(...)śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypujemy zmielone migdały i mieszamy przy użyciu szpatułki. Śmietanę umieszczamy w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylko i wyciskamy na wierzch owocowej sałatki. Do czasu podania sałatkę owocową przechowujemy w lodówce. Smacznego
MyCookBook.plzbyt dużej ilości, bo możemy uzyskać bardzo gorzki efekt! Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków(...)paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki
Symfonia SmakówWspomnienie dzieciństwa - pyszny, puszysty omlet z dodatkiem sezonowych owoców, który rozpływa się z ustach... Można się rozmarzyć, a jeszcze lepiej zmaterializować te marzenia i zjeść :) Składniki
Taste Of My DayOficjalnie wszystko zaliczone, sesję rozpoczynam i kończę 1.06 egzaminem z psychologii! :) Żyć nie umierać. Humor dopisuje, w końcu się wyśpię, jest MEGA! Dzisiaj na orzeźwienie tego
Be Fit Be StrongSkładniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru
Moja Galeria SmakuPlacuszki owciane są alternatywa dla owsianki, ponieważ możecie je zrobić ze wszystkich składników, z których przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość
Taste Of My Daychyba wszyscy. Mama zawsze kazała mi go pić gdy chorowałam. W dzieciństwie bardzo go lubiłam i nawet gdy byłam zdrowa piłam go. Mowa oczywiście o domowym. Sklepowe soki "owocowe" powodują, że mam ochotę załamać ręce. Tyle w nich owoców, ile śniegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie sprawdziłam skład jednego z popularniejszych - wiecie ile miał malin? AŻ 0,5%! I to śmie(...)przechodził mi przez gardło bez wypicia następnie dwóch szklanek wody. Syrop z tego przepisu jest idealnie słodki. Dobry będzie nie tylko do rozrobienia z wodą, ale i np. do deserów :) SYROP MALINOWY przepis autorski // 6 słoiczków po ok. 300ml ~2kg malin ~400g cukru (w tym 2 łyżki cukru z wanilią) Maliny układamy warstwami w garnku, każdą warstwę zasypując cukrem. Odstawiamy
chili & sugar