Skworcu lizaki nie byle jakie! Lizaki, które lizałam i ja! I to dwa rodzaje - lizaki bezcukrowe kremowe z ksylitolem oraz lizaki owocowe bezcukrowe z ksylitolem LIZAKI OWOCOWE to jedne z ulubionych słodyczy naszych najmłodszych. Kolorowe, słodkie karmelki na patyczkach to częsty widok w ręce dziecka. Wiemy, że duża ilość cukru w diecie to przyczyna próchnicy, cukrzycy, otyłości(...)jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ immunologiczny, Zmniejsza łaknienie
Z Kuchni Do Kuchnitrochę zawiewało, czyli idealny dzień na zwiedzanie. W porównaniu do jesiennej wyprawy tym razem nastawiliśmy się na całodniowe zwiedzanie, wędrówki po butikach i obiad na mieście. Do tego jeszcze deser w przypałacowej kawiarni i spacer po królewskim parku…nie powiem, nóg nie czułam. Pierwsza atrakcja to przejażdżka metrem. Wysiedliśmy na Starym mieście i udaliśmy się na Królewski Zamek(...)jednej strony, a z drugiej olbrzymie jezioro Mälaren. Wejście do parku otwiera brama z pięknymi, złotymi, królewskimi ornamentami. Park zdobią przeróżne fontanny i statuetki, pięknie przycięte żywopłoty i owocowe drzewa. Przyjemnie tu przystanąć, kiedy słońce nieźle przypieka. W pobliżu pałacu znajduje się królewska kawiarnia. Z chęcią wypiliśmy kawę i zjedliśmy po ciachu wciąż nienasyceni pięknymi widokami… Wspaniały dzień powoli
codojedzeniaIdealne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień. Kruche, lekkie, słodkie...czego chcieć więcej? Ciasto w zdrowej wersji każdemu poprawi humor i umili dzień. Moje
Jeść, by żyć w zdrowiuSmaczne i łatwe do wykonania ciasteczka z musli. Przygotowanie ich nie wymaga miksowania, ucierania ani zagniatania. Można je wykonać z ulubionych musli, które na co dzień
Kuchcik gotujeowoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet Franc Traverso . Winogrona z krzewów 15 – 50 letnich. Leżakowało 6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu(...)cierpkim posmakiem, lekko mineralne, co jest typowe dla win z tego regionu. Doskonałe do steków, pieczeni, w tym kiełbasek, zimnych przekąsek, pikantnego salami oraz średnio dojrzałych serów. Na deser otrzymaliśmy tartę cytrynową z malinami, do niej kawę. Podsumowanie: Dobra lokalizacja (łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej) – wszędzie blisko. Przyjazny wystrój i otoczenie Lekka, świeża kuchnia Dobre wina w przyjaznych cenach
królestwo garówkroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka 23)28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru(...)cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie już mocno tężeć wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaopakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem owocowym Decorada Delecta 1 opakowanie obrane jabłka pokroić na kawałeczki do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki Delecta i pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 10-15 minut(...)godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!! taka "tarta od serca" będzie wspaniałym deserem podanym w gronie przyjaciół przy kawce i herbatce, będzie na pewno smakowała i łasuchom i smakoszom......tarta jest łatwa w przygotowaniu i w nagłym, kryzysowym przypadku gdy mają przyjść goście
W Mojej Kuchni LubięZostałam poproszona o ocenę i krótkie komentarze do produktów, które są tu widoczne. Są to : syropy owocowe z soków zagęszczonych -Łowicz dżemy- Łowicz soki pomidorowe - Fortuna soki owocowe -DrWitt keczup Pomidory Malinowe - Kotlin chrzan Horseradish i sałatka szwedzka - Krakus Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon(...)rozcieńczeniu bardziej czułam w składzie limonkę niż cytrynę, której jestem wielbicielką. Estetyczne butelki szklane posiadają korek niekapek. Uważam, że syropów można używać także do sporządzania drinków czy polewania deserów. Sok 100 % Wielowarzywny Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej
Proste PotrawySkładniki na 4 porcje: 3 jajka 1 kubek śmietany kremówki 1 kubek mleka 1 kubek cukru laska wanilii szczypta soli polewa do lodów karmelowa lub inna
Luźna Kuchniajesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie. Na wierzchu robimy uroczą dziurkę, przez którą uchodzi gorąca para wydostająca się z ciasta. Kawałeczek takiego deseru rozgrzeje w chłodne dni :) Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 8 łyżek wody 1 łyżka octu jabłkowego 220 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Mąkę i masło umieścić(...)zmniejszyć ognień, dodać cukier i mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie
Chocolate Muffin BlogBiskwity z bitą śmietaną i owocami, czy też omleciki biszkoptowe, to słodkość, którą można kupić w każdej niemal cukierni, a w zależności od regionu ich nazwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięverine. Dodany jest do nich aromat, który niejako wskazuje na ich przeznaczenie do określonych potraw. Intensywność smaku i zapach oliwy definiują często takie określenia jak light, delicato czy mocno owocowa. Są to wszystko określenia oliw extra vergine nie ujmujące im żadnych właściwości klasycznej oliwy extra vergine. Określają one tak naprawdę tylko i wyłącznie moment zbioru oliwek, z których tłoczona jest(...)charyzmie. [fragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza z bazyliowym pesto, krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy oraz oliwki z tuńczykiem. Na deser mieliśmy babkę panettone podana w formie sufletu (najprościej mówiąc). Pachniało tak niesamowicie, że chyba wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy na moment, kiedy będziemy mogli usiąść do stołu i spróbować tego wszystkiego
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować. **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche(...)mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy mus owocowy. W odrobinie zimnej wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. W osobnym garnuszku podgrzewamy mus, do ciepłego musu dodajemy rozpuszczoną skrobię i mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, “przecedzamy” mus przez sitko. Ciasto obficie posypujemy
Mia Cucina SofietaTak bardzo lubię koktajle. Powstało ich do tej pory ponad 60 blisko 70, ale przyznam, że nieraz już mi brakowało inspiracji. Wczoraj otrzymałam świeżą przesyłkę, w
Moja smaczna kuchniaŻelatyna. Podobno mam ją jeść na moje wiecznie skrzeczące stawy. Nie uśmiechało mi się jednak spożywanie jej w postaci ''proszku'' na łyżeczce. Tak sobie siedziałam i
fitolarun.blogspot.com