Tak bardzo lubię koktajle. Powstało ich do tej pory ponad 60 blisko 70, ale przyznam, że nieraz już mi brakowało inspiracji. Wczoraj otrzymałam świeżą przesyłkę, w
Moja smaczna kuchniaŻelatyna. Podobno mam ją jeść na moje wiecznie skrzeczące stawy. Nie uśmiechało mi się jednak spożywanie jej w postaci ''proszku'' na łyżeczce. Tak sobie siedziałam i
fitolarun.blogspot.comKuchnia w naszym domu jest moim polem do działania. Jednak nie wyobrażam sobie zdrowej i pysznej kuchni bez moich dzieci ... Ten przepis
IzaGotujeOstatnio w padłam w szał jeśli chodzi o produkcję ciasteczek i batoników proteinowych musli, w końcu mam odżywkę oraz musli-wpadło w moje ręce w ramach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDawno temu taką kluski z kaszy przygotowywała moja Mama. Bez panierowania "robiły" za makaron do rosołu. Lubiłam je zajadać, ale z czasem zupełnie o nich zapomniałam
Kuchnia w czekoladzieCiasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość"Nie lubię, jak jednego dnia muszę przebierać się z 3 razy, najpierw zimno, potem tak sobie, chwilę później upał, potem znowu zimno i tak w kółko
Słodkie PrzyjemnościMam wrażenie, że brownie stało się popularne w naszym kraju dzięki zachodnim kawiarniom, które utworzyły swoje placówki w Polsce. A znacie historię powstania tego ciasta ? Ponoć
Tradycyjna KuchniaDziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki, zawiera niewiele cukru. Można go jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie nam w boczki. Czarna porzeczka, lekko kwaskowa, fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Łasuchy na pewno będą musiały(...)hartujemy jedną łyżką masy jogurtowej, a następnie wlewamy ją cienką strużka, cały czas miksując, do jogurtu. Formę wykładamy folią spożywczą, masę wylewamy na formę. W międzyczasie żelatynę do masy owocowej zalewamy 1/4 zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Po tym czasie podgrzewamy ją delikatnie w mikrofali, nie dopuszczając do wrzenia. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia
Kulinarne przygody GatityWermiszel z bakaliami to zapomniany przepis ze szkolnych lat, pamiętam jak wybornie smakował z bitą śmietaną. Ja zrobiłam go z sorbetem truskawkowym ...mmm.... pyszności 100
Jadło i czytadłoŚwięto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym
W kuchni Karmel-itkiC hyba każdy zna kultowe zestawienie szarlotka z gałką lodów waniliowych i aromatyczną, mocną kawą :). Żelazna pozycja w menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym
SzczyptaSmaQżelujące gdy temperatura płynu w którym jest rozpuszczana przekracza 95 st C, więc nie można jej wekować w tradycyjny sposób. Do czego najczęściej jest używana? Odpowiedź jest prosta, do deserów, gofrów, naleśników, racuchów. Zaleca się przygotowanie frużeliny z owoców o dużej zawartości pektyn, ale w zasadzie to wasza decyzja jaki smak chcecie uzyskać i z jakich owoców ją zrobicie(...)mogą wybuchać, 2. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody /namaczamy w zimnej wodzie do napęcznienia. 3.Skrobię łączymy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie do połączenia się ze sobą wszystkich składników. 4. Zostawiamy do przestudzenia lub podajemy na gorąco. Smacznego
vaniliowoczekoladowaKolejny łatwy i szybki przepis z serii jagodowych. Serniczek bardzo smakował moim chłopakom. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie :) Taki serek można również zrobić w plastikowych
Pełny talerzDzisiaj zapraszam na coś niesamowicie prostego do zrobienia a zarazem bardzo efektownego w smaku. Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką cudowny dodatek do lodów, świeżych owoców jak i idealny deser sam w sobie. Do zrobienia crumble truskawkowego i malinowego potrzeba nam: 300-500g truskawek 300 g malin 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki(...)wysypujemy na nasze owoce w formach i zapiekamy 25-27 min w temperaturze 150-175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Polecam crumble z lodami waniliowymi lub słodkimi sorbetami owocowymi. Smacznego
Kuba Gotuje