Tłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki
W kuchni Karmel-itkiMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking MonsterMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking Monstergroszku już puste miejsce, obok cukinii jeszcze trzeba wysprzątać. Nasze borówki i żurawiny i nieco już zarośnięty płotek. Brzegi jeszcze nie podogalane, ale niech będzie. Widok na drzewa owocowe, amorfę i gąśzcz okołoróżany. A tam gdzie usunęłam rośliny wysiałam łubin na poplon:) A taki dzikus urósł nam na byłej dyniowej grządce. Rok temu był tylko kępą liści- teraz jest wyższy(...)sezamem. Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze
les mirabellesSonia: 10 kwietnia 2016 o 20:14 (Edytuj) Mój wybór to sok z owoców czarnego bzu oraz konfitura z płatków róży. Wybieram konfiturę dlatego, że dotychczas moim najlepszym deserem jaki miałam okazję spróbować była gorąca biała czekolada z dodatkiem konfitury z płatków róży- istna poezja, ucieszyłabym się więc, gdybym mogła to odtworzyć w domowym zaciszu. Do tego syrop z dużą(...)rabarbaru. Nie będzie nowością stwierdzenie, że te owoce bardzo się kojarzą z latem – ja osobiście jestem wielką fanką jagód (a więc i malin) oraz rabarbaru, a do każdego owocowego posiłku dodaję grubą warstwę cynamonu :) Co poradzić, kiedy to takie dobre? Dlatego konfitura niskosłodzona – mniejszy grzech, gdy mniej cukru! :D Ależ bym jadła kanapeczki z taką konfiturką! A jak by pasowała
Mała CukierenkaO tym, że jestem fanem wszelkiego rodzaju słodkości mówić nie muszę. Kawałek czegoś słodkiego po prostu musi pojawić się do popołudniowej kawy. Przyznam jednak, że kiedy
Jacob TastesJakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być
Kuchnia po mojemuZnacie to uczucie, kiedy z absolutną pewnością posiadania wszystkich potrzebnych składników przystępujecie do przyrządzenia konkretnego dania, a tu nagle okazuje się, że są braki? Panika!!! Rzucić
zadanie-gotowanieZostały mi spore zapasy dżemu zwłaszcza z aronii. Odkryłam też w spiżarni zapas marcepanu, a że ostatnio jakoś nie po drodze mi było z
greenscarfKuchnie świata to nowy cykl. Pierwszym przepisem jest potrawa znana i lubiana w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty
My Chcemy Jeśćsernik po obejrzeniu kolejnego odcinka gotującego Gordona Ramsay'a. Tak więc na wstępie zaznaczę, iż tylko inspirowałem się przepisem, w sumie to tylko serem i malinami. Więc na deser proponuję dziś lekki, pachnący i niebiańsko pyszny sernik z malinami. Do przygotowania sernika potrzebne będą nam: 1 kg serka (jak najbardziej może to być ten z wiaderka(...)minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni. Studzimy również w piekarniku. Możecie go podawać oprószonego cukrem pudrem lub kakaem. Świetnie też pasują do niego lody owocowe, ale wtedy sernik należy podać na ciepło. Pamiętajcie, piękno tkwi w prostocie. Smacznego
Kuba GotujeBardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można
Truskawkowa FiestaZawitała do mnie wielka niespodzianka w postaci paczki od Lorda Somersby. A w niej same skarby!Lecz najważniejszą pozycją jest nowe piwo Somersby o smaku
W kuchni Karmel-itkigalaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera NA DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się dużo(...)pasek). Pozostały serek umieścić w misie blendera wraz z brzoskwiniami z drugiej puszki. Wszystko zblendować razem. Z odsączonego z brzoskwiń soku przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Uruchomić blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę
Passions hobbies lifeDzisiejsze ciacha są miękkie w środku i z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że śmiało wytrzymają tydzień w puszce, a przynajmniej mam nadzieję, że wystarczą do piątku. O
greenscarfPIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z
ClauditteMissCookingNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Bonapetit2xM