dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą domeną, tym razem pokusiliśmy się słodki wypiek. Jest to korzenna tarta dyniowa na ciasteczkowym, kakaowym spodzie z kakaową polewą, której użyliśmy do „przyozdobienia” (tak, wiemy, artyści raczej z nas marni) na Halloween party, z motywem(...)całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy
Nerds KitchenPozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem
Mia Cucina SofietaSPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj
Pasje Jolkiskładniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i
Domowy Smak JedzeniaMahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance. W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki Składniki 3 szklanki mleka ( *** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i dwie szklanki mleka(...)aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły . Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym. Przechowywać w lodówce źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPo sukcesie sufletu rabarbarowego, któremu nie udało mi się zrobić zdjęcia w pełnej krasie postanowiłam, że będę próbować aż do skutku. Idea sufletu bardzo mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTatusiowie lubią dobrości, prawda? Mój lubi. Tata Tosi trochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie miał okazji spróbować, ponieważ powstały spontanicznie w czasie jego wyjazdu. Inspiracją była pozostała z kolacji truskawkowa kasza manna, którą dziecię pogardziło, cóż było robić, tylko placki, a wyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości(...)Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można je też polać miodem, syropem klonowym, albo musem owocowym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopiękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno. Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje. Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna(...)gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Smacznego
Krakowskie smaki Anitakich marek jak: Rabenhorts Holle baby foods Naturata 3 Pauly Spielberger LaSelva I tą ostatnią markę zamierzam Wam dzisiaj przedstawić :) LaSelva to toskański producent wysokiej jakości przetworów owocowych i warzywnych BIO, makaronów BIO, oliwy z oliwek Extra Vergine BIO, octów balsamicznych BIO, miodów selekcjonowanych BIO, wysokiej jakości win wytrawnych BIO. Poniżej produkty marki LaSelva, które otrzymałam(...)extra vergine, pomidory suszone 23%, woda, bazylia, pomidor, pietruszka, ocet winny, czosnek, sól morska, pieprz, oregano) Ocet balsamiczny biały (biały ocet, moszcz z winogron) Krem balsamiczny ciemny do deserów (skoncentrowany moszcz winogronowy, ocet Balsamico di Modena 20%, xsantan) Makaron pełnoziarnisty spaghetti (semolina z pełnoziarnistej pszenicy twardej durum, woda) Wszystkie produkty oczywiście są certyfikowane jako ekologiczne . Oprócz świetnych
Zdrowie na języku :PMakrela - podana na pure z jabłka ligola/ kasza gryczana niepalona gotowana w soku jabłkowym / musztardowiec /galaretka z palonego zboża. Doskonały pomysł na gotowanie kaszy w soku, nadającym jej lekko owocowego smaku. Podpatrzyłam i już tak gotuję, jest super. Świetna galaretka, ta palona nuta.. no i świetnie przygotowana ryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła(...)ośćmi, które wyjmowane są po ugotowaniu, dzięki czemu ryba ma pełniejszy smak. Czy wszyscy wiemy, że szałwia ma różne smaki i zapachy? I to już koniec, zdecydowanie zabrakło deseru. Bo przecież deser jest wspaniałym zakończeniem posiłku. Do tej laurki, którą wystawiłam Marcinowi Jabłońskiemu (czy sprawiły to tylko dania, czy również to, że jest bardzo sympatycznym, młodym człowiekiem...) dodam
królestwo garówmaliny "puszczą" sok :) Jak widać na zdjęciu poniżej, w słoju jest dużo soku, czyli plan się udał :) Zawartość słoja mieszamy, by choć część cukru i miodu rozpuścić w soku owocowym. Dodajemy alkohol i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce na minimum miesiąc. Po upływie miesiąca nalewkę możemy przelać do butelek, by w nich jeszcze przez jakiś czas czekała na wypicie i pełną(...)muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy
Taste Of My DayWczoraj na śniadanie usmażyłam pancakes (pankejki:) takie tradycyjne, podane ze słodkim korzennym, złotym syropem . Jeśli lubicie śniadania na słodko, to bardzo polecam
Rozpustne gotowaniePrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko(...)smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenietrafić do buzi. Jakież było moje zdumienie, gdy okazało się, że poziomek jest cała masa! Najpierw się najedliśmy, a potem jeszcze uzbieraliśmy trochę do woreczka (akurat na mały, pyszny deser, o którym innym razem). I tu chciałabym zwrócić Waszą uwagę na rzeczony woreczek. Macie psy? A sprzątacie po swoich pupilach? Wiele osób się krzywi, że to obrzydliwe, kiedy zbieram(...)blogu Vegazone znalazłam przepis na tartę. Niezbyt skomplikowaną, choć troszkę czasochłonną. Łączy w sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie. Poczyniłam w przepisie drobne zmiany, podyktowane zawartością szafek i lodówki. Nie miałam więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW pierwszy dzień astronomicznej wiosny wybrałam się na targi Bliżej zdrowia, bliżej natury do Katowic . To było dla mnie nowe doświadczenie, także kulinarne, od tej zdrowszej
Moja smaczna kuchnia