deser owocowy - 1956 przepisów (strona:114/131)

Czy z tej mąki będzie chleb? 146

oddzielić centralną części ziarna, to jest bielma mącznego od zewnętrznej warstwy ziarna - to jest okrywy owocowo-nasiennej. W ten sposób z rozdrobnionego bielma wytwarzana jest mąka, a oddzielona warstwa owocowo-nasienna tworzy otręby. Proces produkcji polega na wielokrotnym, etapowym rozdrobnieniu ziarna oraz ich sortowaniu i odsiewaniu. Typy mąki Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany(...)zawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie

Pyry na Gaz
88 przekąsek i napojów dla kibica 300

Odliczanie do rozpoczęcia Euro 2016 trwa. Przygotowałam menu, które z powodzeniem sprawdzi się podczas kibicowania ulubionej drużynie. Nieskomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie, nawet Ci najmłodsi

Moja smaczna kuchnia
Jerozolima, Ottolenghi, Semolina cake - ciasto z czerwonych pomarańczy, nie tylko na niedzielę 223

Znalazłam je w wielkim zakurzonym kufrze na strychu. To było wiele lat temu. Teraz niektóre z nich mają już ponad sto lat. Rysunki. Niezwykłe mechanizmy, projekty

KUCHARNIA
Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń 114

Kocham naleśniki! A te są po prostu mistrzowskie i muszę przyznać, że chyba najlepsze jakie jadłam w życiu - niebo w gębie! <3 Kokosowy szał trwa

Cooking Monster
Czekoladki z mango i kawą – od serca 137

Słodycze mają ogromną moc. Pocieszania, przepraszania, podziękowania. Reklamy nauczyły nas, że czekoladkami i słodyczami można wiele powiedzieć, ale i poprawić sobie humor. Jest jakiś lepszy kulinarny

Karo in the Kitchen
Przewodnik po herbatach w POLSKICH sklepach 223

Witajcie!, chciałem poruszyć temat produktu dość powszedniego i bez którego wiele śniadań straciło by urok a więc herbaty. Mowa tu o ekspresowych wersjach które są szerzej

Kuchnia PROzdrowotna
94 przepisy na drugie śniadanie 222

Śniadanie to podstawa. O ile pierwsze jemy zwykle w domu, drugie zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły. Zadbałam o to, aby każdy znalazł dla siebie

Moja smaczna kuchnia
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 105

dębowych beczkach a następnie 24 miesiące w butelce. Nos jest intensywny, trwały, dominują nuty czerwonych owoców (wiśni, jeżyn) suszonych ziół, przypraw ( pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa). Usta są świeże, owocowe, z nutami warzywno-balsamicznymi. Wino jest gładkie, jedwabiste, eleganckie a tanimy bardzo ładnie wtopione. Bardzo smaczne wina. Według mnie lepszy- ciekawszy jest rocznik 2006 SATOR – Pomaia (Pisa) to 30-hektarowe gospodarstwo(...)bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych  sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję spróbować  rzemieślniczych czekoladek Tartufo Dolce i Tarocco których  producentem jest firma  Blanghe z piemonckiej Alby. Firma powstała w 1977 roku w samym centrum Piemontu

królestwo garów
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 188

Na Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9

W kuchni Karmel-itki