ochłody! :) To mój ulubiony letni deser :) Jagodowa wersja jest wspaniała, to nic, że język i zęby całe niebieskie, smak jest niesamowity :) Są bardzo proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich maszyny. Zdaję sobie sprawę, że jogurt grecki ma nieco więcej kalorii i tłuszczu niż zwykły, jednak w tym deserze absolutnie sprawdza się dużo lepiej. Lody są bardziej kremowe
Czerwona Porzeczkarodzica z małym dzieckiem - i nie tylko. :) Jaka porcja lodów dla dziecka? Ważne, że pierwsze porcje dla dziecka powinny być naprawdę małe - parę łyżeczek. Szkrab nie wie jeszcze, że lodów się nie gryzie, tylko liże. A gryząc może się zakrztusić lub przeziębić gardło zbyt dużą ilością zimnego deseru. Właśnie z tego powodu zaleca się rozpocząć podawanie lodów(...)dzięki temu nie można przytyć od lodów. Ja bym tam jednak w to zbytnio nie wierzyła. Jeśli jemy sorbet lub jogurtowy lód, to spokojnie, nie musimy się martwić o sylwetkę po zjedzeniu jednego loda. Te śmietankowe i z mnóstwem dodatków (np. czekolada, a na górę bita śmietana) do lekkich deserów już się nie zaliczają. Takich porcji lodów
Anioszek w kuchnicytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała do przełożenia bezy. Przepis na bezę wkrótce. Lemon curd, krem(...)parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów
Kulinarne przygody GatityDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą(...)morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym sosem lub oprószyć tatrą czekoladą.Smacznego
Kuchnia domowa Anipełni korzystam z sezonu truskawkowego!Ciasta … desery … lody i koktajle goszczą u mnie teraz najczęściej!Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiła na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym!I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie!Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym.Podana
Ostra na SłodkoSmoczy owoc (pitaja, dragon fruit) był już na blogu pod postacią sałatki. Ponieważ jego urok jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze
mojewypiekiinietylkonutą mango. Idealne, słodka chwila… Spróbujcie. Lody przygotujecie bez maszynki i bez dodatku jajek. Idealny smak i delikatna konsystencja domowych lodów. Nic tylko jeść… Ja swój pyszny lodowy deser podałam rodzinie w delikatnych waflowych kubeczkach, które otrzymałam w ramach dalszej współpracy z Cukieteria.pl . Kubeczki dosłownie rozpływają się w ustach… tak jak i lody
Słodkie okruszkismarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać
Kto ugości moich gości?składniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny
Domowy Smak Jedzeniaszybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi(...)maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy. Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy:) Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich
Kto ugości moich gości?nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład
Symfonia Smakóworzecha kokosowego.Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcalBiałko – 19,4 gWęglowodany
Wypisz Wymalujprzefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną). A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku poczekamy
Walijskie PichcenieSyrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem
RAROSSAsłodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wsypujemy do garnka
Made By Mom And Sonprzypadła mi do gustu. Nie tylko pięknie pachnie ale także wybornie smakuje (nawet na surowo, nie mogłam się oprzeć- musiałam spróbować). Mąka kokosowa może stanowić idealny dodatek do deserów, lodów czy też wypieków. Należy jednak pamiętać, że jest ona bardziej chłonna niż "klasyczne" mąki. Moi drodzy jak już zapewne zauważyliście rozpoczęłam współpracę z kolejną firmą. Tym razem postanowiła
Krakowskie smaki Anikuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej
Z Kuchni Do Kuchnizielonkawo – żółte wino z aromatem dojrzałych moreli i brzoskwiń oraz kwiatów. W smaku pełne soczystej owocowości z mineralną nutą w finiszu. Idealne jako aperitif, lub dodatek do owocowych deserów, lodów. Cuvée Fantomme – już sama nazwa wzbudzała liczne komentarze i nieodpartą chęć spróbowania tego różowego półsłodkiego wina. To udany kupaż kilku odmian o bladoróżowej barwie, słodkimi aromatami truskawek oraz długim
królestwo garówchyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną na miejscu pomarańczową oliwą i karmelizowanymi zielonymi szparagami. Pycha. Od szefa kuchni dostaliśmy również przepisy na degustowane dania. Przepisy niedługo. Degustowaliśmy na zaproszenie Kondrat Wina Wybrane
królestwo garówskład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam
Tradycyjna kuchnia Kasisposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem
Smakowy RajBłonnik: 10,6 g CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka
Zdrowie na języku :PLato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej
mojewypiekiinietylkoKLIK.ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ": "Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą
Wypisz Wymalujbezglutenowy):Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu
Wypisz Wymalujpieczenia i przełożyć na talerz ciasto jest pyszne i wanilią z truskawkami pachnące...........POLECAM!!!wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także ddla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
W Mojej Kuchni Lubięmagnezu,potasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance znjadziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon oraz gozdziki. Mieszanka obfituje w magnez, wapń,cynk
Z Kuchni Do KuchniSyrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze
kolorowotorcikowowzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka
Słodkości i nie tylkodzielić się z innymi swoją pasją :) 2. Ulubiona książka i film - książka "Dziewczyna z pomarańczami", film "Przerwana lekcja muzyki" 3. Życiowa piosenka - Indios Bravos "Pom pom" 4. Ulubiony deser - lody ze świeżymi owocami 5. Jeżeli jesteś mięsożercą to co przygotujesz mając wegan na obiedzie, a jeżeli jesteś wege, to co przygotujesz mając mięsożerców na obiedzie? Jestem mięsożercą
Sajkofanka smaku