Trudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te
Kuchnia ŁukaszaLody, lody dla ochłody, ale jak zimę mamy, to tak często ich nie zjadamy. Proponuję Wam inną wersję przygotować i smakiem
Moniki SmakołykiLody truskawkowe, na bazie śmietany i owoców. Słodkie i mocno owocowe. Nie potrzebujecie maszynki do robienia lodów by zrobić samemu pyszne lody
KreatywnePinyskładniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1
Domowy Smak Jedzenianajszybciej wykorzystać to co zobaczyłam i usłyszałam:) Deser jest po prostu boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam(...)ciężkiego aby dobrze docisnąć całość. Pozostawiam w lodówce na minimum 30 minut ( u mnie udało się wytrzymać 2 godziny) aby pudding się scalił.W tym czasie zabieram się za lody karmelowe:)Z mleka kondensowanego robię karmel - nie robiłam go od dawna ponieważ po ostatniej zapomnianej w garnku puszce do dziś mam ślady na suficie... Zrobiłam zgodnie
Magiczna kuchnia Dariiwypełniony wspomnieniami lata, a ochota na lody nie odpuszcza trzeba zapomnieć o znalezieniu miejsca na misę do maszynki do lodów i wyczarować tylko mały kącik dla keksówki. W takich chwilach semifreddo jest idealnym rozwiązaniem - lodowy deser, który nie wymaga udziału maszynki, mrożenia jej misy, czy innym skomplikowanych urządzeń - jedyne czego nam trzeba to mikser i blender. Przepis
Plate of JoyKlasyczna kawa mrożona to niezastąpiony napój na upalny dzień. Nie wyobrażam sobie pić jej na ciepło, gdy za oknem 35 stopni C. Kawa mrożona sprawdza się świetnie jako deser. Smakuje wybornie, wygląda też niczego sobie. Zaserwujcie ją gościom zamiast gorącej kawy podanej w towarzystwie ciasteczka. Dziś podam Wam przepis KROK PO KROKU . Mam nadzieję, że z tą instrukcją przygotowanie kawy(...)kostek lodu 2 łyżki lodów śmietanowych, waniliowych lub innych ( u mnie śmietankowo-toffi ) około 20 ml zimnego mleka Wykonanie: Wodę zagotować. Do szklanki wsypać kawę i cukier. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu ( 4 większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie
kolorowotorcikowoPuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera(...)zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy. Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły
wyzwania kuchenneHej :)) Upały znowu wracają, więc proponuję na ochłodę lody ;)). Niedawno robiłam z ciasteczkami. Wyszły fajne i słodziutkie. Bez grudek lodu. Mój młody zadowolony, więc
kruche babeczkiLody lody dla ochłody!Ojj tak – zaczynamy lodowy sezon!Z oknem coraz bardziej upalnie ( mama mi mówiła , że jak minie „
Ostra na Słodkobudyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor.Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapiwne semifreddo z owocami , czyli deser podobny do lodów, z dodatkiem miodu i śmietanki! Deser łatwy, prosty i przyjemny do przygotowania, nie trzeba robić specjalnego kremu ani mieszać masy podczas mrożenia. A efekt to gładki blok orzeźwiających, cudownie aksamitnych lodów. Lody nie są za słodkie, o aromacie limonki i kwiatu bzu, z miodem zamiast cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlody! W końcu lato w pełni (no może nie do końca, latem chyba się grypy nie łapie, a mnie od wczoraj męczy gorączka :( ), więc ody to deser idealny ;-). Lody są puszyste, kremowe, przepełnione bananowym smakiem z dodatkiem chrupiącej czekolady, niebo w gębie!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDo mnie Słonko w końcu zawitało, a że do lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim
Domowy Smak Jedzenia