czasu lubię go sobie przygotowywać w takie upalne dni jak ostatnio. Dużo nie trzeba,a sprawia wiele radości! Zapraszam na znakomity lodowy deser bananowo-truskawkowy z bakaliami"Składniki:3 banany400 g truskawek2 gałki lodów waniliowychgarść orzechów (laskowych/włoskich/pestek moreli)garść żurawinySposób przygotowania:Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy
Słodkie Przyjemnościokazję.Ogólnie nie jestem wielką fanką lodów jogurtowych - brakuje mi w nich gładkości, tej cudownej konsystencji charakterystycznej dla lodów na kremówce. Tym razem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić, a że słonka mieliśmy pod dostatkiem, postawiłam na lekkie, orzeźwiające lody.W mojej ulubionej książce o mrożonych deserach - Vidunderlige is variationer - znalazłam przepis na lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI: 2 opakowania sera twarogowego półtłustego (jedne są pakowane po 200, 220 czy nawet 275 g) 1 duży kubek jogurtu naturalnego (nie musimy zużyć całego, dodawaj
ClauditteMissCookingdostępne, więc ruszamy ze zdwojoną siłą i zapraszamy na drugi już dziś przepis z truskawkami oczywiście. Dziś miałam problem jak nazwać ten deser, bo to nie są takie tradycyjne ciepłe lody, ale najbardziej się z nimi kojarzą. Deserek podobał się i smakował wszystkim, którzy go próbowali, więc zachęcam do przygotowywania takich smakołyków, nie tylko dla dzieci
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitruskawkowym, a w drugim masę kokosową, jednocześnie napełnić pucharki. Najlepsze są do tego naczynia z dziubkami. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody kokosowo-truskawkowe podajemy jako deser. Poniżej trochę statystyki o wielkim finale Euro 2016: Francuzi wygrali dziesięć ostatnich meczów z Portugalią. Portugalia nie pokonała Francji od ponad
My Chcemy JeśćDelikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :) Składniki: 500 g malin 3 łyżki cukru laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku Wykonanie: Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka
Kulinarna (nie)codziennośćKto nie lubi lodów? Jeśli nie macie maszynki do robienia lodów i dbacie o figurę polecam zdrowe sorbety.Mój był dodatkowo aromatyzowany miętą afrykańską
Bon Appetit Małgorzatyogonkami ;) Pieczemy 20-25 minut (aż powierzchnia deseru stężeje) i zjadamy! Można podać ze świeżymi owocami np. malinami i gałką ulubionych lodów. Smacznego. PS. Zdjęcia robione były na drugi dzień od wykonania deseru, po upieczeniu gruszki mają ładny żółty kolor i nie są aż tak ciemne. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Symfonia Smakówmnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc
Mała Cukierenkazapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne(...)Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią.Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!!!P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji :)"P.S 2. Najlepiej smakują na ciepło.P.S 3 Najlepsze są w dniu
W mojej holenderskiej kuchniO swojej magicznej liście przepisów „do zrobienia” wspominałam Wam już jakiś czas temu. To jeden z tych przepisów, który był na niej dość długo i nadal
Fabryka pomysłówdeseru warto podać zarówno sobie jak i maluchom witaminy ukryte pod postacią smakowitego shake'a. Shake Truskawkowy - Składniki: (na ok. 3 duże porcje)200 g truskawek300 mleka3 duże gałki lodów śmietankowychok. łyżka cukru (lub według uznania)Shake Truskawkowy - Sposób przygotowania:Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy wraz z cukrem w blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody
Słodka Stronatorcik jest ulubionym deserem mojego męża Mówi że smakuje jak lody Przepis pochodzi z książeczki Margaryny Kasi z moimi małymi modyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody
Kuchenne Wariacjeokazało się banalnie proste, szybkie i efektowne. Z tego też powodu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Będziecie mogli błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny
W kuchni wieczorem