Wróciła pogoda wakacyjna. Przez trzy dni było znośnie po 20 stopni a teraz dalej upały. Na tak ciepłe dni jak dzisiaj polecam lody . Przepis
Magiczne Życie Martytaki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo dla podniebienia. Ceny w restauracji zaczynają się od 18 zł, a kończą na 220 zł (danie
Plate of JoyCieszmy się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi dniami tego lata. Za kilka tygodni przyjdzie pora na lody czekoladowe i karmelowe - sorbety nie będą smakować aż tak rozkosznie. Składniki (na ok. 5 porcji) : 1 średniej wielkości arbuz 4 limonki pół szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Arbuza obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki (chyba, że kupicie arbuza bezpestkowego) i pokroić na mniejsze(...)Powstałą mieszaninę wlać do płytkiego naczynia, dodać skórkę z limonki (całą lub połowę, jeśli chcemy ją wykorzystać także do dekoracji deseru) i wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki do czasu, aż na brzegach naczynia zaczną się pojawiać kryształki lodu (potrwa to ok. 2 godzin). W tym momencie całość należy delikatnie wymieszać widelcem, po czym ponownie wstawić do zamrażarki. Mieszanie należy
W SMAKbyło rozpływające się w ustach, a puree jedwabiste i pyszne. Uczciwie przyznam, że nie dojadłam dania głównego, gdyż wiedziałam, że zaraz dotrze do nas deser. Dostaliśmy panacottę z wyciągiem z białego bzu i lodami jeżynowymi (16 zł). Co tu dużo pisać, smakowała tak jak wyglądała – wybornie:) Podsumowując, wyjście do tej restauracji było bardzo udane. Dania były przepyszne
karmelowypapryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco(...)macie ochotę, oczywiście zdrowego! Piękne, jasne miejsce od samego wejścia robi wrażenie. W lodówkach gotowe kanapki z bagietek z rozmaitymi dodatkami, spakowane tak, że ślinka cieknie. Sałatki, desery spakowane są w przezroczyste opakowania, można dostrzec każdy detal! Są i piwa dla blondynek o nazwie Blonde ;) Desery, dressing i oliwa z oliwek z uroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu
Moja smaczna kuchniadomu. Na przykład taki deser lodowy, który zawsze biorę sobie w pewnej znanej kawiarni na G ;) Bardzo go lubię, ale szczerze, nie należy do najtańszych więc postanowiła przygotować sobie go w domu. I jak wyszło? Niebo! Sami się przekonajcie jakie to pyszne! :)"Składniki na 2 porcje:80 ml śmietanki 30%2 duże gałki lodów waniliowych300 ml musu truskawkowego (świeżych
Słodkie PrzyjemnościZapewne zależy to od odmiany owoców. Na wiosnę spróbuję przygotować takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty...Sorbet jabłkowy z cynamonemSkładniki:(na 1/2 l lodów)3 jabłka1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków75 g cukru150 ml wodyCukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj coś dla łasuchów. Na przykład takich, jak Kama, która niezmordowanie dopinguje mnie do wymyślania smakołyków ;) Naleśniki lubią chyba wszyscy, choć wiem, że nie wszyscy
Codzienna kuchnia niecodziennamasę jabłkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę(...)Mniam - Cookpl - Kulinarna Maniusia - Red and Pale - Smaczne przepisy Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom dziękuję za wspólną zabawę. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wydrukuj przepis The post Szarlotka z lodami i bitą śmietaną appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSpecjalnie nie podałam konkretnej ilości składników, ponieważ to od Was zależy, ile chcecie upiec owoców. Można przyjąć, że jedna porcja deseru powinna składać się z 2-3 moreli. Składniki: morele cukier, np. brązowy płatki migdałowe lody waniliowe do podania świeża mięta do dekoracji Morele umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połówkami
Ugotowaćmówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki * cukier – 2 łyżki * proszek
Ostra na SłodkoP racy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i "kropelką" ;) koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej
SzczyptaSmaQtiramisu! Nie tylko ochłodzi ale i doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone
Mia Cucina Sofietakawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada zawsze dobra na wszystkie smutki Będą pyszne czekoladowe łyżeczki do deserów Kilka miseczek i łyżeczka z promocji Tesco Szał na lody, te z migdałami uwielbiam <3 A to nowa podkładka na stół, która bardziej się sprawdza jako tło do zdjęć Małe
Magiczne Życie Martyprzekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych ze świeżymi owocami albo maliny zapiekane w koglu-moglu. Wybrałam maliny. Przedziwny deser, wcześniej nigdy o takim nie słyszałam. Po otrzymaniu deseru uderzył mnie jego zapach, bardzo ładny zapach!Maliny na środku były zimne
Emcia Pichci