Dzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach(...)mojego Męża :)Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz rynek na lody. Ale oczywiście skończyło się na tym, że kupiłam sobie gofra z wiśniami w żelu:) Szukam również nowych sposobów na wykorzystanie frużeliny (np. w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy smaczny i prosty deser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie
Chilli Czosnek i Oliwainną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!Lody wyszły obłędne!Są wspaniałym pomysłem na randkę … imprezę czy też niedzielny deser – zachwycą każdego!Chrupiąca panierka ukrywała delikatne , kremowe i ciągle zimne wnętrze , a każdy kęs zachwycał nasze kubki smakowe! SKŁADNIKI:- 4 gałki
Ostra na Słodkogłową. Najlepiej wybrać lody na bazie mleka roślinnego lub sorbety. Te drugie składają się głównie z wody i owoców, zazwyczaj mają mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjne lody. Zarówno jedne, jak i drugie, lepiej robić samemu w domu. Unikacie w ten sposób składników, które widoczne są na etykiecie poniżej (sorbet gruszkowy popularnej firmy). Szczególnie dotyczy(...)minimalizm. Teraz wystarczy tylko zamrozić. Kto chce, może przelać masę do prostokątnego pudełka - wtedy trzeba co jakiś czas mieszać, żeby lód nabrał puszystości. Ja wybrałam wersję dla leniwych, czyli zmiksowanego arbuza przelałam do małych foremek na lody. Nie musiałam wtedy pamiętać o mieszaniu, a w efekcie uzyskałam pyszne lizaki lodowe. Prościej już chyba się nie da. CZY ARBUZ
Powiedz dietom nieDelikatna pianka oblana gorzką czekoladą w wafelku, zwana ciepłymi lodami :) Pamiętacie ten smak? Mi takie lody kupowała Babcia, wtedy mi nie smakowały
My Culinary Artdokładnie mieszamy trzepaczką balonową i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zmrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. Tak wielkiej porcji nie zjecie sami po kryjomu, przed telewizorem w nocy Wafelek, markiza Oreo obok, coś dla przełamania koloru – liść mięty będzie perfekcyjny – i pyszny deser gotowy. Smacznego! SKŁADNIKI 400g śmietany 36% tłuszczu 130g mleka skondensowanego, słodzonego
Karo in the Kitchenksiążce Julie Biuso "Lato bez końca" i oczywiście zakochałam się w pomyśle na takie zaczarowanie bzu. Jak pisze Julie granita to "mrożony puchar puszystego, aromatycznego lodu" i chyba nie można tego deseru nazwać lepiej. Moją granitę zrobiłam zupełnie inaczej, przede wszystkim rezygnując z cukru i gotowania go z wodą. Myślę jednak, że dzięki temu "zapach" bzu jest jeszcze lepiej zachowany
KUCHARNIAZnów zrobiło się ciepło, przynajmniej na chwilę. Jak dla mnie to wystarczający powód, by przygotować lody. Tym razem postawiłam na mocno kremowe i
W poszukiwaniu inspiracjiW takie upały lody mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. A takie kawowe to jeszcze na podwieczorek :D Są mocno kawowe, nie za
DefinicjaSmakuLody sorbetowe to najprostszy deser na upalne dni lata. Najprostsze do przygotowania, mają również najprostszy skład: owoce, cukier i woda. Super orzeźwiające, przynoszą prawdziwe ochłodzenie. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody. Pyszne i zdrowe! Muszę przyznać, od kiedy zakupiłam foremki maszynka do lodów poszła w odstawkę. Naprawdę warto sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne
chili & sugarZa oknem piękne lato, najwyższa więc pora zacząć sezon lodowy. Dwa dni temu włożyłam miskę od maszynki do lodów do zamrażarki, dziś można już było
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 2 porcje: 3 banany 250 g cukru- 1 kubek 50 ml rumu 100 ml mleko kokosowe lody waniliowe biszkopty Przygotowanie: banany kroimy
Luźna KuchniaSKŁADNIKI: śmietanka 30% (MAŁE OPAKOWANIE 330 ml) jajka sztuk 5 4 tabletki stewii 1 miarka odżywki proteinowej trzy miski pojemnik na lody PRZYGOTOWANIE
ClauditteMissCookingminuty z każdej strony. Powierzchnia tak przygotowywanych plastrów ananasa powinna ładnie zbrązowieć ale nie być spalona. Tak przygotowanego ananasa podawać na ciepło z lodami waniliowymi i odrobiną cukru cynamonowego. Ten wspaniały deser z grilla przygotujemy w zaledwie kilka minut. Jeśli chcemy przygotować bardziej wykwintny deser dla naszych gości, plastry ananasa moczmy w mieszaninie rumu, brązowego cukru, masła(...)płomienia. Tak ma być! Efekt wizualny jest niesamowity. Tak przygotowanego ananasa grillujemy aż zbrązowieje a jego powierzchnia będzie błyszcząca. Oczywiście najlepiej smakuje podawany z lodami, posiekanymi orzechami, sosem czekoladowym itp. To jest extra deser na każdą okazję! Prosty, łatwy i szybki. Zabierając się za grillowanie deserów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze; jeśli chcemy grillować
naRuszcieBardzo lubię porzeczki. Kiedy jeszcze mieliśmy drzewka na działce zbierałam do miseczki, zasypywałam cukrem i jadłam ogrzewając twarz w słońcu. Jakie to było dobre! Teraz
Plate of Joy