deser lody - 500 przepisów (strona:24/34)

Rabarbarowe crumble 250

Brumble rabarbarowe robiłam już jakiś czas temu, jednak odświeżyłam przepis. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!   Składniki: 500 g rabarbaru 50 g drobnego cukru do wypieków

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 223

cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam za zamknięty, choć nie był nawet otwarty. I tyczy się to wszystkiego, przetworzonych produktów także, tj. jogurtów z owocami, lodów czy dżemów. Bo (prawdopodobnie) wysyp murowany.Bezwzględny zakaz na alko, no ale to się rozumie samo przez się!***Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść(...)jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego nakładu pracy.Opakowanie twarogu (ok. 200-250g, ja wykorzystałam Capri, ale nadaje się każdy inny) zagniotłam

bastalena
Ogródek na parapecie 175

polskich kuchniach została ona przyjęta bardzo chętnie i traktujemy ją obecnie jak powszechny dodatek do dań. W drugiej kolejności zamarzyła mi się mięta. Świetnie komponuje się z owocowymi deserami. Potrafi orzeźwić wiele potraw. No i oczywiście, last but not least, jest składnikiem mohito, czyli drinka, do którego mam ogromną słabość ostatnimi czasy. Na koniec zdecydowałam się na mieszankę rozmarynu, tymianku(...)bazylia. Posadziłam ją bardzo płytko i pewnie dlatego jako pierwsza się pojawiła.Po prawej stronie jest mieszanka szałwii, rozmarynu i tymianku. Na początek wysiałam nasiona w pudełkach po lodach. Podobno opakowania po jogurtach to najpopularniejsze pojemniki na pierwszy wysiew.Największy problem miałam z doborem ziemi. Przeczytałam, że zioła nie powinny być sadzone w ziemi do kwiatów, ani żadnej

W kuchni wieczorem
Molekularna lasagne 304

tego produktu.  Pozytywnie zaskoczyłam się i to bardzo, kiedy przed oczami ukazał mi się zarys tego czekoladowego cuda.  Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru.  Lasagne czekoladowa z  mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10  ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem(...)cukrem, wanilią/aromatem orzechowym i agarem. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Co i jak mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym

Malinowe Pocałunki
Naturele 171

prośmy o wysmażenie, on jest dokonały, nie zabijajmy go. Do niego sezam, kalarepka!, to troszkę zapomniane warzywo i lody miso... wykorzystanie smaku umami w postaci lodów... fajne, dobre. Kurczak kukurydziany - pierś z kurczaka sous vide/ jarmuż / pure z patisona/ patison Kurczaka kukurydzianego odkryłam już jakiś czas temu i zakochałam się w nim, tu kolejny raz otrzymałam potwierdzenie(...)ośćmi, które wyjmowane są po ugotowaniu, dzięki czemu ryba ma pełniejszy smak. Czy wszyscy wiemy, że szałwia ma różne smaki i zapachy? I to już koniec, zdecydowanie zabrakło deseru. Bo przecież deser jest wspaniałym zakończeniem posiłku. Do tej laurki, którą wystawiłam Marcinowi Jabłońskiemu (czy sprawiły to tylko dania, czy również to, że jest bardzo sympatycznym, młodym człowiekiem...) dodam

królestwo garów
sushi lodowe i Filippo Novelli 169

Lodziarstwie, Coppa del Mondo della Gelateria – prestiżowym międzynarodowym konkursie w branży lodziarskiej. Filippo Novelli opracował metodę tworzenia lodowych smakołyków. Robi lody o smaku czekolady z dodatkiem wasabi, lody z ryżu, zdobi owocowym „kawiorem”, układa owocowe płaty ryb (soki owocowe żeluje agarem) i owija je w "glony" z masy cukrowej. Do nadania pożądanych kształtów używa formy silikonowe(...)tytułów i wyróżnień zdobytych w polskich i światowych konkursach, między innymi brązowego medalu w Pucharze Świata w Lodziarstwie 2014 w Rimini.    Podczas spotkania Aleksandra Sowa zaprezentowała konkursowe desery

królestwo garów
Mrożona herbata na szybko 178

Czym dokładnie jest matcha?  Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha to nie tylko walory wizualne, ale i zdrowotne. Wg niektórych danych 1 kubek tego napoju jest równoważny (pod względem zawartości aminokwasów, antyoksydantów(...)LIMONKĄ Składniki (1 szklanka): ok. 1/2 łyżeczki herbaty matcha w proszku (do kupienia tutaj ) 1/2 limonki garść listków mięty 1 łyżeczka ksylitolu 1 szklanka zimnej wody mineralnej kilka kostek lodu 1. Do szklanki z wodą dodaj herbatę - wsypuj stopniowo (najlepiej przez sitko), mieszając jednocześnie. Za duża ilość herbaty spowoduje mętność napoju. 2. Wsyp ksylitol wymieszaj, dodaj miętę, pokrojoną limonkę

Powiedz dietom nie
Ofenschlupfer figowo - serowy 173

bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty.     Na dwie porcje: 2 bułki mleczne    1 szklanka mleka       4 owoce(...)dodać bułkę, figi, orzechy, rodzynki. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać  lody

Jadło i czytadło
Pralinki z masłem orzechowym 220

Pyszne, rozpływające się w ustach pralinki z białej czekolady z masłem orzechowym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 pralinek: 200 g białej czekolady

My Culinary Art
Koktajl nektarynkowo- miodowy 192

Koktajl nektarynkowo-miodowy Wczorajszy dzień zaowocował czterema koszykami nektarynek w lodówce:) 2 koszyczki zakupiłam ja, mąż nie wiedząc, że nektarynki już są, również zakupił 2:) No

na moim stole...
Rabarbar pod kruszonką 188

roku rozpoczęłyśmy rabarbarem zapiekanym pod kruszonką z dodatkiem wiórek kokosowych. Szczerze przyznamy, że na przepis ten zainspirował nas blog Kulinarne Zapiski Olki. Jesteśmy za to bardzo wdzięczne, bo deser wyszedł wyśmienity i na pewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę(...)formę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem. Smacznego

Kolizje Smaków
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7719

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który

Poezja smaku
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 192

Dziś kolejna odsłona bezglutenowej Inki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym

Quinoa Raz!
Mleko kokosowe 150

gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy już mieć nasze własne mleczko kokosowe. Jeśli tylko twarda część będzie nam potrzebna, np. do wykonania jakiegoś deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego). Wiórki kokosowe są bogate w żelazo, fosfor, potas, kwas

Blendman
Mleko kokosowe 165

gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy już mieć nasze własne mleczko kokosowe. Jeśli tylko twarda część będzie nam potrzebna, np. do wykonania jakiegoś deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego). Wiórki kokosowe są bogate w żelazo, fosfor, potas, kwas

Blendman

Proponowane wyszukiwania