deser lody - 500 przepisów (strona:30/34)

BLACKBERRY SOMERSBY. 200

  Zawitała do mnie wielka niespodzianka w postaci paczki od Lorda Somersby. A w niej same skarby!Lecz najważniejszą pozycją jest nowe piwo Somersby o smaku

W kuchni Karmel-itki
Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca 288

Życie kołem się toczy . Kolejny rok , kolejne Walentynki. Kolejne Walentynki, kolejny dylemat ! Jak ją zaskoczyć ? Jak sprawić mu przyjemność ? Cóż, wielokrotnie sama postawiona byłam przed takim

Jem więc Jestem
Chile to nie tylko wino 155

najdłuższy kraj na świecie. Rozciąga się z północy na południe na przestrzeni 4300 km, obejmując prawie wszystkie strefy klimatyczne. Na północy znajduje się najsuchsza pustynia świata – Atakama, na południu lód skuwa Ziemię Ognistą, z której blisko do Antarktydy. Linia brzegowa to prawie 6500 kilometrów. Średnia rozpiętość równoleżnikowa wynosi około 200 kilometrów. Dzięki takiemu położeniu, spotykamy tu wszystkie strefy klimatyczne(...)warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne do których piliśmy wino Late Harvest, Muscat 2011 – Tabali. Wino, które samo w sobie mogłoby być deserem. W nosie bogate, intensywne, głębokie i wyraziste. W ustach

królestwo garów
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 191

Szybkie, kruche, niezmiernie aromatyczne. Nie jest widowiskowe, ale jest cytrusowe, mleczne i chrupiące jednocześnie. Do tego przepisu przekona Was z pewnością połączenie smaków i szybkość wykonania

Karo in the Kitchen
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 225

"Co było pierwsze: jajko czy kura?" Szczerze powiem, że nie wiem. Koncepcji jest mnóstwo, każda inna, ale nadal pytanie to pozostaje nierozstrzygnięte. Zostawię jednak kurę w

W kuchni Karmel-itki
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 280

Przepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+.Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu(...)miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie.Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina, 100 ml cydru, 3 łyżki

SzczyptaSmaQ
Liebster Blog Award razy cztery 192

piec, i jeść.  11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia?  Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie smutne... Pytania od Karo : 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym mieście w Europie, które by to było i z jakiego powodu? Wiele jest takich. Wahałabym się między Wiedniem(...)długo przedtem, zanim zaczęłam interesować się gotowaniem samym w sobie. Nigella jest po prostu czarująca, no i nie wstydzi się podjadać po północy. 4. Czy jest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gwiazda: świeża mięta 189

Miałam w zanadrzu, a właściwie to na parapecie w kuchni, cały pęczek mięty. Ogólnie rzecz biorąc, to miętę lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa(...)dużych odstępach.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu).Smacznego!A dzisiaj robię pierwsze w tym sezonie lody - bez maszynki, więc trzymajcie kciuki, żeby wyszły dobre

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 132

klimatyczne występują tu niespotykane nigdzie indziej możliwości uprawy, hodowli i połowów. Naturalne granice Chile wyznaczają od wschodu Andy, na północy pustynia Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado(...)Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late

królestwo garów
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 311

Witajcie! Dziś mamy małą rocznice. ;-) Dokładnie trzy lata temu rozpoczęliśmy naszą blogową działalność. A więc krótko i na temat: W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje trzecie

W kuchni Katie
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 229

owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie. Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru γλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką, przypominających nasze owoce w syropie. Są wyrazem gościnności Greków, gdyż tradycyjnie podaje(...)syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może być ciekawe połączenie..). Można nim polewać lody czy naleśniki. OuzoOuzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie

Chilli Czosnek i Oliwa
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 256

Beza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)minut.   Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie i o suszeniu bez więcej TUTAJ ). A jeśli macie wafelki, możecie zjeść ją w postaci ciepłych lodów i zafundować sobie tym samym powrót do dzieciństwa :) SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru L, w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 +50 g cukru 230g masła, polecam Lurpak 120ml wody

Karo in the Kitchen
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 255

Przedstawię Wam dzisiaj kilka moich przykładowych, dziennych jadłospisów.  Nie będę podawała gramów, ani łyżek, ani szklanek.. Każdy dobiera sobie te ilości/wartości pod

Czarnawisienka
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 205

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania