Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mamy ogromny wybór kiełbas, przeróżnych dodatków mięsnych do kanapek, ale coraz trudniej znaleźć nam coś bez chemii bez konserwantów coś naprawdę dobrego. W bardzo prosty sposób sami możemy sobie stworzyć pyszne mięso na kanapki a ile to nam da radości.Składniki: - boczek św. ok 1kg - czosnek 3 starte ząbki - sól morska 2 łyżeczki - pieprz świeżo zmielony - płatki chili
Basia w kuchniPyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Wspaniałe danie typu left overs , czyli wykorzystujące resztki z wczorajszego obiadu, na który była kasza gryczana. Jeśli zostało Wam trochę niezjedzonej(...)lodówce zostanie nadliczbowa kasza. Gryczanki ( greczanik ) to popularne danie na Białorusi i na zachodniej Ukrainie, stanowi prostą kompozycję kilku składników uformowanych w kotlety i usmażonych. My przepis na gryczanki nieco udoskonaliliśmy, krzyżując je z rosyjskimi tefteli , czyli pulpetami mięsno-warzywnymi. Rosjanie pozostałości ryżu lubią zagnieść z mięsem mielonym, cebulą i marchewką, usmażyć a potem zapiec
Niedzielny kucharzpomidory i najzwyklejsze mięso mielone. I powstało pyszne w nowszej wersji danie:) Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;) Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 30 dag mięska mielonego 1 jajko ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula
Lawendowe Niebo“ Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych
Moja Delicjaposypuję ją ziołami świeżymi takimi jak rozmaryn i tymianek lekko solę i wymieszam, tak przygotowane dodaję do naszego mięsa.- dokładam obrane cebulki, czosnek- na naszą patelnie na której opiekaliśmy mięso dolewam wodę dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam(...)aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa , trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :))Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami w oliwie
Basia w kuchniGrill w większości kojarzy się z mięsem, jednak za sprawą odpowiednich przypraw możemy stworzyć przepyszne bezmięsne dania z grilla. Jednym z moich faworytów grillowany bakłażan
Via GustoGotowane ziemniaki to baza wielu dań w podkarpackiej kuchni. Zazwyczaj dodaje się do nich jakiś drugi składnik, na przykład twaróg, albo surowe starte ziemniaki i gotuje się z nich kluski lub smaży kotlety. Kluski ziemniaczane często bywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia(...)głębokim tłuszczu, ale wbrew pozorom jest to danie delikatne, sprawiające wrażenie lekkiego. Po usmażeniu na zewnątrz kluski otoczone są cienką, chrupiącą skórką, ale ich środek pozostaje wilgotny i lekki dzięki dodaniu do masy ubitego białka. Tradycyjnie kluski smażone podawane są ze śmietaną albo jako dodatek do mięs. Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy
Trzeci talerzNajprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady(...)później enchilady serwowane były jako jedzenie uliczne - podawano je zrolowane, ale bez żadnego nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie
Codzienne GotowanieOrzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na
Moja DelicjaFajny obiad trafił na mój stół. Lubicie takie indyjskie wariacje z mięsem? Tutaj użyłam podudzi z kurczaka bez kości, ale z kostkami też będzie ok
Moje Małe Czarowaniemięsa dla jedynie 2-3 osób? Patelnia dwustronna Tytanium Jumbo Grill firmy Happycall świetnie sprawdza się jako zastępca piekarnika. Dzięki specjalnej uszczelce, w jaką wyposażona jest patelnia, potrawy przygotowuje się szybko i sprawnie, bez utraty wilgoci. Patelnia nie zajmuje dużo miejsca w kuchennej szafce, a jej prostokątny kształt pozwala na przygotowanie w krótkim czasie około 3 porcji mięsa jednocześnie(...)przygotowania takiego mięsa na rodzinną uroczystość, dla 8-9 osób. Piersi kurczaka miałam wówczas większe niż te widoczne na zdjęciach poniżej, więc przekroiłam je wzdłuż na pół, uzyskując z 1 piersi 2-3 porcje mięsa. Przygotowanie całości (mam na myśli obróbkę cieplną) nie zajęło mi dużo czasu. Spokojnie mogłam pozwolić sobie na przygotowanie mięsa w 3 turach, bez znacznej
Smaki Na Talerzudanie doskonale pasowałoby na oktoberfest. Co prawda październik na ostatniej prostej, Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale takie idealnie pasujące do piwa danie wciąż możemy sobie przyrządzić. Zresztą - skąd przychodzi mi do głowy piwo i celebryci? Kapusta zapiekana z jabłkiem to przecież taka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu(...)kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie
zadanie-gotowaniesieci serwującej burgery. Rozumiem to i nie neguję! Sama uważam, że może czasami przesadzam z okazywaniem tej radości. Jednak Max Burgers nie jest dla mnie tylko miejscem serwującym smaczne dania – jest też swego rodzaju symbolem, namiastką ukochanej Szwecji, przywołuje wspomnienia . Bo to nie jest tak, że mam obsesję na punkcie burgerów. W 9 na 10 przypadków zamiast niego(...)można je kupić w sklepach w Szwecji? Że oprócz tradycyjnych, mięsnych burgerów masz do wyboru również opcje wege, wegańskie, a nawet burgery bez bułki? Że wege nuggetsy są tak dobre, że nawet zatwardziały mięsożerca da się oszukać i uzna je za kawałek kurczaka? (osobiście przeprowadziłam test na domowym mięsożercy) Dla mnie, jak już wyżej pisałam, to nie tylko fantastyczny
SandraFrej.comSmażony bób to miks kuchni ukraińskiej i włoskiej. W efekcie powstaje chrupiące, pachnące Italią danie. Bardzo miła odmiana po klasycznym gotowanym bobie
Niedzielny kucharz