danie bez mięsa - 500 przepisów (strona:14/34)

Tata, tata jest frittata!!! 118

mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość przesmażam na   średnim   ogniu ok. 4 minut. Posypuję tymiankiem. Mieszam delikatnie. Do jajek dodaje trochę soli i pieprzu, jajka roztrzepuję blenderem. Przed wylaniem na danie jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni(...)wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco ścięte z wierzchu. Ma wtedy

I tu będę miała takie te
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

kwaśne i ostre. Likier i zioła.   Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami i do mnie - do Kucharni . Częstujcie się bez poczucia winy. NIE-SPO-DZIAN-KA. 1 słowo(...)sylaby.  13 liter.  I radość, której nie da się przeliczyć.  Uwielbiam. Uwielbia to słowo. Uwielbiam być jego początkiem. Uwielbiam być jego celem. Nigdy nie wiem skąd nadejdzie i dlaczego akurat w tym momencie, ale przecież nie mogę wiedzieć.  Nie chcę, choć przyznaję, że podglądam świat wypatrując czy nie nadchodzi.  Ale ona zawsze spada z zupełnie

KUCHARNIA
Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 151

z parówkami. Parówki nie tylko grzejemy i jemy z musztardą, czy ketchupem, wykorzystujemy do przygotowania równych dań z ich udziałem. Jak chcecie to mnie za te parówki na blogu ukamienujcie, bo parówki to samo zło, bo większość zawiera MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Parówki to produkt, który może mieć bardzo dobry skład, jak i zawierać surowce najniższej jakości(...)rozpoznać podczas ich jedzenia są twardsze i bardziej zbite, no i kosztują od 15-20 zł za kg. Te mniej jadalne mają poniżej 90% mięsa, mają miękką konsystencję, są słonawe i rozpływają się w ustach bez gryzienia. Ale nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów z parówkami na stacji benzynowej ORLEN

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z salami i papryką 199

Jak podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez

Czerwień i błękit
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona 195

mięso wołowe zmielone 750 g  woda do mięsa wieprzowego 125 ml woda do mięsa wołowego 60 ml czosnek sprasowany 4 ząbki  Wykonanie białej kiełbasy :  Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch misek . Do wołowiny dodajemy sól , pieprz , majeranek , przyprawę turbo smak oraz wodę . Wyrabiam mięso. Do wieprzowiny dodaje wodę i wyrabiam z 10 minut mięso. Po 10 minutach(...)mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką  popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają) .    Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .   Zawartość zestawu: 1 szt. Krupniok śląski biały (Turbo Smak CN) a 40 g   - Kompletna mieszanka przypraw do krupnioka białego bez

Różowa kuchnia
Kurczak pieczony w warzywnym sosie. 153

Vegety Natur, zioła do drobiu i 2-3 łyżki oleju, mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy mięso, a następnie odkładamy na co najmniej 60 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu, grzałka góra dół. Na rozgrzanej patelni układamy piersi z kurczaka rumieniąc je z każdej strony(...)warzywa wlewamy śmietankę, oraz wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze Vegetą i wyłączamy grzanie. Do mięsa i warzyw w brytfannie dokładamy kukurydzę i wszystko zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone mięso podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Danie bierze udział w akcji

Rozpustne gotowanie
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 175

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 102

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Bakłażany faszerowane kaszą pęczak 138

Mgliście. Kawowo. I z ochotą zaszycia się pod kołdrę.  Bakłażana albo się lubi, albo nie. Ja podchodziłam do niego z dystansem ale powoli coraz bardziej

My simple kitchen
Przepis na żurek 109

Żurek to zupa która nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, choć muszę przyznać że na tyle ja lubię iż gotuję ja kilka razy w roku bez

Dorota Smakuje
WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 134

  "Maggi"bardzo ją lubię bo jest moją bardzo długą towarzyszką w życiu.Dziś chciałabym się podzielić świetnym przepisem na jej użycie w płynie i w

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
No i klops! Prosto z Kalifornii 282

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Klopsy w sosie pieczarkowym 159

Na dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karkówka duszona w sosie grzybowym 204

nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać ciemny sos to trzeba mięso mocno przysmażyć. Potem mięso zalać wodą. Dodać listki

Monia miesza i gotuje
Gulasz wołowy z wolnowaru 150

czosnek granulowany do posypania mięsa 2 łyżki mąki kukurydzianej Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron do zrumienienia. Zdjąć mięso, a patelnię zalać bulionem wymieszanym z sosem sojowym i wyskrobać ze wszystkich pozostałości po zmażeniu. Do misy wolnowaru przełożyć mięso, posypać cebulą pokrojoną(...)Dodać paprykę pokrojoną w większe paski lub kwadraty. Zwiększyć temperaturę na high i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie papryka zmięknie, a sos zgęstnieje i danie gotowe. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego

kuchnia doski