danie bez mięsa - 500 przepisów (strona:14/34)

Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 218

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 159

raków używa się specjalnych szczypców oraz widelczyka. Pancerz homara jest znacznie grubszy, niż w przypadku raków, więc i szczypce są odpowiednio mocniejsze. Mięso wyjmujemy ze szczypców, nóg i odwłoka. Oczywiście na mniej wymagających przyjęciach lub jeśli planujemy mięso wykorzystać np. do sałatki posługujemy się po prostu własnymi palcami. Podobnie jak w przypadku raków musimy sobie najpierw takiego homara podzielić(...)podzielać zachwyt nad tymi homarowymi częściami ze względu na ich hmm… intensywny aromat Następnie dobieramy się do mięsa. Ogon i szczypce po prostu zgniatamy za pomocą podanych sztućców lub za pomocą dłoni. Jak chrupnie, to powinno już łatwo dać się wyciągnąć mięso za pomocą palców lub specjalnego widelczyka. Można również za pomocą noża po prostu rozciąć spód ogona. W przypadku

Kate's Kitchen
Bakłażany faszerowane kaszą pęczak 165

Mgliście. Kawowo. I z ochotą zaszycia się pod kołdrę.  Bakłażana albo się lubi, albo nie. Ja podchodziłam do niego z dystansem ale powoli coraz bardziej

My simple kitchen
Przepis na żurek 135

Żurek to zupa która nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, choć muszę przyznać że na tyle ja lubię iż gotuję ja kilka razy w roku bez

Dorota Smakuje
No i klops! Prosto z Kalifornii 319

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Klopsy w sosie pieczarkowym 186

Na dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karkówka duszona w sosie grzybowym 227

nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać ciemny sos to trzeba mięso mocno przysmażyć. Potem mięso zalać wodą. Dodać listki

Monia miesza i gotuje
Gulasz wołowy z wolnowaru 179

czosnek granulowany do posypania mięsa 2 łyżki mąki kukurydzianej Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron do zrumienienia. Zdjąć mięso, a patelnię zalać bulionem wymieszanym z sosem sojowym i wyskrobać ze wszystkich pozostałości po zmażeniu. Do misy wolnowaru przełożyć mięso, posypać cebulą pokrojoną(...)Dodać paprykę pokrojoną w większe paski lub kwadraty. Zwiększyć temperaturę na high i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie papryka zmięknie, a sos zgęstnieje i danie gotowe. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego

kuchnia doski
Cukiniowe lasagne z sosem ze świeżych pomidorów 174

sobie potraw bez ich udziału. Do cukiniowego lasagne dodałam dopiero co ususzoną bazylię i tymianek. Oregano znowu wyrosło, więc użyłam prosto z ogródka. Zawsze mam w ogrodzie mnóstwo ziół. Są ozdobą ogrodu, pięknie pachną i wabią owady. Zawsze są pod ręką jak pragnę coś ugotować. Cukiniowe lasagne przyrządziłam z mięsem. Z powodzeniem możecie zrezygnować z mięsa i użyć więcej(...)pełna sosem. Zakończ cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella. Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC na termoobiegu piekarnika (bez termoobiegu 215ºC). Zapiekaj przez 10 minut. Ser powinien być lekko ciągnący, a cukinia przyrumieniona. Podaj danie tak jak jest lub z grzankami zapiekanymi z serem i pesto . Jeśli nie możesz jeść glutenu wybierz

codojedzenia
Currywurst 198

Jakiś czas temu wpadła w moje ręce książka “Street food żarcie z ulicy”, była jako gratis do jednej z gazet, a że jestem niepoprawną

karmelowy
SMAŻONA PERLICZKA 195

  Z perliczki bywa u nas najczęściej pyszny rosół. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją w trochę inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w

Smaczne Zdrowe
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 163

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 190

bez przepychu wnętrze zrobiło przyjemne wrażenie.Uśmiech Pani Kelnerki , która powitała nas już od progu-również!Zajęliśmy zarezerwowany wcześniej stolik i przystąpiliśmy do wyboru z menu. .Od samego czytania menu już burczało mi w brzuchu …. a ja od samego początku nie mogłam się doczekać deseru ( tak , tak, wiecie , że za słodkie to ja się dam pokroić(...)sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa

Ostra na Słodko
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 151

Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem,  aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie(...)dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami  lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice odbywa się festyn pn. Święto Ciapkapusty. Jest to okazja aby skosztować tej potrawy w wersji podstawowej,  jak i różnych

Dieta moja pasja
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 212

dzięki któremu możemy wstępnie poddusić składniki do potrawy np. na gazie (tzw. funkcja Sauté) lub wykończyć danie np. podpiekając w piekarniku (przykładowo wkładając na 10 minut do piekarnika danie posypane serem). Wybrany przeze mnie wolnowar posiada dwa pokrętła oraz wyświetlacz. Pierwsze pokrętło służy do ustawienia temperatury, a drugie do ustawienia czasu pracy(...)wiele języków. Druga z kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem

Moja Delicja