większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni(...)łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już nikt nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości
Fabryka pomysłówCześć! Lazania to jedno z ulubionych dań w moim domu. Przyznam, że tych ulubionych mamy jednak wiele :) Lazanię robię z różnymi dodatkami: z mięsem mielonym, szpinakiem, boczniakami czy z kurkami w sezonie kurkowym. Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach(...)startym żółtym serem. 1. sos beszamelowy 2. makaron 3. sos beszamelowy 4. mięso mielone 5. ser żółty 6. makaron 7. sos beszamelowy 8. szpinak 9. ser żółty 10. makaron 11. sos beszamelowy 12. mięso mielone 13. ser żółty 14. makaron 15. pozostałość sosu z mięsem mielonym 16. starty żółty ser Do zrobienia lazanii z tych porcji użyłam foremki
Pieprzyć z Fantazjąowocami morza w panierce, czyli krewetki w keto cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich składników by cieszyć się nimi także na LCHF. Krewetki doskonale sprawdzą się jako danie główne, w sałatce lub jako przystawka. Ktoś się skusi? Składniki na krewetki w keto cieście: 700 g całych krewetek (wychodzi ok 350 g obranych) 2 jajka(...)mielony słodka papryka ostra papryka opcjonalnie ulubione zioła np. prowansalskie , bazylia , oregano itp. tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom
Ola la LCHFdaleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to Ślązak w dziada pradziada. Jak cóś gada, to ciężko idzie zrozumić, o so chłopu chosi, bez kilku szklaneczek się nie idzie dogadać. Po kilku szklaneczkach zreszto tyż, bo jak Mietek wypije, to gada tylko o tem, po ile wungiel tera stoi i wykrzykuje cóś(...)Całe szczęście Marylka wie, jak Mietkowi dywagancje pulityczne przerwac – trza go ino purządnie nakarmić. I nakarmiła, nas tyż przy okazji, porządnem śląskiem daniem, które tu, w naszech skromnech, wirtualnech progach Wam zademonstrujem. Składniki: Rolady: ½ kg mięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichapochwalił się swoim boczkiem....znaczy się daniem z boczku :D Moja reakcja była dość spontaniczna i cytować nie będę :P Cóż można powiedzieć czy napisać o tym kawałku mięsa? Ano to, że odpowiednio przygotowany jest o niebo lepszy niż szynki i balerony :D Dziś napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie :D Okazało się(...)grubsze pół talarki i czosnek. Tak jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował. Przypomniało mi to jedzenie z czasów świniobicia. Zawsze była świeżyzna z cebulką. Pyszne to było, jednak tamto danie było bez piwa :P A piwo tu daje wiele: kolor i smak. Córka mówiła: mamo
Pieprzyć z Fantazjązostało mi 300 g masy drobiowej już doprawionej do smaku, postanowiłam jakoś ciekawie ją wykorzystać, aby móc podczas diety jeść bez wyrzutów sumienia i nie zwiększać wartości kalorycznej. Mam kilka woreczków zamrożonej, kolorowej papryki, którą wykorzystuję do różnych dań, papryka jako farsz sprawdza się doskonale. Przygotowałam więc roladę drobiową w wersji light z kolorową papryką w środku(...)ułożyć paski pokrojonej, zamrożonej jeszcze papryki i zwinąć ją w rulon. Zawinąć folię jak cukierek z obu stron, nakłuć na całej długości wykałaczką, aby para mogła się dostać do mięsa i włożyć do parowaru na 30 minut. Ostudzić. Po ostudzeniu włożyłam roladę drobiową z papryką do lodówki, na drugi dzień kroiłam ją w grube plastry. Bardzo smaczna była
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKuchnia azjatycka ma tak wiele twarzy, że chyba nie sposób się nią znudzić. Kontynent olbrzymich kontrastów, co ma swoje odzwierciedlenie także w kuchni. takiej mnogości smaków
HealthyCreationsSKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE
ClauditteMissCookingYuan Yaki oznacza marynowanie mięsa w sosie (yuan), a następnie grillowanie/smażenie (yaki). Ta potrawa składa się z łososia marynowanego w mieszance sosu sojowego, sake, mirin (w równych proporcjach) i owoców cytrusowych, a następnie grillowanego lub smażonego do perfekcji. Podczas ery Edo (1603-1868) żył mistrz ceremonii herbacianej Yuan Kitamura (lub Yuan Katada). Był smakoszem ryb i wpadł na oryginalny(...)imię do dziś. Popularne jest dodawanie do marynaty plasterków yuzu, limonki lub kabosu (rodzaj japońskich owoców cytrusowych). Łosoś Yuan Yaki. 鮭の幽庵焼き . Składniki (ilość według potrzeb): - filet surowego łososia bez skóry Marynata – proporcje 1:1:1 - sos sojowy - Mirin - sake - 1 limonka lub cytryna Łososia kroimy w większą kostkę (można też na plastry). Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie
mojewypiekiinietylkoGęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża
nietadietabędą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością powinien on być marynowany przez całą noc, udziec bez kości wystarczy marynować 4-6 godzin. Udziec przed umieszczeniem na grillu powinien też zostawić odstawiony na 30-45 minut do miejsca(...)minut grillowania na każde pół kilograma. Gdy temperatura wewnętrzna udźca osiągnie około 79 stopni C to jest odpowiedni czas aby wyjąć go z grilla. Przed pokrojeniem udźca należy dać mięsu odpocząć około 20 minut. To pozwoli wyrównać się temperaturze i pozwoli na przepływ soków z powrotem do mięsa. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka is a post from: naRuszcie.plThe
naRuszcieKomponując dietę (nie tylko ketogeniczną) warto zadbać o to by była urozmaicona i nie bazowała tylko na mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą(...)zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie, proste, kremowe, aromatyczne i pyszne danie. Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
Ola la LCHFDziś na obiad były pyszne i całkiem szybkie do wykonania roladki drobiowe wypełnione ciągnącym się serem mozzarella i aromatycznymi suszonymi pomidorami w oleju, dzięki którym
Simply FoodSałatka z dressingiem z kefiru. Przepis krok po kroku Dzisiaj podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem. Jest to
kuron.com.pldania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem – kiedy dodać sos i przyprawy, żeby danie było najsmaczniejsze. Sugerowana lista(...)lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę : PORA NA LUNCH każdy powinien mieć! Oto przepis na coś pysznego z książki, w sam raz do zabrania
Z Kuchni Do Kuchni