Lubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków...ale dodałam przyprawy takie jak pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawę myśliwską..Przyprawy te nie są typowo przyprawami do ziemniaków...ale babka z ich dodatkiem smakowała wyśmienicie(...)przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną
Moje domowe kucharzenieUwielbiamy dania, które nie wymagają dużego nakładu pracy, ani poświęcania im masy czasu. W dzisiejszym świecie większość z nas, albo jada poza domem, albo stawia na posiłki, które są proste w przygotowaniu. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy przepis na obiad lub kolację, którego całkowite wykonane zajmuje kwadrans, a efekt jest po prostu niesamowity. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 100 g ryżu(...)pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu. Jeśli ryż gotujemy bez woreczka, dodajemy całe strąki kardamonu, aby było łatwiej je później wybrać. Solimy do smaku i gotujemy, aż ziarna zmiękną. Ryż odcedzamy, kardamon, wybieramy i wyrzucamy. Pamiętamy, aby nie przelewać
Kuchnia od dwojgapodawane jest jako pierwsze danie lub przystawka, czasami podawane jest także jako dodatek do mięs. Uważam jednak, że podawane w nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne. Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu pochodzącego(...)skrobie, przy czym poszczególne ziarenka pozostają jędrne (al dente). Takie połączenie, pełnego smaku, jędrnego ryżu z aksamitną bazą, to to co sprawia, że risotto jest tak wyjątkową potrawą. Bez względu jakich dodatków (condimenti) użyjemy, każde risotto przygotowuje się według jednego schematu. Ryż (riso) najpierw smaży się z tłuszczem i cebulą (soffritto) , następnie lekko gotujący się bulion (brodo
Codzienne GotowanieZbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą
dom-agi.plSKŁADNIKI: 25g świeżych drożdży łyżeczka cukru 160 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 120 ml ciepłego mleka (nie gorącego!) łyżka oliwy łyżeczka soli 420g mąki
Gotowanie jest łatweLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami
mojewypiekiinietylkopieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym.(cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują(...)osób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej- 0.5l bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy
Walijskie Pichceniezrumienią, dolewamy bulion lub wodę i chwilę gotujemy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny z miodem i odparowujemy do zgęstnienia. Jeszcze tylko pokrojone na ćwiartki świeże figi i danie można podawać. Najlepiej z ziemniakami puree lub ryżem. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 2 małe piersi kurczaka (2x150 g) sól , świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili(...)limonki oraz starty na tarce ząbek czosnku. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na noc schować do lodówki, pamiętając o wcześniejszym wyjęciu na blat, aby mięso zdążyło się ocieplić). W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym, sokiem z limonki i szczyptą soli. Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kładziemy filety i smażymy po około 5 minut
cool and mintynasz czas, a to dla wszystkich zabieganych i zapracowanych rozwiązanie idealne. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje za nas Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi(...)koniec z poszukiwaniem drogiej mąki migdałowej, ryżowej czy gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie ze zmieleniem wszelkiego rodzaju kasz, orzechów, kawy, ziaren, jak i mięsa (odpadło mi uciążliwe mycie wałka i sitek z maszynki do mięsa), czy suszonej włoszczyzny na domową vegetę. Przygotowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru z kardamonem zajmuje dosłownie pół minuty, a masy marcepanowej
Cztery FajeryKiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej
Poezja Smaków - blog kulinarnyrzadszy od żurku, dlatego ja podaję barszcz z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taka wersja jest bardzo sycąca i po porządnej porcji takiego barszczu nie będzie trzeba przygotowywać drugiego dania. Barszcz możemy też podać na Wielkanoc – można wtedy tradycyjnie podać zamiast sadzonego jajka po prostu ugotowane na twardo. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem(...)wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny na małym ogniu bez przykrycia. Na ostatnie 20 minut gotowania wywaru wkładamy do niego boczek, kiełbasę oraz szynkę. Na końcu lekko solimy. W tym czasie namaczamy też grzyby w 1 szklance wody (tyle
Poezja smakuFilet z dorsza zapiekany w pomidorach (świeżych i suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis
BullioDzwonię do mamy i pytam: - Co tam dzisiaj dobrego upichciłaś? A ona na to: - Leczo. Myślę sobie: Leczo? Mmm, sama bym zjadła. Dobrze
Szybko Szybkowarroku przepis z wykorzystaniem pak choi, które siałam w sierpniu, a we wrześniu okazują się gotowe do spożycia. Przy okazji publikacji bigosu wegańskiego , że nie przepadam za klasycznym połączeniem mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia odmiany Hokkaido(...)okazało, że masa jest zbyt gęsta, można dolać wrzątku. Do warzyw dodać pokrojonego pomidora bez skórki. Gdy kawałki pomidorów się rozpadną, dodać do bigosu podsmażone tofu i pokrojone pak choi. Całość doprawić do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Danie najlepiej smakuje po połączeniu się smaków następnego dnia. Przyznaję, że podjadałam je również na zimno
Weekendy w domu i ogrodzieBez względu na porę roku grzyby są wszędzie. Nie mam na myśli grzybów z którymi walczymy tylko te naprawdę smakowite. Od suszonych po mrożone aż po świeże. I nawet kiedy sezon się kończy na te rarytasy można sięgnąć po mniej świeże opcje. Niemniej jednak - grzyb jest grzyb a gdy jest świeży jest najlepszy. Nie tak dawno temu kupiłem(...)delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty. Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby z zielonym groszkiem lub zielonymi szparagami
Right Behind The Kitchen