Zapiekanka ” Wilcza wieża „ 3013niestety, tego co dobre zawsze najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki
Ogrodnik w podróży
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 191SKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta
ClauditteMissCooking
Makaron z karczochami i kurczakiem 232Już od kilku miesięcy marzyłam by wyrwać się z Bristolu do bardziej słonecznego miejsca. Urlop planowałam długo i mimo wielu pomysłów, gdzie możemy pojechać, postawiliśmy znowu
Pink Envelope
Kapuśniak z kiszonej kapusty 199Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją
W kuchennym oknie Ewy
SCHAB PARZONY 7 MINUTOWY 168suchy. Właśnie taki przygotujemy podczas dwukrotnego parzenia mięsa. Schabik wychodzi aromatyczny i niezwykle soczysty. A wystarczy do tego 7 minut. Zobaczcie jakie to banalnie proste. Przy okazji zobaczcie jakie świetne garnki odkryłam.Wszystko się w nich samo gotuje . Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz, majeranek Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy(...)pory posiadałam, a i samo gotowanie przebiega sprawniej- można zmniejszyć gaz, a w środku i tak fajnie się gotuje. Gotowanie próżniowe wyróżnia się również niezwykłą aromatycznością przygotowanych dań. Wychodzą one wyjątkowo smaczne, nasiąknięte aromatem zastosowanych przypraw. Jak wspomniałam na samym początku, dania ;przygotowują się prawie same, a umycie tego garnka po skończonej pracy to tylko
Z Majeczką w kuchni
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 252nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany(...)często mieszając i wlewamy passatę z pomidorów oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy i dodajemy: mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, kurkumę, garam masala, chili w proszku (lub posiekane świeże chili bez pestek), łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy upieczone bakłażany i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Próbujemy czy danie jest odpowiednio
Poezja smaku
Krokiety z mięsem i kapustą 191rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik
Wędrówki po kuchni
Nabiał jeść czy unikać? 197Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GULASZ PO GRUZIŃSKU 208dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest(...)wodyWYKONANIE:Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm).Dodaj do mięsa oliwę lub olej i wszystkie suszone przyprawy (świeży koperek i pietruszkę dodasz pod koniec gotowania). Wymieszaj dobrze i tak zamarynowane mięso schłodź w lodówce przez około 2 godziny.Po tym czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż
Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak po indyjsku w mleku 164Kurczak po indyjsku w mleku Kurczak po indyjsku w mleku , to bardzo ciekawa propozycja . Wyglądem przypomina po prostu panierowane kawałki ale smak ma zdecydowanie inny . Moi
Ogrodnik w podróży
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 164Kotlety rybne. Przepis krok po kroku Składniki na 5-6 kotletów: 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej
kuron.com.pl
Szparagi mimoza – francuski klasyk z jajkiem na twardo 266jędrnych i równych szparagów biorę od razu dwa – jeden zjadamy tego samego dnia, drugi pęczek owijam papierowym ręcznikiem, dokładnie zwilżam go wodą, pakuję w woreczek z grubej folii i bez zamykania go wkładam szparagi do lodówki , do szuflady służącej do przechowywania warzyw. Dzięki chłodowi i dodatkowi wilgoci szparagi zostają twarde i jędrne przez kolejne 5-7 dni. Szparagi myjemy(...)otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs i ryb – my zjedliśmy je z grubym na trzy palce burgerem z polędwicy wołowej i sosem z zielonego pieprzu. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje
Karo in the Kitchen
Pulpety z indyka 209aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami(...)tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki
Moja Delicja
Sernik kawowy na zimno 206Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut Koszt
Zdrowie i pysznie na talerzu
Curry z ciecierzycą i szpinakiem (Curry di ceci e spinaci) 199Dziś przepis na szybki, jednogarnkowy i sycący obiad, który możemy przygotować w niecałe 30 minut. Aromatyczne, rozgrzewające curry z ciecierzyc ą , szpinakiem i mlekiem kokosowym, idealne
La grande e la piccola cuoca