danie bez mięsa - 500 przepisów (strona:28/34)

Karkówka z grilla 158

Inauguracja sezonu grillowego już dawno za nami, ale szczyt dopiero nadchodzi. Majówka, Boże ciało i wakacje, dużo okazji aby wrzucić coś na 

kuron.com.pl
Czas na Indie! 192

Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii.  Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania(...)zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty i aromatyczny.  Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić na później, gorący chutney przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić

W kuchni Karmel-itki
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 175

czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski(...)Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich

Cooking Monster
Pieczony udziec z indyka 197

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony

Kuchcik gotuje
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 187

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z

Szybko Szybkowar
Karkówka pieczona w worku z warzywami 172

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami 154

Dzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z

kruche babeczki
Zapiekanka ” Wilcza wieża „ 2977

niestety, tego co dobre zawsze najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki

Ogrodnik w podróży
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 144

SKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta

ClauditteMissCooking
Makaron z karczochami i kurczakiem 183

Już od kilku miesięcy marzyłam by wyrwać się z Bristolu do bardziej słonecznego miejsca. Urlop planowałam długo i mimo wielu pomysłów, gdzie możemy pojechać, postawiliśmy znowu

Pink Envelope
Kapuśniak z kiszonej kapusty 161

Kapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB PARZONY 7 MINUTOWY 127

suchy. Właśnie taki przygotujemy podczas dwukrotnego parzenia mięsa. Schabik wychodzi aromatyczny i niezwykle soczysty. A wystarczy do tego 7 minut. Zobaczcie jakie to banalnie proste. Przy okazji zobaczcie jakie świetne garnki odkryłam.Wszystko się w nich samo gotuje .  Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz, majeranek Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy(...)pory posiadałam, a i samo gotowanie przebiega sprawniej- można zmniejszyć gaz, a w środku i tak fajnie się gotuje. Gotowanie próżniowe wyróżnia się również niezwykłą aromatycznością przygotowanych dań.  Wychodzą one wyjątkowo smaczne, nasiąknięte aromatem zastosowanych przypraw.  Jak wspomniałam na samym początku, dania ;przygotowują się prawie same, a umycie tego garnka po skończonej pracy to tylko

Z Majeczką w kuchni
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 193

nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany(...)często mieszając i wlewamy passatę z pomidorów oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy i dodajemy: mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, kurkumę, garam masala, chili w proszku (lub posiekane świeże chili bez pestek), łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy upieczone bakłażany i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Próbujemy czy danie jest odpowiednio

Poezja smaku
Krokiety z mięsem i kapustą 127

rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik

Wędrówki po kuchni
Nabiał jeść czy unikać? 151

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania