danie bez mięsa - 500 przepisów (strona:29/34)

Krokiety z mięsem i kapustą 116

rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik

Wędrówki po kuchni
Nabiał jeść czy unikać? 139

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GULASZ PO GRUZIŃSKU 155

dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest(...)wodyWYKONANIE:Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm).Dodaj do mięsa oliwę lub olej i wszystkie suszone przyprawy (świeży koperek i pietruszkę dodasz pod koniec gotowania). Wymieszaj dobrze i tak zamarynowane mięso schłodź w lodówce przez około 2 godziny.Po tym czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć mięso i przesmaż

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak po indyjsku w mleku 115

Kurczak po indyjsku w mleku Kurczak po indyjsku w mleku , to bardzo ciekawa propozycja . Wyglądem przypomina po prostu panierowane kawałki ale smak ma zdecydowanie inny . Moi

Ogrodnik w podróży
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 109

  Kotlety rybne. Przepis krok po kroku     Składniki na 5-6 kotletów:   500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej

kuron.com.pl
Szparagi mimoza – francuski klasyk z jajkiem na twardo 202

jędrnych i równych szparagów biorę od razu dwa – jeden zjadamy tego samego dnia, drugi pęczek owijam papierowym ręcznikiem, dokładnie zwilżam go wodą, pakuję w woreczek z grubej folii i bez zamykania go wkładam szparagi do lodówki , do szuflady służącej do przechowywania warzyw. Dzięki chłodowi i dodatkowi wilgoci szparagi zostają twarde i jędrne przez kolejne 5-7 dni. Szparagi myjemy(...)otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs i ryb – my zjedliśmy je z grubym na trzy palce burgerem z polędwicy wołowej i sosem z zielonego pieprzu. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje

Karo in the Kitchen
Pulpety z indyka 154

aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami(...)tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki

Moja Delicja
Sernik kawowy na zimno 147

Ten, to uwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut  Koszt

Zdrowie i pysznie na talerzu
Curry z ciecierzycą i szpinakiem (Curry di ceci e spinaci) 142

Dziś przepis na szybki, jednogarnkowy i sycący obiad, który możemy przygotować w niecałe 30 minut. Aromatyczne, rozgrzewające curry z ciecierzyc ą , szpinakiem i mlekiem kokosowym, idealne

La grande e la piccola cuoca
Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms 174

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce

karmelowy
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 233

Dzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF

Ola la LCHF
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 220

Przyznamy się bez bicia, ze ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić, zwłaszcza że L. kusi promocją na pstrąga łososiowego, który jest tańszy niż łosoś a prawie się od niego nie różni. Tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku(...)bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI (10 min): dobrze, aby ziemniaki miały podobną wielkość, wtedy

Nerds Kitchen
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 399

esencja do duszonych mięs Wykonanie: Połączyć oliwę, sól, pieprz, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę cydru w marynatę. Natrzeć nią umytą i osuszoną łopatkę. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (lub na noc). Dno naczynia do pieczenia (najlepiej zamykana brytfanna o grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso, a po bokach(...)mięso włożyć listki lauru i ząbki czosnku (nieobrane i lekko zmiażdżone). Wierzch mięsa posypać 2 łyżkami majeranku. W rondelku zagotować cydr z dodatkiem esencji do duszonych mięs (rodzaj bulionetki) i 1 łyżeczki brązowego cukru. Gotować 10 minut na małym ogniu. Polać mięso połową płynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut bez przykrycia. Zmniejszyć temperaturę

zadanie-gotowanie
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 227

Kiedy po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka

Leśny Zakątek
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 240

Grillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała

mojewypiekiinietylko