ilością grillowanych warzyw, pysznym sosem i kotletem wołowo -wieprzowym. Na grillu bez problemu możesz przygotować takie warzywa jak: cukinia, papryka czy pieczarki a nawet krążki z cebuli, każde z nich będą idealne do burgera. Warto zaopatrzyć się w sosy, możesz kupić gotowe sosy do hamburgerów, czy do dań z grilla tj. czosnkowy, curry czy przygotować sos samodzielnie(...)kotlety: - 300 g wołowiny - 300 g wieprzowiny - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki sosu worcester - 1 łyżeczka octu balsamiznego - 1/2 łyżeczki musztardy - 1 /2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego - sól w/w wymieszaj formuj kotlety dość płaskie. Grilluj na złoty kolor. sos na szybko do burgerów; - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - 1/2 łyżeczka curry - 1 łyżeczka ketchupu
SMYKWKUCHNINa świąteczny obiad proponuję pyszne zrazy z karkówki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 700g karkówki
Tradycyjna kuchnia KasiDziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;)Porcja dla 2 osób:100 g makaronu ryżowego400 g piersi z indykałyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa:3 ząbki czosnku pokrojone w płatkiłyżka jasnego sosu sojowegołyżka ciemnego sosu sojowegołyżka sosu Worcester2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka płatków chilli1/2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka(...)miodu gryczanegoSkładniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni, na koniec dorzucamy prażony sezam. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem odsączony makaron dorzucamy na patelnie z mięsem i mieszamy by połączyć wszystkie składniki.Smacznego!Filed under: Dania mięsne, Drób
kuchcikowniaChrupiący kurczak w sosie pomarańczowym nie jest daniem chińskim, choć na sposób chiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze(...)Seriouseats.com , modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też nie musicie dodawać jeśli nie macie wina w domu. Panierka będzie też dobra bez obydwu alkoholi. W chrupiącym kurczaku w pomarańczach świetny jest sposób robienia panierki na bazie mąki ziemniaczanej
Niedzielny kucharzprzygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce. * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy. Osuszamy, w miejsce gdzie znajdowała się kość wkładamy doprawione mięso mielone. Układamy ścisło , każdą oddzielnie zawijamy w gazę, zawiązujemy. * Zalewę w której marynowaliśmy mięso wylewamy. Nalewamy świeżej wody, dodajemy przyprawy oraz wszystkie warzywa(...)mięsa. * Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, układamy na desce kuchennej, z wierzchu przyciskamy kolejną deską z obciążeniem co spowoduje spłaszczenie mięsa i będzie ułatwiało krojenie. Zostawiamy najlepiej na całą noc pod obciążeniem. Na drugi dzień zdejmujemy gazę, golonki są gotowe do spożycia. rada: Golonki możemy po ugotowaniu nie obciążać tylko podać na ciepło , z sosem np chrzanowym jako danie
Z Majeczką w kuchniCzasem nie chce mi się szukać przepisów, zastanawiać się nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na schab, a że w lodówce były też pieczarki, więc powstał szybki schab z pieczarkamiskładniki600 g schabu bez kości250 g pieczarek2 cebulesól, pieprzpapryka w płatkacholiwa z oliweknatka pietruszki do podaniaprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon(...)wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni chwilę podsmażać pieczarki. Na dnie naczynia do pieczenia położyć część pieczarek, posypać cebulą, na tym ułożyć mięso, posypać je papryką, na wierzchu pozostałe pieczarki z cebulą. Jeżeli w misce w której leżało mięso został sok - dolać go do naczynia. Dolać 1/3 szklanki bulionu lub czerwonego wina
Stare GaryPieczona frittata z dynią, z dodatkiem wędzonej szynki, aromatyzowana świeżą szałwią i tymiankiem, to niezwykle smaczne ale również szybkie i proste danie
La grande e la piccola cuocaskładników do wszystkich dań i łączny koszt wszystkich produktów. Już dawno gotowanie nie sprawiło nam tyle przyjemności. Po pierwsze dlatego, że pięć obiadów zrobiliśmy w godzinę i 45 minut – to chyba nasz rekord. Po drugie, niemal wszystkie składniki upiekliśmy w piecu, a więc bez niepotrzebnego, niespecjalnie zdrowego smażenia – nawet stir fry zrobiliśmy prawie bez smażenia(...)metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych, gotowych składników. U nas wyglądało to tak, że osobno upiekliśmy mięsa, gdyż potrzebowały one różnych temperatur i czasu pieczenia. Razem upiekliśmy warzywa, co rozwiązało nam problem dodatków do dań. Metoda mix and match polega właśnie na tym, żeby ugotować kaszę, czy ryż, jako podstawę, bazę każdego dania
Niedzielny kucharzbędę się powtarzać. Chyba właśnie duszony smakuje mi najbardziej.Tego dania jakie zaraz Wam pokażę przygotowałam niedużo - na 2 porcje, ale miały być obie dla mnie jak mi się zdawało. Niestety, Żarłoczek po powrocie do domu obejrzał, spróbował, poprosił o podgrzanie i bezczelnie zjadł ! Ten co nie lubi bez mięsa i z zielonym - zjadł jarmuż, dynię i jeszcze zapytał
Smaczna Pyzaniebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka(...)łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Tak jak wspomniałam, ja wszystko robię w maszynerii, ale Wy możecie mięsko rozdrobnić w maszynce do mięsa lub tak jak to robicie na co dzień.Kroimy drobno cebulkę i czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa.Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy.Wilgotnymi dłońmi
Olikowa kuchniaZnudziły Wam się tradycyjne naleśniki?Czy tak jak ja jesteście wielkimi naleśnikożercami i możecie je zajadać codziennie w każdej postaci?Na słodko … na ostro …
Ostra na SłodkoSoczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile
Lena Gotujeśmieszne i traumatyczne zarazem. Niemniej jednak wszystko potem się już udało i wyszło pysznie :) Tym razem już obeszło się bez obecności czworonogów i na spokojnie mogłam się pobawić w przygotowywanie tak fajnego obiadu. Po załączonym zdjęciu widać że danie to rozpływa się nie tylko w ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny(...)warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
Kuchnia Pełna Pasjihimalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami Tao Tao Przygotowanie: Mięso nacieramy posiekana drobno szalotką i czosnkiem. Posypujemy pieprzem i solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na dość dużej patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję(...)wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie obsypuję szczypiorkiem
ClauditteMissCookingkiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu.źródło zdjęciaKiedy dusimy mięso w tym garnku, można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować je na parze. Nabiorą wtedy wspaniałego smaku i zapachu, a my oszczędzamy czas, gdyż wykorzystujemy jedno naczynie(...)Ewentualne zarysowania są bez znaczenia dla jakości i funkcjonalności.Jestem szczęśliwą posiadaczką tego garnka od kilku tygodni i od takiego czasu nie chowam go do szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie
Codzienna kuchnia niecodzienna