Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża cebula (ok. 150g) sól i pieprz do smaku majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g) szczypiorek (opcjonalnie) Sałatka […] The post
Kulinarne PrzebojeSmażona cukinia to propozycja na przekąskę podawaną z pieczywem lub też jako dodatek do dań mięsnych, tj. obiadów. Smażoną cukinię podałam do obiadu warzywnego – wyłamałam się z zaleceń autora przepisu – kolejny odkurzony przepis ze starych „wkładek”, które zbierała mama jakieś 30 lat temu 🙂 Przygotowanie smażonej cukinii nie jest pracochłonne i polecam wszystkim... Więcej The post
Magiczny GarnekAntyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia. Mango świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik sałatek, lodów, deserów, jako dodatek do dań mięsnych , rybnych, świetnie nadaje się również na przetwory (mango można konserwować lub robić z niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny sos chutney, który serwujemy
Smak mojej kuchniTen przepis ostatnio wpadł mi w oko na blogu Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz
kuchnia doskiSzukam, szukam, przeglądam i znajduję... Zapiski i przepisy na pyszne desery, dania mięsne, sałatki... A gdzie? W domu mojego Taty. Moja Mama zapisywała tylko krótko i informatycznie, bo właściwie wszystko robiła „z głowy”. Nie ważyła (bo wtedy nie używało się wagi w kuchni), a produkty były liczone na szklanki, na łyżki i na ...oko. I zawsze wszystko
Kuchnia u Krysimąką. Starannie mieszamy najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Warto przygotować marchew na gęsto na dwa dni. Podobnie można zrobić marchew z groszkiem. Zamiast krojenia w kostkę, można zetrzeć marchew na tarce, na dużych oczkach
Moja smaczna kuchniaDuszone pieczarki, szybki dodatek do dań mięsnych czy warzywnych, do kanapek, makaronów . Uwielbiam. Dziś duszone pieczarki z porem i natką pietuszki. SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por ( biała część) 1 pęczek natki pietruszki PRZYPRAWY: sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej masło do smażenia
Gotowanie Patkipiękny wiosenny dzień zapraszam na kolorową i zdrową surówkę obiadową. Prosta i smaczna, doskonała do dań mięsnych i jarskich. Polecam :) Składniki - mała kapusta pekińska - 2 pomidory - kilka rzodkiewek - 0,5 czerwonej cebuli - zielona cebulka lub szczypiorek - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 1 łyżka mleka - sól, pieprz do smaku Wykonanie Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki
Kuchnia z widokiem na ogródugotowaniu jest też trochę inna. Bardziej przypomina ona konsystencję ugotowanej marchewki aniżeli ziemniaka. Kopytka te są rewelacyjne jako danie główne. Można je także serować jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: Kopytka: 50 dkg ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki
mecooksPrzepyszna alternatywa do dań mięsnych. Bogata w smaku, pełna aromatu no i przede wszystkim zdrowa. Zawiera wiele przypraw oraz warzyw, których regularne stosowane korzystnie wpłyną na np. zwiększenie metabolizmu, poprawą koloryt skóry, zwiększą odporność organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-) Składniki: dość duża dynia piżmowa 250g cieciorki z puszki cebula 4 ząbki czosnku 250g pomidorów z puszki 200ml mleka kokosowego
wysmienitypropozycja na pyszny niedzielny obiad. Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne propozycje na dania mięsne. Zapraszam i polecam! Składniki 1 mała główka kapusty białej 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka majeranku papryka słodka 2 liście
O kuchni z uczuciemKurczak w egzotycznym sosie w 30 minut? Tak, to możliwe! To super szybkie danie jest dla mnie ratunkiem na dni, kiedy zupełnie nie mam
Book of spellsDziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje wybornie. SKŁADNIKI: * jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany * oliwa z oliwek * łyżeczka oregano /może być suszony/ * sól,świeżo zmielony pieprz * czerwona cebula * 2 ząbki czosnku * garść zielonych oliwek, bez pestek * mała garść
Kopystką po garachJeśli lubicie sałatki z czerwonej kapusty, mam dla Was smaczną propozycję. Pasuje do każdego dania mięsnego :) Składniki: pół niewielkiej kapusty czerwonej 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 mała cebula duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżki majonezu 1łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól i pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Jabłko
Smak mojego domuSurówka z selera z orzechami i rodzynkami to bardzo szybki sposób na przygotowanie pysznego dodatku do dań mięsnych. Surówka jest przygotowana jest tartego, surowego selera z dodatkiem winnego jabłka w sosie jogurtowo-majonezowym smakuje rewelacyjnie i wygląda bardzo wykwintnie za sprawą rodzynek i orzechów. Surówka z selera z orzechami przypomina mi czasy PRL-u kiedy jadałam ją regularnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię