dania mięsne - 13801 przepisów (strona:137/921)

Duszona czerwona kapusta 200

Uwielbiam ją jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać

Smakołyki Asi
Sałatka z buncem i truskawkami 186

białego pieprzu i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj energicznie sos i dopraw go do smaku jeśli trzeba - polej nim sałatkę.  Podawaj sałatkę jako przystawkę lub dodatek do dania mięsnego lub ryby

Gotuj Sam!
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 185

zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni  Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka

Szefowa kuchni
TORTILLA Z KURCZAKIEM 188

Kolejne danie wykonane samodzielne, a nie kupione. W mojej wersji jest lepsza, ponieważ jest dużo warzyw i mięska. Doskonale wiem, jakich użyłam składników, więc nie

Kuchnia Paulettes
KOLOROWE SZASZŁYKI DROBIOWE W MARYNACIE LIMONKOWO ZIOŁOWEJ 155

Takie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się  je jeść już samymi oczami.  Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale

Kuchnia Paulettes
WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 160

Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest chrupiące i mięciutkie. Można je jeść na ciepło i na zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i

Kuchnia Paulettes
KURCZAK W SEZAMIE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 162

Jest to potrawka z nutą orientu. Jest sycąca i lekka. Fasolka jest chrupiąca, a kurczak soczysty. Sezam i sos sojowy nadają charakterystycznego smaku, dzięki czemu potrawka

Kuchnia Paulettes
Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą 149

bójmy się selera, bo to naprawdę bardzo zdrowe i smaczne warzywo, pomimo tego specyficznego smaku. Ja osobiście bardzo lubię seler i w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych.       Składniki 2 porcje: filety z kurczaka 2 szt.  seler naciowy 2 długie łodyżki ser mozzarella starty 4 łyżki boczek wędzony 2 plastry jajko

Kuchnia Paulettes
Polędwiczki z indyka w sosie własnym 350

Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić  łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy

O kuchni z uczuciem
Strogonow 164

Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni

Ania i Marcin gotują
Relish z buraków, jabłka i chrzanu. 173

przypadku ćwikły, a jedynie pokroiłam w kostkę. W części się rozgotowały, ale sporo pozostało w takiej właśnie formie. Relish jest słodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;) Składniki: 750 g buraków (waga po obraniu) 250 g jabłek (waga

zadanie-gotowanie
Puree z selera 185

koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi