bólu prawdziwe, ale i do łez rozśmieszające. Ze smakiem deseru nie ma nic wspólnego. Z nazwą też nie. A zatem - trochę jak w pierwszych minutach czeskiego filmu - o co chodzi? A chodzi o łyżeczki. "- Co to takiego? - Łyżeczki. - To się przyda, tyle łyżeczek. - Uważaj! To nie są zwykłe łyżeczki. To łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne(...)wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika na zimno. Nie nadają się do gorącej kawy. " Jednym z moich ulubionych czeskich filmów jest obraz "Pod wspólnym dachem" w doskonałej reżyserii Jana Hrebejka, z równie mistrzowską obsadą. Jest tam pod koniec genialna scena poświęcona jednorazowym łyżeczkom, które jedni z głównych bohaterów otrzymują
KUCHARNIAzapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich zapomniałam.Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony. Według Wikipedii: Utopenec (dosłownie topielec) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz(...)niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić między oknami lub do spiżarki, natomiast lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, czosnek
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :)Składniki:20 dag mąki krupczatki3 czerstwe bułeczki1 jajkołyżeczka solipół szklanki wody (może być gazowana)1 łyżka masła pół szklanki mleka10-15g drożdżypół łyżeczki cukru
Bon Appetit MałgorzatyDziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka
Ostra na Słodkodziś na obiad zrobić. Tak siadłem sobie, wpatruje się w okno i ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni
BaRepasDanie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g
Trzeci talerzSkład: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli łyżka cukru Drożdże utrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka
Konrad GotujeJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa AniJa tylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać
Apetyczna babeczkautopenca, czyli marynowanej kiełbasy, ale mnie to przerosło. Będąc teraz w Pradze dałam wreszcie szansę czeskiemu jedzeniu, zwłaszcza że chyba dorosłam wreszcie do tych smaków. Nie tylko dla zasady, żeby jeść lokalne jedzenie, gdy się gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany(...)wafelków i torcków wafelkowych typu torcik wedlowski, tylko bez wierzchniej warstwy czekolady (np. Kolonada). Dla taty można kupić piekielnie mocne cukierki ziołowe Haslerky. Wiele osób jako dziecko miało czeski kalejdoskop lub czeskie artukuły papiernicze wysokiej jakości, więc ucieszy ich coś ze sklepu Koh-i-noor (np. ołówki) czy Papelote (notesy). Można też przywieżć coś z bohaterami czeskiej popkultury
Ugotowane pozamiatanepewno jeszcze nie raz zajrzę sam do tego przepisu, ponieważ będzie widniało w moim domowym menu. Ku,chnia Czeska mega dobra, sycąca no i jeszcze jedno dzięki Czechom posmakował mi bardzo KMINEK :)o to Tradycyjne Danie Czeskie Vepro-knedlo-zelo Przepraszam ich tylko za tego Heinekena, ale jestem w Holandii i brak czeskiego pysznego browarka tutaj:(((Zachęcam do zakładki
pichcisztopomysł padł na południowych sąsiadów z Czech. Czechy oczywiście przede wszystkim kojarzą się z pysznym piwem, którego nie omieszkałem wykorzystać w dzisiejszej podróży, podobnie jak tradycyjnego w kuchni czeskiej knedlika. Do dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki: 400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula(...)plastry o grubości około 2,5 cm. Na talerzach ułożyłem po 4 plasterki knedlika, którego polałem obficie gulaszem. Potrawę udekorowałem listkami świeżej kolendry. Podałem oczywiście ze szklaneczką zimnego, pysznego czeskiego piwa
Wyprawy kulinarnePrzepis na to ciasto znalazłam w tajemnym zeszycie mojej mamy. Ponoć jako małe dziecko uwielbiałam tort czeski i w tej kwestii nic się nie zmieniło (chociaż na pewną "małą" nazwać mnie nie można :D). Przepadam za wszystkimi ciastami miodowymi, choć świeżego miodu nie tknę za żadne skarby. Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego
Przepisy AleksandryKuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i oryginalności. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro- Węgier , a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka(...)maśle. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Dusić ok. 2 min. Gdy włoszczyzna i ziemniaki będą prawie miękkie dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze dodać zacierkę - po czesku haluszki . Gotować chwilę aż kluseczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym, dolać trochę zupy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka z kulajdą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane mięso
pieprzny smaczeksłonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: Skrzat , Guzikowcy , Jedna ręka nie klaszcze . Mój faworyt to Skřítek ( Skrzat ). Przedstawia typową rodzinę i jej problemy: ojciec romansuje z koleżanką z pracy, matka pracuje w supermarkecie
Qlinarnie i Qlinarnie