Miałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Upiekły się wyśmienicie i tak samo smakowały. Trudno było się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejnego rogalika. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują
Codziennik KuchennyKolejny raz sięgam do starego ,pożółkłego zeszytu z przepisami mojej mamy. A w nim- słynny u nas w domu piernik czeski ,lekko modyfikowany ciemnym czekoladowym blatem. Piernik czeski to u nas wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej leży ,tym lepiej smakuje. Jest jak wino-dojrzewa. Placek kroi się idealnie w kostkę
Z Kuchni Do Kuchnikarmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze. Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy PRL-u, ale zmyślnie poprzetykała je motywami kuchni dworskiej, chłopskiej, żydowskiej, cygańskiej, rosyjskiej, litewskiej i czeskiej, dając upust naszym wyobrażeniom o polskiej kuchni, odzwierciedlając nasze zawiłości historyczne oraz relacje z sąsiadami i mniejszościami etnicznymi. Przy tym wszystkim zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet(...)też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec
GRUBY WAŁEKklasycznymi czeskimi knedlami zawsze tęskniłam. Po raz pierwszy jadłam je w uroczej knajpce w Pradze. Podano je z gulaszem i dużą ilością sosu, tak, że były fajnie nasiąknięte sosem, a na wierzchu suche. Były zachwycające w smaku i do dzisiaj pamiętam ich smak. Próbowałam je sobie odtworzyć, ale moje przypominały parzaki (też dobre, ale to nie to). A dziś(...)Prawdziwy czeski knedel. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznierazem na celownik trafiła Lysa Hora. To taki szczyt po czeskiej stronie, nazywany Królową Beskidów. Swoją drogą najwyższa góra Beskidu Śląsko-Morawskiego. Słynie z tego, że gdzieś w jej wnętrzu schowany jest skarb słynnego zbója Ondraszka, a niektórzy mówią nawet o czarnym jeziorze. Szlak na górę zaczyna się w Ostrawicy, miejscowości dobrze skomunikowanej drogami, torami kolejowymi, a także przygotowanej(...)okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie stunningować, aby był bardziej odżywczy. Spód uzupełniłem o mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek
Kryzysowa Książka Kucharskawysokości szyjek słoików; zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 3 minut. Na "Ostatnią arystokratkę" polowałam od roku i nareszcie się udało 😊 To moja pierwsza lektura tego czeskiego autora ( Evžen Boček ) i z pewnością nie ostatnia 😎 3-osobowa rodzina czeskich arystokratów Kostków wraca z emigracji do rodzinnej Kostki w Czechach. Okazuje się, że ich posiadłość może znaleźć się
Weekendy w domu i ogrodzietwarożek nazwałam czeskim, bo podawany jest w moje ulubionej czeskiej restauracji:). Pojawia się tam w formie czekadełka, razem z kromką razowego chleba i marynowanymi parówkami. Jest banalny w wykonaniu i przepyszny. Uwaga! BARDZO mocno czosnkowy:). Ja kupuję twarożek już zmielony. Z twarogiem niezmielonym to już nie to samo. 350g twarogu dobrze zmielonego 4-5 ząbków czosnku 4-5 łyżek
Szefowa kuchnimiałam czasu przed świętami więc przepis dodaję dopiero teraz,ale to nic....ciasto jest tak pyszne,że można je serwować cały rok. U Nas często czeskie robi za mazurka - jest doskonałe. Blaszka 20x30 cm będzie idealna. Ciasto: 450 g mąki 150 g cukru pudru 50 g margaryny 3 łyżki miodu ( może być sztuczny) 3 łyżki
Niespełnione zdolności kulinarneCiasto cudak. Edyta Guhl. Zapraszam na ciasto cudak, o którym wspomniałam w poprzednim poście. Ciasto cudak znane jest również pod nazwą Stefanka, ciasto czeskie, miodownik. Jest to chyba najsmaczniejsze ciasto, obok pleśniaka, z mojego dzieciństwa. Jest trochę pracochłonne, bo z niewielkiej ilości ciasta musimy upiec trzy placki, obiecuję Wam, że praca się opłaci, ciasto jest przepyszne
dolcevitainmykitchenpierwsze nadzienie na wierzchu , a nie w środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam tutaj . 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka 40 g stopionego masła skórka starta z połowy
Moje domowe kucharzenieUpiec trzy placki 6. Zrobić masę do placków 7. Posmarować dwa placki powidłami i masą budyniową 9.Przełożyć placki masą Pobierz wersję do druku: Pobierz Czeski placek królewski Artykuł Czeski placek królewski pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plNajlepszą przekąską do piwa jest czeski hermelin, czyli marynowany w oleju i przyprawach serek pleśniowy typu camembert. Można go zjeść w każdej czeskiej knajpie, ale bardzo łatwo jest go zrobić w domu. Domowa wersją sałatkowa jest też zdrowsza, chrupiąca i bardziej sycącą. Idealna sałatka, kiedy bierze nas przeziębienie. Składniki na każdą porcję: połówka marynowanego camemberta (tutaj przepis) garść pestek słonecznika
Ugotowane pozamiatanesię, że także książki z przepisami siostry Leonilli mają niewielkie rozmiary. Szukaną recepturę znalazłam na stronie 23 w książce "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" jako przepis na karkówkę po czesku. Karkówka po czesku Przygotuj nóż i deskę do krojenia, dużą miskę, łyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki (lub innego
blog.moje-pasje.infoodbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania Wypiekaniamiodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych. Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec już w piątek. Od razu przełożyć kremem, przykryć szczelnie folią(...)włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy, rzepakowy) 1 łyżeczka sody Piekarnik nastawić
Posadzone i zjedzonejakaś fajna sałatka. Namieszałam, do rzodkiewek dodałam ogórka, ser, sałatę lodową oraz kurczaka aby sałatka była bardziej pożywna. Całość połączyłam sosem na bazie oleju z dodatkiem grubo mielonej musztardy czeskiej. składniki: 1 główka sałaty lodowej 500 g piersi z kurczaka 2 długie ogórki 350 g rzodkiewek 250 g sera sałatkowego typu feta 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól(...)pieprz olej do smażenia sos 6 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy czeskiej 1/3 łyżeczki słodkiej papryki Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Ser pokroić w małą kostkę. Ogórki obrać
Monia miesza i gotujepiwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 kalarepa 1 marchewka 3-4 rzodkiewki szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka MUSZTARDY KIELECKIEJ CZESKIEJ firmy WSP SPOŁEM sok z 1/2 cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać(...)umyć, pokroić i również dodać do warzyw. Majonez, śmietanę i musztardę połączyć z warzywami. Wymieszać. Surówkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam MUSZTARDĘ KIELECKĄ CZESKĄ firmy WSP SPOŁEM . Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak dania. Musztarda także idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi
Prosto i Smacznie z AnetąDzisiaj zapraszam na kanapkową wyprawę do czeskich lahudek. Może do Pragi (na ulicę Dlouhou)? Może do Ostrawy (bo to dla niektórych bliżej)? W każdym razie, mam nadzieję, że instytucja lahudek, czyli kanapkowo - sałatkowych delikatesów wciąż istnieje. Dawno nie miałem okazji tego sprawdzić. Bywały jednak czasy kiedy wizyta w lahudkach wydawała się wystarczającym pretekstem do wyprawy na południe;) Rodzajów kanapek(...)temu, jeszcze przed Wielką Wojną. To były piękne czasy, ale jak śpiewa Jaromir Nohavica , dobrze, że ludzie nie wiedzieli co ich dalej czeka - XX stulecie... Moja druga czeska kanapka to vajeczny rzizek. Jajeczny kotlet. Przypomniałem sobie o nim w ostatniej chwili, a przecież go uwielbiam. Prosta rzecz, ale do kufelka piwa lub Kofoli idealna! Przyznam, że nie wiem czy historia
zadanie-gotowanieKulajda to jedna z ulubionych czeskich zup. Różni się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które(...)wbija się tuż przed podaniem. Jakieś jajko jest jednak niezbędne ;) Jedliśmy pyszną kulajdę w czeskiej knajpie w... Ostródzie. Na Mazurach. Kto by pomyślał? Niestety szef kuchni trzyma przepis w tajemnicy... Kiedyś trzeba się będzie pofatygować do południowych Czech, na Szumawę, skąd to danie pochodzi i spróbować jak przyrządzają ją tam - u źródła :) Składniki: 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego
zadanie-gotowaniedawna miałam ochotę na taki treściwy obiad. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na czeskie knedliki ze strony "Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się
Smakołyki AsiPyszna zupa Czeska mocno rozgrzewająca i bardzo smaczna. Szybko się ją robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić(...)wrzucić pokrojony w kostkę chleb,smażyć aż się zrumieni cały czas mieszać Zupę podawać z tartym serem i grzankami. &l alt="Kuchnia czeska
W królestwie smaków Beatypomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers" wg s. Anastazji
Mania Wypiekaniaskładniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Domowy Smak Jedzeniaubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki
Kuchnia domowa Aniopowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku
Ostra na SłodkoCzeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę
na moim stole...Wielu pewnie duma teraz, co to „brambor” , cóż ..nie jest to nic dziwnego, ani egzotycznego , jest to po prostu ,nasz rodzimy, pospolity, ziemniak , tyle że w języku czeskim " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc jak głosi nazwa przepisu , jest to po prostu kotlecior schabowy w placku ziemniaczanym , lub raczej z plackiem . Pyszne , naprawdę(...)serii schabowy, jest w stanie go pobić . Od niedawna w naszym domu ugruntował się jako nr 1 w pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia . Trudne,ale wykonalne , a efekt wart każdej
Ogrodnik w podróżypodróż kulinarną w nieco inne rejony, gdzie odkryjecie nowe oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach(...)owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody piwne 200 ml mleka z nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego
SzczyptaSmaQBardzo łatwy krem do babeczek 2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny
Mania WypiekaniaJęzyk czeski zawsze doprowadza mnie do łez, gdy go czytam (zapewne nie tylko mnie :D), ale całe szczęście tamtejsza kuchnia rekompensuje zakwasy od śmiechu. ;) Od kilku już miesięcy miałam ochotę na knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora
Kuchenna Kontrrewolucyaautorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Pałki z kurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka
Kuchenna KontrrewolucyaBlueberry Corner by "jagodzianka" Kolejna odsłona ulubionych bułek moich synów. Paluchy przypominają nam tradycyjne czeskie rohlíky. Ja w te smaczne bułki zawijam utarty ser. … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne paluchy z serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersamo obserwowanie grupy dorosłych osób, którym nie skrywaną satysfakcje sprawia sam fakt bycia z innymi jest niezwykłe budujące i wywołuje szeroki uśmiech na mojej twarzy. Weekend majowy spędzony na Czeskiej ziemi w malowniczym Beskidzie na pograniczu Moraw i Śląska w małej miejscowości Lehotka, zdobywanie Korony Czeskich Beskidów z grupą Sądeckiego Ptt pod czujnym okiem Marty i Wojtka, to gwarancja naładowania
Apetyczna babeczkażelbetu i wyłożona wewnątrz i na zewnątrz kamienną okładziną z piaskowca. Budowa wieży kosztowała około milion złotych i została dofinansowana z Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007–2013 w ramach projektu pod nazwą „Miejsca pełne widoków w Euroregionie Glacensis”. Z wieży można podziwiać (o ile pogoda nie spłata psikusa, tak jak nam to zrobiła(...)Dolnym Śląsku byliśmy tydzień. Fantastyczny tydzień pełen wrażeń. Nie udało się nam niestety "wykonać planu" i nie dotarliśmy tam, gdzie zamierzaliśmy. Wszystko jednak przed nami ;) Niebawem pokażę Wam czeską restaurację, jaką odwiedziliśmy. Pozwolę Wam nawet zajrzeć do naszych talerzy ;) No chyba, że nie chcecie
Codzienna kuchnia niecodziennarodziną. Bo nie tylko dzieci, ale i dorośli wiele z niego wyciągną, wiele się nauczą. Dzień 18. " OBSŁUGIWAŁEM ANGIELSKIEGO KRÓLA " (2006) Tym razem mamy do czynienia z czeską produkcją. Historia opowiada o życiu Jana Dziecię, który wraz z początkiem filmu opuszcza więzienie. Dostaje pracę przy robotach drogowych na terenach, skąd wysiedlono Niemców i klucze do domu jednej(...)obsługiwał angielskiego króla. Łody chłopak pragnie jak najwięcej się nauczyć. Cóż mogę rzec... Film wiele obiecuje, lecz niewiele daje. Jest przyzwoity, ale zdecydowanie lepsze zdarzało mi się oglądać.Czeski film - i wszystko jasne. Dzień 19. " CHEF " (2014) Film zaczyna się od obrazu siekającego wszystko, co wpadnie mu w ręce, kucharza. Jak on szybko kroi cukinię
W kuchni Karmel-itkifilm (chociaż jest świetny), ale o bardzo klimatyczny rzeszowski lokal. Na ścianach setki zdjęć i obrazów o tematyce filmowo-muzycznej. Ulubione miejsce w Rzeszowie (no może poza nieistniejącym już Czeskim Filmem z regionalnymi czeskimi piwami - a była to mikro-knajpka z 3 długimi ławami i mini WC; żeby zamówić piwo z tej najbliższej baru, nie trzeba było się nawet podnosić
Qlinarnie i QlinarnieNiezwykle żywotna mieszkanka domu pogodnej starości utrudnia życie jego pracownikom. Podobnie kapryśny Ota komplikuje życie swojemu synowi i synowej. Pewnego dnia się spotykają. Co z tego wyniknie? Pogodne kino czeskie na dobrym poziomie. Nie można przegapić! Orange ans spinach salad A great combination of fruit and vegetables! Tastes brilliantly! You’ve got to try it out if you aren
Qlinarnie i Qlinarnieewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta. I jeszcze o Polskiej Bułce w Rzeszowie – niepozornym lokalu przy ul. Kopernika (kiedyś był tu Czeski Film ), który serwuje pyszne bułki z nadzieniami. Z wegetariańskich do wyboru są szpinakowe i pieczarkowe. Bułki są chrupiące (białe, pszeniczne, a nie słodkie, macdonaldsowe z sezamem), bardzo smaczne i tanie (odpowiednio(...)biały papier śniadaniowy (co mi się szczególnie podoba). Wnętrze nie powala ( w środku są 3 tylko stoły) , ale przecież i tak bułki jemy, spacerując. Czynne do późnych godzin nocnych. Czeski film skończył szybko. Mam nadzieję, że Bułki się nie dadzą. Tuż obok, fast-food z burgerami, ale ceny w tym wymuskanym wnętrzu - kosmiczne (przeciętnie zapłacimy 20 zł za sztukę
Qlinarnie i Qlinarnieoczywiście ;) Rodzice mojego mężczyzny zaprosili nas na obiad do Ceskiej Hospody. Jest to miejsce niezwykle klimatyczne, bardzo urokliwe i tętniące życiem. Do wolnych stolików ustawiają się kolejki, a chwytliwa czeska muzyka zaprasza do tańca i napawania się tymi cudownymi chwilami. Wnętrze jest bardzo przytulne, a gwar rozmów przyjemny dla ucha. Stare meble, piękne wnętrza i stroje kelnerek przenoszą nas momentalnie(...)tylko one. Ceska Hospoda cechuje się wysoką jakością zarówno w obsłudze, jak i w produktach, które lądują na naszym talerzu. Piwa sprowadzane są z aż 5 różnych browarów czeskich. Osobiście próbowałam dziś piwa Krušovice Černé i chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, zachwycił mnie jego głęboki smak i gęsta, aksamitna wręcz piana. Jeśli chodzi o jedzenie, najważniejsze, charakterystyczne
W poszukiwaniu inspiracjinieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne na domowe uroczystości. Ma wiele nazw: Grysikowiec, Miodownik, Stefanka, Ciasto Czeskie czy Makulatura. A Wy pod jaką nazwą je znacie? Serdecznie polecam;) Składniki na ciasto: * 0.5 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżki prawdziwego miodu kopiasta łyżeczka
Krakowskie smaki AniAnia za cierpliwość, to biję, dam znać jak skończę... - Lejąca mi wyszła raczej... - Ale nie może się lać! - No to walnę ją jeszcze raz! - Walnij! - A może winne są czeskie kury? - Akurat mam polskie wiejskie jajka! - No to bij ją ręką! - Ok, idę do panny zerknąć. - Wybitnie mi ten grapefruit tam nie pasuje..., może z czerwonym czymś, czerwone
KUCHARNIAozdób choinkowych. Dostałam je od Ali , o ona zna się na rzeczy, jak mało kto. Wyszperała ten przepis u mistrzyni piernikowych wypieków Mary - tu (klik) możecie zobaczyć jej dzieła. CZESKIE PIERNICZKI TRADYCYJNE /cytuję za Marą / 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy
KUCHARNIAZupy czosnkowe gotuję od zawsze, zaczynałam od tzw. czeskich, czyli najprostszych, klarownych i rosołowych, później był czeskich ciąg dalszy, ale zapiekanych w kokilkach pod grzanką z mozzarellą i z ukrytym w środku jajkiem w koszulce, a teraz jest czosnkowa na bazie topionego serka. I ta pod każdym względem odpowiada mi najbardziej.Pierwszy raz spróbowałam podobnej w Czarcim Kopycie.Swoją drogą polecam
bistro mamaMuffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa Aniroku sylwestra wyjątkowo spędzam w domu. Zaprosiliśmy znajomych i pojawiło się odwieczne pytanie: co podać na stół? Mój mąż bardzo był za kuchnią czeską, a ja za jakimś miksem imprezowym. Co się w końcu pojawi na stole nie wiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno. A oto kilka przepisów wśród którym może
Pasja SmakuSmardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną nie ma wybrzydzania gdy po zimnie jestem spragniona świeżyzny. Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewięcej o niej ). Oczywiście podstawowym i tańszym niż woda mineralna napojem jest tam piwo. Gdybyśmy nie mogli się zdecydować czy ciemne czy jasne, to nie musimy wybierać. W każdym czeskim barze możemy napić się piwa pół na pół – ciemnego z jasnym. Nie trzeba jednak jechać tak daleko. Wystarczy je delikatnie nalać w domu. Sekretem jest różnica w gęstości obydwu
Ugotowane pozamiataneBlueberry Corner by "jagodzianka" Prawie każdy kraj ma swoją zupę, która się w jakiś sposób wyróżnia. Zupa czosnkowa jest bardzo czeska. W każdej restauracji … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa czosnkowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Zlepiane to pyszne, kruche ciasteczka. Jedne z wielu „cukerweków” – czeskich ciasteczek bożonarodzeniowych. Moje ulubione ❤ Kiepska jakość i mała … Przeczytaj cały artykuł Post Ciastka zlepiane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerczasu nic sensownego przygotować. Ale dzisiaj zawziąłem się i wygospodarowałem trochę czasu, co w połączeniu z prostym, ale jakże smacznym pomysłem, dało doskonały efekt. Wyprażany syr - klasyczne danie kuchni czeskiej i słowackiej - panierowany ser smażony w głębokim tłuszczu, podany z frytkami i rewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka
Wyprawy kulinarnetylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele
Kuchnia Prezydentowejciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGulasz ze schabu wieprzowego – Schab faszerowany jajecznicą – Najlepszy schab z grilla – Schab z żurawiną gotowany I wiele innych Kilka lat temu znalazłam przepis na sznycle po czesku na stronie kamis.pl, przepis jednak zmodyfikowałam po swojemu, pominęłam musztardę, zamieniłam pieprz ziołowy na paprykę, a przede wszystkim zamiast karkówki wykorzystuję do tego dania schab, który bardzo szybko się przygotowuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy. Składniki : 1,5 kg jabłek (masa przed obraniem) 600 g mąki
Weekendy w domu i ogrodzieMoja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyBrowar Pilsweiser ( www.pilsweiser.com ) jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, kt ó ry dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. W 2005 r. Browar Gryb ó w w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanc ó w, kt ó rzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli
Słodkie okruszkispróbować. Kulki są dość spore, dlatego też odznaczają się większą wartością odżywczą. Wzbogaciłam je w surowe, bezglutenowe i ekologiczne białko roślinne marki Lifefood . Jest to wysokiej jakości białko czeskiej marki, które już od jakiegoś czasu jest dostępne także na naszym rynku. Obok wersji z młodym jęczmieniem i wanilią, którą użyłam w dzisiejszym przepisie dostępny jest jeszcze smak owocowy i kakaowy
Zdrowie na języku :Ptalerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy
Karo in the Kitchenstudniówka. Chodziliśmy z mężem do jednej klasy, ale nie byliśmy wówczas razem Zamek Czocha – sala tortur Zamek Czocha Zamek Czocha powstał w połowie XIII wieku z inicjatywy króla czeskiego Wacława II jako warownia obronna Czech. Przez wieki zamek był przebudowywany na rezydencję przez zamieszkujące tu szlachetne rody rycerskie: von Klűx, von Nostitz i von Űchtritz. Swoje znaczenie militarne zamek
Relaxtimetalerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy
Karo in the Kitchenmała cebula 0,5 l bulionu 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Huzar 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżki soku z cytryny 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy
Słodkie okruszkiPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczki wieprzowej 2 bułki typu ciabata sałata rzymska pomidory ogórek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy (użyłem czeskiej/ słodko-ostra) świeży tymianek oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i kroimy na 0,5 cm plastry. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy świeżym tymiankiem, oliwą, solą
kulinarnyJaKlasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna. Składniki: 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 cebula 6 ząbków czosnku 200 g żółtego sera 200 g szynki 6 łyżek oliwy z oliwek
Kuchnia w oparachczasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy. Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa
Bon appetit mon amiesurówki użyłam majonezu lekkiego Społem Kielce, który otrzymałam jakiś czas temu w paczce niespodziance. Korzystając z okazji polecam Wam spróbować też innych produktów WSP Społem, w szczególności musztardy czeskiej i starofrancuskiej. Idealne do marynat na grilla
Słodkie okruszkiwzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia
Z Kuchni Do Kuchnidługiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku
Stare GaryCzeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Szefowa kuchnipotrawach można łączyć różne smaki, narody i tradycje. Kuchnia śląska pozwala na skosztowanie dań pochodzących z tradycji staropolskich, ale też z niemieckich zwyczajów gastronomicznych i od czeskich gospodyń. Dziś chcielibyśmy pokazać Wam jak wyglądają tradycyjne śląskie danie – od zakąsek aż po desery. Śląskie przystawki Najpopularniejsza […] Artykuł Jak wygląda polska kuchnia na śląsku? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plnajczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów na blogu? Artykuł 10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku pochodzi
KuchniaWeDwoje.pljest wśród Was ktoś, kto pamięta czeską bajkę o Makowej Panience mieszkającej na makowej polanie? Ja od razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa
Poezja smakucoleslaw jak się nie lubi, ale nie znam takich, którym by im nie smakowała. Do steka musi być oczywiście piwo – mają całkiem spory wybór piw polskich kraftowych i czeskich. Można też zamówić wino, także na butelki. W menu oprócz bugerów są też sałatki i zupy, ale raczej nie przychodzi się do burgerowni na sałatkę, a nawet jeśli
Ugotowane pozamiataneżycie. Druga część "Arystokratki..." też jest napisana w formie pamiętnika prowadzonego przez Marię III Kostkę. Książkę czyta się bardzo szybko ze względu na wartką akcję i inteligentny humor. A czeski żart jest tu wyśmienity i chwilami przypomina humor z komedii Barei. Świetna lektura na odstresowanie! A pomarańczowy
Weekendy w domu i ogrodzieroku 89. Nie miałem zielonego pojęcia czym jest falafel. Sprzedający twierdzili, że to danie wegetariańskie z... z czegoś, o czym również nie miałem wtedy pojęcia, tym bardziej po czesku. Lub po angielsku - już nie pamiętam. Kurcze, myślałem, że mnie oszukali. Albo czegoś nie zrozumiałem. To danie miało w sobie tyle smaku i nie miało nic wspólnego z niczym, co jadłem
zadanie-gotowanieUtopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę potrawę, również takie, w których kiełbaski zastąpiono parówkami. A, że tydzień mamy parówkowy, to postanowiłam skorzystać z tych pomysłów. Do zalewy najczęściej dodaje się ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, czyli zestaw przypraw, które zawsze
zadanie-gotowaniechlebowo-korzennym posmakiem. Jest to lekkie i niezobowiązujące piwo odpowiednie na każdą okazję – na przykład przyjemny wieczór spędzony z przyjaciółmi. Piwo Kupieckie typu Pils sięga korzeniami do czeskiego Pilzna. Charakteryzuje się jasnozłotą barwą i rześką chmielową goryczką wzbogaconą nutą słodu i herbatników. Cechuje je zdecydowany smak i półwytrawny długi finisz. Indywidualny charakter zawdzięcza uwarzeniu w siedleckiej Brofakturze. Piwo
Moniki Smakołykipodgrzaniu na minimalnym ogniu. Ser żółty najpierw oprószamy mąką mocno ją dociskając, po czym otaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej – ser żółty da się smażyć jak typowy czeski ser do smażenia, trzeba go tylko okiełznać – na patelni nie może być za dużo tłuszczu (smażony w zbyt dużej ilości tłuszczu ser się rozpłynie), a ser musimy zamknąć i mocno zagrzać
Karo in the Kitchenwyjątek :) P.S. Jeszcze tylko tydzień i wracamy ze zdwojoną siłą! Aktualnie ja (Angelika) staram się przypominać na Waszych blogach na ile znajduję czas między obowiązkami a Monika pozdrawia znad czeskiej granicy odcięta od internetu ;P Nazwa: Biała czekolada nadziewana miodowymi chipsami karmelowymi. Firma: Zotter Skład: surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, migdały, pełne kremowe mleko w proszku, płatki miodowo-karmelowe
Candy PandasUrbanVegan, sklepy internetowe Cena: ok 3-4 zł Nasza opinia Wygląd: Produkty od razu przypominają klasyczne jogurty i desery. Plastikowe kubeczki są zabezpieczone aluminiowym wieczkiem, a jeśli nie znasz czeskiego (choć to tak prawie jak po polsku :P) obrazki na etykietach szybko sugerują czym ten produkt różni się od pozostałych. Smak: Ryżowy z karobem: Jogurt jest ciemny jak czekoladowe desery
Candy Pandasokolice Szczecina są największym ośrodkiem produkcji imitacji niemieckich pamiątek z czasów II wojny światowej. Ochweśnicy byli dość specyficznym środowiskiem, delikatnie mówiąc, z wykształcona własną gwarą będącą mieszanką rosyjskiego, niemieckiego, czeskiego, polskiego i jidisz, a której część słów przedostała się później do grypsery. Oprócz tego zajmowali się też sprzedażą "lekarstw". Kuchnia też była odpowiednia dla tej grupy czyli, tanio, prosto
Kryzysowa Książka KucharskaKolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty z ulubionej czeskiej knajpki:). Utopence to nic innego jak marynowane parówki / serdelki, które przez Czechów reklamowane są jako idealna przekąska do piwa. 1/2 kg małych parówek / serdelków 4 cebule 3 papryczki chilli 3 ząbki czosnku Zalewa: 150 ml octu 750 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki pieprzu ziarnistego 3 liście
Szefowa kuchniinspiracji innymi blogami, Monatową, Nigellą, daniami, które jadła w jakiejś restauracji, kolorowymi kompozycjami Brittany Wright, Sarabeth’s Kitchen czy obfitością Ottolengiego. Sporo jest inspiracji kuchniami krajów, gdzie mieszkała wcześniej. Czeski hermelin, wypieki jak San Francisco, ciasto z amerykańskimi batonikami, brownie z cukierków Michałków, arabska woda różana czy mieszanki przypraw robione od podstaw w domu. Jej filozofia smaku zakłada
Ugotowane pozamiatanekilka płatów papryki konserwowej 2 łyżki czarnego sezamu Dressing: 0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam czeskiej, świetna jest też dijon) 3 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam. Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDorwałam stary i kompletnie żółty zeszyt z przepisami mojej mamy i otwarłam na chybił trafił. Piernik czeski, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto
Z Kuchni Do KuchniAustrii, a że pozostawało to poza jego zasięgiem był z tego powodu ogromnie sfrustrowany, Nazywał się Franciszek Ferdynand. Zasłynął głównie dwiema rzeczami. Pierwsza, to że guwernerem jego dzieci był czeski geniusz Jára Cimrman, a druga, to że został zastrzelony w Sarajewie, co było ogniskiem zapalnym dla wybuchu Wielkiej Wojny, po której, między innymi, Polska odzyskała niepodległość wypadając z dość słabym
Kryzysowa Książka KucharskaMiodownik, ciasto Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tym, którzy obawiają się smalcu od razu mówię, że wcale nie jest wyczuwalny. Do masy polecam kaszkę manną błyskawiczną Cenos . Ciasto: 750 g mąki pszennej 300 g smalcu 200 g miodu 2 jajka
Smakołyki Asimoje ręce. Aż w końcu trafiłam na kosmetyki spełniające w pełni moje oczekiwania. Kosmetyki, które umilają mi każdą chwilę i na pewno zostaną ze mną na długo. Dzięki uprzejmości czeskiej firmy Dedra , mającej w swojej ofercie najróżniejsze akcesoria domowe (m.in kosmetyki, odzież, dekoracje i zabawki, sprzęty AGD, artykuły do wyposażenia domu lub ogrodu, szeroki wybór środków do prania i innych
Słodkie okruszkiczeskimi produktami firmy Dedra - już wcześniej miałam styczność. Jeśli chcecie dowiedzieć się co to za firma, jaki posiada asortyment, jak i gdzie można nabyć określone produkty - to zapraszam do poprzedniego postu - klik i kolejnej recenzji tu - klik . Poniżej opiszę produkty, które ostatnio testowałam... 1. METALIC invasion skoncentrowany środek do stali nierdzewnej. Intensywny środek czyszczący do stali nierdzewnej
Di gotujeKnedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko
To co kochamMarynowany camembert to wersja czeskiego smakołyku zwanego nakladanym hermelinem . Ponieważ hermelin jest lokalną wersją miękkiego sera pleśniowego typu camembert, to użycie tego właśnie gatunku w zastępstwie wydaje mi się ze wszech miar usprawiedliwione. Niestety - do Czech mamy daleko... A po co właściwie robić takie sztuczki i wkładać ser do słoika - mógłby ktoś zapytać. Jak to po co? Żeby było miło
zadanie-gotowanienieszczelna lub wykapał mi tłuszczu z pieczonych nóżek itd. Środek do czyszczenia musi być dobry i dać sobie z nimi radę. Jak Wam wspominałam w tym poście dzięki uprzejmości czeskiej firmy Dedra , mającej w swojej ofercie najróżniejsze akcesoria domowe (m.in kosmetyki, odzież, dekoracje i zabawki, sprzęty AGD, artykuły do wyposażenia domu lub ogrodu, szeroki wybór środków do prania i innych
Słodkie okruszkibyć czysto. Są zasady, których należy przestrzegać W kuchennych porządkach najgorsza jest walka z tłuszczem. Dlatego zawsze wybieram skuteczny środek czyszczący. Jak Wam wspominałam w tym poście dzięki uprzejmości czeskiej firmy Dedra , mającej w swojej ofercie najróżniejsze akcesoria domowe (m.in kosmetyki, odzież, dekoracje i zabawki, sprzęty AGD, artykuły do wyposażenia domu lub ogrodu, szeroki wybór środków do prania i innych
Słodkie okruszkiczeskimi produktami firmy Dedra - już wcześniej miałam styczność. Jeśli chcecie dowiedzieć się co to za firma, jaki posiada asortyment, jak i gdzie można nabyć określone produkty - to zapraszam do poprzedniego postu - klik . Poniżej opiszę produkty, które ostatnio testowałam... 1. Duże szablony do dekoracji - 4 sztuki. Szablony idealnie sprawdzą się do dekoracji ciast, czy tortów. Wykonane
Di gotujePlacek czeski Ciasto Marchewkowe 2 Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe Ciasto marchewkowe
Biały fartuszekUlubiony placek mojego dzieciństwa. Sumiennie co roku kiedy mama pytała co mi upiec na święta odpowiadałam Czeski! Sentyment pozostaje i dalej jest to wg. mnie najlepsze ciasto z kremem. Czytaj więcej
Biały fartuszekJakiś czas temu moją uwagę przykuły w 100 % naturalne kaszki błyskawiczne, produkowane przez czeską firmę Nominal, która istnieje na rynku już od ponad 20 lat. Firma należy do pionierów w produkcji bezglutenowej żywności w Czechach. Ich wyroby dedykowane są nie tylko osobom z ograniczeniami dietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy
Poranek na słodkokoktajlowych 1 puszka cieciorki 1 opakowanie mozzarelli małe kulki 1 mała cebula 2-3 garście rukoli sos 5-6 łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy czeskiej zioła włoskie Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cieciorkę osączyć z zalewy na sicie. Mozzarellę również osączy z zalewy i małe kuleczki przekroić na pół. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie
Monia miesza i gotujepewnego czasu w swoim domu używam czeskich produktów firmy Dedra , które idealnie sprawdziły się w mojej kuchni, łazience i nie tylko... Dedra? Co to takiego? Dedra to czeka firma, która oferuje szereg produktów przydatnych w każdym domu i nie tylko. W jej asortymencie można znaleźć m.in.: kosmetyki, odzież, dekoracje i zabawki, sprzęt agd, artykuły do wyposażenia domu, ogrodu, czy szeroki
Di gotujepanierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną
Dzieje kuchennej Wiewiórypodgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni :) A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka ananasów (580g) 2 łyżeczki curry w proszku
Posadzone i zjedzonenimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartego sera (daję taki gatunek
Posadzone i zjedzonepomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko
Posadzone i zjedzoneBombus Nataural Energy udowadnia, że zdrowe batony istnieją! I możesz je zajadać bez wyrzutów sumienia, oczywiście zachowując rozsądny umiar :D Ta czeska firma oferuje batony, które są: bez konserwantów bez glutenu bez dodatku cukru bez laktozy wegańskie wykonane bez obróbki cieplnej zrobione z produktów czysto naturalnych bogate w błonnik, witaminy i składniki odżywcze źródłem zdrowej energii
Zdrowie na języku :Ppołożone, które byłoby dobrą bazą wypadową do okolicznych atrakcji. I znaleźliśmy takie. Świeradów Zdrój to miasteczko położone w Sudetach Zachodnich, niedaleko Jeleniej Góry. Tylko krok dzieli je od granicy czeskiej i niemieckiej. Jego atrakcyjne położenie, bogactwo tras rowerowych, szlaków turystycznych oraz nowoczesna kolej gondolowa sprawiają ,że o każdej porze roku jest idealnym ki miejscem wypoczynku. Zapraszam na krótki spacer
WYSPA SZCZĘSLIWACzeskyburger wołowina / rukola / panierowany hermelín / sos tatarski Moja ocena: 5 Jeden z lepszych burgerów z nowego menu. Prosty pomysł o fenomenalnym smaku. Panierowany i smażony hermelín (rodzaj czeskiego sera typu camembert) przygotowywany z sosem tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger
Food Squarepodlwowskich Maliczkowic. Moja nieznana mi babcia ją przygotowywała i tak samo robi moja mama. Zupa serowa, ale nie robiona na twardym serze, jak wersje francuskie czy znane z czeskich restauracji, serowa z białym twarogiem. Wszyscy ją uwielbiamy. Mój mąż potrzebował się do niej przekonać, ale już od kilku lat jest jej amatorem, a nawet zdarza mu się
I tu będę miała takie tełyżkę mąki i wrzucamy do kapusty. Scena końcowa: Do całości dodajemy pokrojony koper i pieprz. Danie z kapusty można serwować po poznańsku - z pyrami, po śląsku - z kluskami, po czesku - z knedlickami. Do tego dla mięsożerców: mielone, schabowyc etc, dla wegetarian: kotlety sojowe. Na końcu zaleca się uronić łez kilka - reakcja po przebojach z Panną Cebulą. Smacznego! :) fot. Aga Prus
Kuchnia smakówNiestety za 7 kg tej masy trzeba zapłacić ponad 200 zł. Gdybym miała zrobić ranking mas plastycznych dostępnych na naszym rynku to numerem 1 dla mnie pozostaje niezastąpiona czeska masa Smartflex Velvet, tuż za nią plasuje się Ticino Carma (ale tylko z racji wysokiej ceny, gdyby cena była mniejsza stawiam ją na równi ze Smartflexem), następnie Irca Dama
Krakowskie smaki Anijest czeską firmą zajmującą się: przetwórstwem i produkcją produktów spożywczych BIO pochodzenia roślinnego, sprzedażą hurtową produktów spożywczych BIO oraz surowców BIO, jak również ich importu i eksportu, produkcją i obrotem nasion BIO. Żywność organiczna od PRO-BIO wyróżnia się wysoką jakością i prawdziwym, tradycyjnym smakiem. Produkowana jest za pomocą specjalnych technologii, dzięki którym właściwości surowców nie zmieniają się
Zdrowie na języku :PCepeliny z mięsem i lubczykiem Ostatnie podrygi, ciężkiej, zimowej kuchni , to właśnie cepeliny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyosiedlu już kwitną mirabelki a nad rzeką drzewka mają dopiero malutkie pąki chociaż miejsca dzieli zaledwie 10, może 15 km. Zapraszam na relację z wiosennej wycieczki Pyzy Wędrowniczki smardzówka czeska - moja pierwsza w tym roku! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajedzone co innego. Na przykład na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie – tutaj powstałe i tylko tutaj znane i spożywane, w innych częściach dominuje kuchnia niemiecka lub czeska. Ze względu na specyficzną gwarę znane gdzie indziej potrawy tutaj mają swoje nazwy, jak na przykład krepel (pączek), buchta (kluski na parze) czy nudelzupa, czyli po prostu popularny rosół. Jak widać
Marder&Marder ManufactureKażdy kto skosztował kiedyś czekolady studenckiej, oryginalnej czeskiej, ten wie co to mocno nadziane słodycze. Zawsze gdy jesteśmy w Czechach lub na Słowacji wpadamy do lokalnego marketu (najczęściej Tesco) i kupujemy mnóstwo tej czekolady. Bakalie kochamy, co tu dużo opowiadać :) Mocno bakaliowe pierniczki nie mogły nazywać się inaczej niż "pierniczki studenckie". Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej
Gotowanie i blogowaniePLACEK CZESKI To ciasto pamiętam z dzieciństwa, kiedy często piekła je w domu moja siostra. Bardzo je lubię, choć jest bardzo słodkie i zapewne kaloryczne ;) Ale gwarantuję, że wszyscy się nim zawsze zachwycają. Jeden kawałek zaspokaja zapotrzebowanie na cukier :) Dla mnie to jedno z ulubionych ciast jakie dotąd piekłam, dlatego szczerze polecam przepis. Ciasto należy wykonać dzień, przed spożyciem
Calzonella.comwakacji i w końcu się doczekał (dlatego niesezonowo i papryka w składzie). Na zdjęciu gulasz z białą kaszą gryczaną, ogórkiem kiszonym i kotletem białkowym Smakoun przywiezionym z Czech (i czeskiej produkcji, dostępny również w Polsce, szukajcie w następujących sklepach: Kaufland, Billa, Makro, Tesco, Albert). Plastry Smakouna zamarynowałam w oleju i curry na noc, potem obsmażyłam z obu stron – pyyyyszne
Qlinarnie i QlinarnieBlaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie foliowej na szafce i mogły tam leżeć
Mieszam w GarnkuCzeski bramborak, z tą nazwą i w ogóle daniem spotkałam się pierwszy raz i nie wiem czy ma ono jakiś związek z Czechami jednak wiem że jest to bardzo dobry dodatek do obiadu, zawsze to jakaś odskocznia od kupy tradycyjnych ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niestety potrawa ta ma jedną ale konkretną wadę, czas oczekiwania na nią jest dość długi. Składniki
Pychotkaaazagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu. Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu
Gotowanie jest łatwezapałałam miłością do języka szwedzkiego(na pewno nie brak sklepów monopolowych, ich system bolognet i niemożność kupienia % na CPNach. Zdecydowanie pod tym względem powinnam uczyć się języka czeskiego gdzie można było jeszcze do niedawna zakupić to i owo w kieliszkach w kioskach... ;) i w chwili niepoczytalności zapisałam się na zajęcia ze szweda. Szwedzi mają SWOJE ukochane gatunki kaw.Legenda przewodników
Fiolka w kuchnipuszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być. - musztarda ja używam czeskiej - sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Wykonanie - Filety lekko rozbić, oprószyć sola i pieprzem . Odstawić do lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni
Eli GotowanieDzisiaj byłam w czeskim markecie. Lubię tam poszukać nowości których nie jadłam. špekáčky to kiełbaski nadziane kawałkami słoniny ,która podczas smażenia się topi i daje kiełbaskom wspaniały aromat oraz stają się soczyste. A smażone w towarzystwie cebulki są bardzo pyszne , nadają się na grilla. Składniki - 4 kiełbaski špekáčky - 1 cebula - przyprawa do karkówki - 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania 1. Kiełbaski
W królestwie smaków Beatybył zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą często na naszym stole, a jak już to raczej w niedzielę, ale nie w dzień powszedni :-) Roladki podałam z knedlikiem czeskim, wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka
Rozpustne gotowaniezyskał wielkie uznanie. To, jak świetnie smakuje niech świadczy jego niesamowita ekspansja na wiele regionów, nie tylko sąsiadujących z Liptowem - znajdziemy przeróżne wersje sera liptowskiego: węgierski körözött, słowacki šmirkás, czeska liptovská pomazánka (z piwem!) , serbski urnebes, niemiecki i austriacki liptauer, a nawet włoski s puma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak
Kuchnia Prezydentowejprzez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej 1 duża łyżka łagodnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego szczypta soli szczypta pieprzu 300-500 ml piwa jasnego 1. Piekarnik
Kuchnia PrezydentowejZupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku
Milion Smakówrównież pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było one na końcu naszej trasy – godzina była
królestwo garówDziś mięsko po czesku :D Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym. SKŁADNIKI: 1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól
MarciochaKucharzyBędąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta
MarciochaKucharzy3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko z sosem
Stare GarySkoro mamy początek kwietnia to najwyższy czas zajrzeć do łęgowego lasu i sprawdzić stanowisko smardza stożkowatego oraz smardzówki czeskiej. O obu tych gatunkach pisałam szczegółowo w swoim małym atlasie grzybów . Od kilku lat właśnie o tej porze roku sprawdzam te same miejsca w poszukiwaniu pierwszych wiosennych grzybów. I co roku je znajduję. Ilości i stan owocników bywają różne w zależności
Smaczna Pyzapowstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem
Konrad Gotujezrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem więc jak od początku należało je robić. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 marchewka 1 cebula 1 łyżką mąki pieprz 1 szklanka piwa (ja zastąpiłam szklanką bulionu) Polędwicę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlatach 1301-1368 za panowania książąt Bernarda i Bolka II budowla została powiększona o budynek południowo-wschodni. Po śmierci księżnej Agnieszki zamek przeszedł w 1392 r. na własność królów czeskich. W XV w. był kilkakrotnie oblegany, zdobywany i niszczony. W tym czasie nastąpiło umocnienie bramy oraz wymurowanie ganku kamiennego. W latach 1530-40 została podjęta przebudowa zamku pod kierunkiem
ClauditteMissCookingpięknego atłasu na samym dnie ulubionej torebki. Lądowały na nim szminki i cała reszta kobiecego bałaganu, który należało zwieńczyć co najmniej sześcioma opakowaniami Olomouckiego Tvaruzku . Twarożek ołomuniecki to tradycyjny czeski ser o niezbyt miłym, mówiąc bardzo oględnie, zapachu. Z zakurzonymi butami, wypchaną śmierdzącymi serami torebką i naminowaną całą resztą smakołyków Mamą, ruszałyśmy prosto do paszczy lwa. Moją niezawodną metodą było
KUCHARNIAnaleśnik gigant i chyba właśnie ten napis dostrzegłam rano, by pod wieczór, schodząc ze szlaku, ostatkami sił czołgać się w tamtym kierunku.Na parterze znajduje się pijalnia piw słowackich i czeskich, na górze - restauracja. Wnętrze restauracji jest bardzo przytulne i kameralne. Ciepłe światło, drewniane ściany, a na nich zdjęcia i ryciny. Dookoła mnóstwo bibelotów z innej epoki, które nie raz skłaniają
W kuchni wieczoremmączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn
Z Kuchni Do Kuchniwidać, że nie do końca czują temat. Po jakimś czasie wróciłam i jest dużo lepiej. Frytki są naprawdę domowe, a porcja spora. Za IncognitO przemawia też spory wybór lanych czeskich piw w naprawdę niewygórowanych cenach (np. Litovel kosztuje tyle samo co Tyskie). Poza listą znalazły się następujące lokale (nie jadłam w żadnym z nich):Old Pub (ul. Grodzka
Pasja SmakuKuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.Na talerz trafiły zarówno houskove knedlíky ( czyli knedle bułczane ) , buchty , sycące zupy , jak i Smažený sýr (smażony ser ).I to właśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania.Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą
Ostra na Słodkomomentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu !Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikamiROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazostał z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w roku 1979, i przełożona później język angielski, niemiecki i czeski. Jako ciekawostkę podam fakt, że nazwiska autorów to pseudonim, pod którym ukrywał się ... Tadeusz Żakiej.Ale wracamy do piernika. To co mi się podobało podczas jego robienia, to spokój
Grahamka, weka i kajzerkaPrzysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga. Pyszne wilgotne ciasto kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny w smaku
RAROSSAszynki wieprzowej bez kości1/2 cebuli1 listek laurowy2 ziarna ziela angielskiegoSzczypta gałki muszkatołowejSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaZasmażka:1,5 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki zimnej wodyDodatkowo:1/3 czeskiego knedla2 ogórki kiszonePrzepis:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż do momentu jej zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach
Emcia Pichcimięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler i pietruszkę odłożyć i użyć do zrobienia oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki i korniszona
Buniabaje w kuchni