czeskie - 243 przepisów (strona:9/17)

Ciasto królewskie z jabłkami 160

pomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy. Składniki : 1,5 kg jabłek (masa przed obraniem) 600 g mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle z serem i posypką cynamonową 113

Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka

Szalona Kuchnia Eweliny
Gorącym piwem w zimowe chłody! Przepisy na grzańca. 203

Browar Pilsweiser ( www.pilsweiser.com ) jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, kt ó ry dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. W 2005 r. Browar Gryb ó w w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanc ó w, kt ó rzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli

Słodkie okruszki
Kakaowe kulki energetyczne 187

spróbować. Kulki są dość spore, dlatego też odznaczają się większą wartością odżywczą. Wzbogaciłam je w surowe, bezglutenowe i ekologiczne białko roślinne marki Lifefood . Jest to wysokiej jakości białko czeskiej marki, które już od jakiegoś czasu jest dostępne także na naszym rynku. Obok wersji z młodym jęczmieniem i wanilią, którą użyłam w dzisiejszym przepisie dostępny jest jeszcze smak owocowy i kakaowy

Zdrowie na języku :P
Aksamitna zupa czosnkowa 138

talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy

Karo in the Kitchen
Zamek Czocha i Zapora Leśniańska 120

studniówka. Chodziliśmy z mężem do jednej klasy, ale nie byliśmy wówczas razem Zamek Czocha – sala tortur Zamek Czocha Zamek Czocha powstał w połowie XIII wieku z inicjatywy króla czeskiego Wacława II jako warownia obronna Czech. Przez wieki zamek był przebudowywany na rezydencję przez zamieszkujące tu szlachetne rody rycerskie: von Klűx, von Nostitz i von Űchtritz. Swoje znaczenie militarne zamek

Relaxtime
Aksamitna zupa czosnkowa 158

talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy

Karo in the Kitchen
Kurczak w miodowo-musztardowym sosie 184

mała cebula 0,5 l bulionu 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Huzar 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżki soku z cytryny 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy

Słodkie okruszki
Sandwich z polędwiczką wieprzową i sosem musztardowym 119

Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczki wieprzowej 2 bułki typu ciabata sałata rzymska pomidory ogórek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy (użyłem czeskiej/ słodko-ostra) świeży tymianek oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i kroimy na  0,5 cm plastry. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy świeżym tymiankiem, oliwą, solą

kulinarnyJa
CZESKA ZUPA CZOSNKOWA 125

Klasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna. Składniki: 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 cebula 6 ząbków czosnku 200 g żółtego sera  200 g szynki 6 łyżek oliwy z oliwek

Kuchnia w oparach
Ciasto Mieszaniec Jesienny 126

czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy.  Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa

Bon appetit mon amie
Surówka z marchewki, jabłka i pora 154

surówki użyłam majonezu lekkiego Społem Kielce, który otrzymałam jakiś czas temu w paczce niespodziance. Korzystając z okazji polecam Wam spróbować też innych produktów WSP Społem, w szczególności musztardy czeskiej i starofrancuskiej. Idealne do marynat na grilla

Słodkie okruszki
Ciastka maślane z lawendą 129

wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia

Z Kuchni Do Kuchni
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 167

długiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku

Stare Gary
Czeski gulasz wołowy 130

Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule  3 ząbki czosnku  1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania