czeskie - 243 przepisów (strona:9/17)

Aksamitna zupa czosnkowa 149

talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy

Karo in the Kitchen
Zamek Czocha i Zapora Leśniańska 127

studniówka. Chodziliśmy z mężem do jednej klasy, ale nie byliśmy wówczas razem Zamek Czocha – sala tortur Zamek Czocha Zamek Czocha powstał w połowie XIII wieku z inicjatywy króla czeskiego Wacława II jako warownia obronna Czech. Przez wieki zamek był przebudowywany na rezydencję przez zamieszkujące tu szlachetne rody rycerskie: von Klűx, von Nostitz i von Űchtritz. Swoje znaczenie militarne zamek

Relaxtime
Aksamitna zupa czosnkowa 165

talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy

Karo in the Kitchen
Kurczak w miodowo-musztardowym sosie 193

mała cebula 0,5 l bulionu 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Huzar 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżki soku z cytryny 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy

Słodkie okruszki
Sandwich z polędwiczką wieprzową i sosem musztardowym 129

Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczki wieprzowej 2 bułki typu ciabata sałata rzymska pomidory ogórek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy (użyłem czeskiej/ słodko-ostra) świeży tymianek oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i kroimy na  0,5 cm plastry. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy świeżym tymiankiem, oliwą, solą

kulinarnyJa
CZESKA ZUPA CZOSNKOWA 134

Klasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna. Składniki: 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 cebula 6 ząbków czosnku 200 g żółtego sera  200 g szynki 6 łyżek oliwy z oliwek

Kuchnia w oparach
Ciasto Mieszaniec Jesienny 131

czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy.  Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa

Bon appetit mon amie
Surówka z marchewki, jabłka i pora 174

surówki użyłam majonezu lekkiego Społem Kielce, który otrzymałam jakiś czas temu w paczce niespodziance. Korzystając z okazji polecam Wam spróbować też innych produktów WSP Społem, w szczególności musztardy czeskiej i starofrancuskiej. Idealne do marynat na grilla

Słodkie okruszki
Ciastka maślane z lawendą 141

wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia

Z Kuchni Do Kuchni
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 181

długiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku

Stare Gary
Czeski gulasz wołowy 138

Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule  3 ząbki czosnku  1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Szefowa kuchni
Jak wygląda polska kuchnia na śląsku? 213

potrawach można łączyć różne smaki, narody i tradycje. Kuchnia śląska pozwala na skosztowanie dań pochodzących z tradycji staropolskich, ale też z niemieckich zwyczajów gastronomicznych i od czeskich gospodyń. Dziś chcielibyśmy pokazać Wam jak wyglądają tradycyjne śląskie danie – od zakąsek aż po desery. Śląskie przystawki Najpopularniejsza […] Artykuł Jak wygląda polska kuchnia na śląsku? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku 198

najczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów na blogu? Artykuł 10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Makowa panienka z kremem waniliowym 629

jest wśród Was ktoś, kto pamięta czeską bajkę o Makowej Panience mieszkającej na makowej polanie? Ja od razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa

Poezja smaku
Między Bułkami – Al. Jerozolimskie 23 – recenzja 210

coleslaw jak się nie lubi, ale nie znam takich, którym by im nie smakowała. Do steka musi być oczywiście piwo – mają całkiem spory wybór piw polskich kraftowych i czeskich. Można też zamówić wino, także na butelki. W menu oprócz bugerów są też sałatki i zupy, ale raczej nie przychodzi się do burgerowni na sałatkę, a nawet jeśli

Ugotowane pozamiatane