czeskie - 243 przepisów (strona:6/17)

Placek czeski 203

miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych. Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec już w piątek. Od razu przełożyć kremem, przykryć szczelnie folią(...)włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy, rzepakowy) 1 łyżeczka sody Piekarnik nastawić

Posadzone i zjedzone
Chrupiąca sałatka z kurczakiem 229

jakaś fajna sałatka. Namieszałam, do rzodkiewek dodałam ogórka, ser, sałatę lodową oraz kurczaka aby sałatka była bardziej pożywna. Całość połączyłam sosem na bazie oleju z dodatkiem grubo mielonej musztardy czeskiej. składniki: 1 główka sałaty lodowej 500 g piersi z kurczaka 2 długie ogórki 350 g rzodkiewek 250 g sera sałatkowego typu feta 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól(...)pieprz olej do smażenia sos 6 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy czeskiej 1/3 łyżeczki słodkiej papryki Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Ser pokroić w małą kostkę. Ogórki obrać

Monia miesza i gotuje
SURÓWKA Z KALAREPY 170

Składniki: 1 kalarepa 1 marchewka 3-4 rzodkiewki szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka MUSZTARDY KIELECKIEJ CZESKIEJ firmy WSP SPOŁEM sok z 1/2 cytryny sól pieprz   Sposób przygotowania: Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Odcisnąć z nadmiaru soku i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać(...)umyć, pokroić i również dodać do warzyw.  Majonez, śmietanę i musztardę połączyć z warzywami. Wymieszać. Surówkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam MUSZTARDĘ KIELECKĄ CZESKĄ firmy WSP SPOŁEM . Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak dania. Musztarda także idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi

Prosto i Smacznie z Anetą
Czeskie kanapki. 153

Dzisiaj zapraszam na kanapkową wyprawę do czeskich lahudek. Może do Pragi (na ulicę Dlouhou)? Może do Ostrawy (bo to dla niektórych bliżej)? W każdym razie, mam nadzieję, że instytucja lahudek, czyli kanapkowo - sałatkowych delikatesów wciąż istnieje. Dawno nie miałem okazji tego sprawdzić. Bywały jednak czasy kiedy wizyta w lahudkach wydawała się wystarczającym pretekstem do wyprawy na południe;) Rodzajów kanapek(...)temu, jeszcze przed Wielką Wojną. To były piękne czasy, ale jak śpiewa Jaromir Nohavica , dobrze, że ludzie nie wiedzieli co ich dalej czeka - XX stulecie... Moja druga czeska kanapka to vajeczny rzizek. Jajeczny kotlet. Przypomniałem sobie o nim w ostatniej chwili, a przecież go uwielbiam. Prosta rzecz, ale do kufelka piwa lub Kofoli idealna! Przyznam, że nie wiem czy historia

zadanie-gotowanie
Kulajda. 169

Kulajda to jedna z ulubionych czeskich zup. Różni się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które(...)wbija się tuż przed podaniem. Jakieś jajko jest jednak niezbędne ;) Jedliśmy pyszną kulajdę w czeskiej knajpie w... Ostródzie. Na Mazurach. Kto by pomyślał? Niestety szef kuchni trzyma przepis w tajemnicy... Kiedyś trzeba się będzie pofatygować do południowych Czech, na Szumawę, skąd to danie pochodzi i spróbować jak przyrządzają ją tam - u źródła :) Składniki: 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego

zadanie-gotowanie
Czeski knedlik z gulaszem 472

dawna miałam ochotę na taki treściwy obiad. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na czeskie knedliki ze strony "Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się

Smakołyki Asi
Zupa czosnkowa z serem i grzankami Czyli česneková polévka 169

Pyszna zupa Czeska mocno rozgrzewająca i bardzo smaczna. Szybko się ją robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić(...)wrzucić pokrojony w kostkę chleb,smażyć aż się zrumieni  cały czas mieszać Zupę podawać z tartym serem i grzankami. &l          alt="Kuchnia czeska

W królestwie smaków Beaty
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 153

pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers" wg s. Anastazji

Mania Wypiekania
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 729

składniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Domowy Smak Jedzenia
Pierniki norymberskie 205

ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki

Kuchnia domowa Ani
SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE – NAJLEPSZA! 286

opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku

Ostra na Słodko
Czeskie knedle, knedliczki 201

Czeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę

na moim stole...
Schabowy w bramborach 212

Wielu pewnie duma teraz, co to „brambor” , cóż ..nie jest to nic dziwnego, ani egzotycznego , jest to po prostu ,nasz rodzimy, pospolity, ziemniak , tyle że w języku czeskim " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc jak głosi nazwa przepisu , jest to po prostu kotlecior schabowy w placku ziemniaczanym , lub raczej z plackiem . Pyszne , naprawdę(...)serii schabowy, jest w stanie go pobić . Od niedawna w naszym domu ugruntował się jako nr 1 w pozycjach obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia . Trudne,ale wykonalne , a efekt wart każdej

Ogrodnik w podróży
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 234

podróż kulinarną w nieco inne rejony, gdzie odkryjecie nowe oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach(...)owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody piwne 200 ml mleka z nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego

SzczyptaSmaQ