Każdy kto skosztował kiedyś czekolady studenckiej, oryginalnej czeskiej, ten wie co to mocno nadziane słodycze. Zawsze gdy jesteśmy w Czechach lub na Słowacji wpadamy do lokalnego marketu (najczęściej Tesco) i kupujemy mnóstwo tej czekolady. Bakalie kochamy, co tu dużo opowiadać :) Mocno bakaliowe pierniczki nie mogły nazywać się inaczej niż "pierniczki studenckie". Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej
Gotowanie i blogowaniePLACEK CZESKI To ciasto pamiętam z dzieciństwa, kiedy często piekła je w domu moja siostra. Bardzo je lubię, choć jest bardzo słodkie i zapewne kaloryczne ;) Ale gwarantuję, że wszyscy się nim zawsze zachwycają. Jeden kawałek zaspokaja zapotrzebowanie na cukier :) Dla mnie to jedno z ulubionych ciast jakie dotąd piekłam, dlatego szczerze polecam przepis. Ciasto należy wykonać dzień, przed spożyciem
Calzonella.comwakacji i w końcu się doczekał (dlatego niesezonowo i papryka w składzie). Na zdjęciu gulasz z białą kaszą gryczaną, ogórkiem kiszonym i kotletem białkowym Smakoun przywiezionym z Czech (i czeskiej produkcji, dostępny również w Polsce, szukajcie w następujących sklepach: Kaufland, Billa, Makro, Tesco, Albert). Plastry Smakouna zamarynowałam w oleju i curry na noc, potem obsmażyłam z obu stron – pyyyyszne
Qlinarnie i QlinarnieBlaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie foliowej na szafce i mogły tam leżeć
Mieszam w GarnkuCzeski bramborak, z tą nazwą i w ogóle daniem spotkałam się pierwszy raz i nie wiem czy ma ono jakiś związek z Czechami jednak wiem że jest to bardzo dobry dodatek do obiadu, zawsze to jakaś odskocznia od kupy tradycyjnych ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niestety potrawa ta ma jedną ale konkretną wadę, czas oczekiwania na nią jest dość długi. Składniki
Pychotkaaazagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu. Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu
Gotowanie jest łatwezapałałam miłością do języka szwedzkiego(na pewno nie brak sklepów monopolowych, ich system bolognet i niemożność kupienia % na CPNach. Zdecydowanie pod tym względem powinnam uczyć się języka czeskiego gdzie można było jeszcze do niedawna zakupić to i owo w kieliszkach w kioskach... ;) i w chwili niepoczytalności zapisałam się na zajęcia ze szweda. Szwedzi mają SWOJE ukochane gatunki kaw.Legenda przewodników
Fiolka w kuchnipuszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być. - musztarda ja używam czeskiej - sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Wykonanie - Filety lekko rozbić, oprószyć sola i pieprzem . Odstawić do lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni
Eli GotowanieDzisiaj byłam w czeskim markecie. Lubię tam poszukać nowości których nie jadłam. špekáčky to kiełbaski nadziane kawałkami słoniny ,która podczas smażenia się topi i daje kiełbaskom wspaniały aromat oraz stają się soczyste. A smażone w towarzystwie cebulki są bardzo pyszne , nadają się na grilla. Składniki - 4 kiełbaski špekáčky - 1 cebula - przyprawa do karkówki - 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania 1. Kiełbaski
W królestwie smaków Beatybył zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą często na naszym stole, a jak już to raczej w niedzielę, ale nie w dzień powszedni :-) Roladki podałam z knedlikiem czeskim, wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka
Rozpustne gotowaniezyskał wielkie uznanie. To, jak świetnie smakuje niech świadczy jego niesamowita ekspansja na wiele regionów, nie tylko sąsiadujących z Liptowem - znajdziemy przeróżne wersje sera liptowskiego: węgierski körözött, słowacki šmirkás, czeska liptovská pomazánka (z piwem!) , serbski urnebes, niemiecki i austriacki liptauer, a nawet włoski s puma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak
Kuchnia Prezydentowejprzez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej 1 duża łyżka łagodnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego szczypta soli szczypta pieprzu 300-500 ml piwa jasnego 1. Piekarnik
Kuchnia PrezydentowejZupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku
Milion Smakówrównież pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było one na końcu naszej trasy – godzina była
królestwo garówDziś mięsko po czesku :D Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym. SKŁADNIKI: 1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól
MarciochaKucharzy