czeskie - 243 przepisów (strona:13/17)

Czeski bramborak 238

Czeski bramborak, z tą nazwą i w ogóle daniem spotkałam się pierwszy raz i nie wiem czy ma ono jakiś związek z Czechami jednak wiem że jest to bardzo dobry dodatek do obiadu, zawsze to jakaś odskocznia od kupy tradycyjnych ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niestety potrawa ta ma jedną ale konkretną wadę, czas oczekiwania na nią jest dość długi. Składniki

Pychotkaaa
Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim 141

zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu. Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu

Gotowanie jest łatwe
Fika 132

zapałałam miłością do języka szwedzkiego(na pewno nie brak sklepów monopolowych, ich system bolognet i niemożność kupienia % na CPNach. Zdecydowanie pod tym względem powinnam uczyć się języka  czeskiego gdzie można było jeszcze do niedawna zakupić to i owo w kieliszkach w kioskach... ;) i w chwili niepoczytalności zapisałam się na zajęcia ze szweda. Szwedzi mają SWOJE ukochane gatunki kaw.Legenda przewodników

Fiolka w kuchni
Filet drobiowy faszerowany. 218

puszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być. - musztarda  ja używam czeskiej - sól, pieprz  do smaku - olej do smażenia Wykonanie - Filety lekko rozbić, oprószyć sola i pieprzem . Odstawić do lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni

Eli Gotowanie
špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką 219

Dzisiaj byłam w czeskim markecie. Lubię tam poszukać nowości których nie jadłam. špekáčky to kiełbaski nadziane kawałkami słoniny ,która podczas smażenia się topi i daje kiełbaskom wspaniały aromat oraz stają się soczyste. A smażone w towarzystwie cebulki są bardzo pyszne , nadają się na grilla. Składniki - 4 kiełbaski špekáčky - 1 cebula - przyprawa do karkówki - 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania 1. Kiełbaski

W królestwie smaków Beaty
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 192

był zachwycony, bo co jak co, roladki nie goszczą często na naszym stole, a jak już to raczej w niedzielę, ale nie w dzień powszedni :-) Roladki podałam z knedlikiem czeskim, wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka

Rozpustne gotowanie
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 238

zyskał wielkie uznanie. To, jak świetnie smakuje niech świadczy jego niesamowita ekspansja na wiele regionów, nie tylko sąsiadujących z Liptowem - znajdziemy przeróżne wersje sera liptowskiego: węgierski körözött, słowacki šmirkás, czeska liptovská pomazánka (z piwem!) , serbski urnebes, niemiecki i austriacki liptauer, a nawet włoski s puma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak

Kuchnia Prezydentowej
Biała kiełbasa z chili i cebulą zapiekana w piwie i miodzie 250

przez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej 1 duża łyżka łagodnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego szczypta soli  szczypta pieprzu 300-500 ml piwa jasnego  1. Piekarnik

Kuchnia Prezydentowej
Zupa czosnkowa 109

Zupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku

Milion Smaków
Noc Restauracji - Białystok 130

również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było one na końcu naszej trasy – godzina była

królestwo garów
Diabelski gulasz z knedliczkami 125

Dziś mięsko po czesku :D Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym. SKŁADNIKI: 1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól

MarciochaKucharzy
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 226

Będąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem   SKŁADNIKI:   1 opakowanie ciasta

MarciochaKucharzy
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 202

3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany  z piwem typu czerwony lager  6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko  z sosem

Stare Gary
Czas na pierwsze smardze i podglądanie wiosny 198

Skoro mamy początek kwietnia to najwyższy czas zajrzeć do łęgowego lasu i sprawdzić stanowisko smardza stożkowatego oraz smardzówki czeskiej. O obu tych gatunkach pisałam szczegółowo w swoim małym atlasie grzybów . Od kilku lat właśnie o tej porze roku sprawdzam te same miejsca w poszukiwaniu pierwszych wiosennych grzybów. I co roku je znajduję. Ilości i stan owocników bywają różne w zależności

Smaczna Pyza
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 341

powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem

Konrad Gotuje