dzieciństwie nie przepadałam za czerwonymi porzeczkami, wolałam stanowczo czarne bo jak większoś ci dzieci bardziej smakowały mi bardziej słodkie owoce. Polubiłam i doceniłam ich walory smakowe sporo później. Dzięki dużej zawartości witamin y C, czerwone porzeczki wspaniale wspomagają pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno(...)Podpiec ciasto przez ok. 25 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Najlepiej zrobić to sporo
maniapieczeniaProsty mus na bazie serka mascarpone podany z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Przepis podaję na 4 małe słoiczki lub na dwie nieco większe porcje. Tylko kilka składników, a jaki fajny efekt. Bardzo polecam! Składniki: (na 4 małe słoiczki) 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 białko z małego jajka 1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody(...)czerwonej porzeczki Przygotowanie: Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W małym garnuszku zagotować troszkę czerwonej porzeczki, by puściła sok. 2 łyżki przestudzonego soku dodać do mascarpone i wymieszać, by serek delikatnie zabarwił się na różowo. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, wymieszać. Następnie podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić
Nastoletnie Wypiekanieorzeźwiający kokosowy deser z porzeczkami i nasionkami chia. Moim gwoździem programu są czerwone porzeczki słodko - kwaskowate, zebrane na działce moich rodziców. Porzeczki są bardzo zdrowe, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Podobno łagodzą też bóle menstruacyjne. (porzeczka czerwona) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody 1 puszka kremu(...)żeby chia napęczniało. - śmietanę kremówkę 38% ubijamy dodając pod koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. - bitą śmietaną dekorujemy deser. - na górę posypujemy czerwonymi porzeczkami SMACZNEGO! Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis i że go wypróbujecie, bo naprawdę warto! 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube 📷 Instagram 👫 Fanpage 💰 Dotacje W sprawach związanych z reklamą / współpracą
Rita creativeSałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką powstała jako dodatek do grillowanych mięs, ale oczywiście wspaniale będzie smakowała także wegetarianom. Chciałam ją też ożywić nieco jakimś fajnym kolorowym akcentem no i padło na porzeczki. Leżały sobie na blacie kuchennym, czekając na swoje pięć minut. W sumie, jak do sałatek dodaje się ziarenka granatu, to czemu nie dodać(...)niej, tak dla odmiany czerwonej porzeczki? Połączenie okazało się bardzo smakowite. Sałatka jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zróbcie ją koniecznie! Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia
Kulinarne przygody Gatitypokrojonych ząbków czosnku ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanego, świeżego rozmarynu ¼ szklanki posiekanego, świeżego tymianku 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół, musztardę, sól(...)półmisku do krojenia, przykryć i odstawić na 20 minut. W międzyczasie, w rondelku doprowadzić do wrzenia rosół wołowy. Gotować aż pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso i polać sosem. Zobacz również nasz poradnik jak grillować metodą pośrednią z użyciem
naRuszcieślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 50 g zmielonych migdałów 100 g cukru 2 żółtka(...)masła szczypta soli Nadzienie: 300 g czerwonej porzeczki 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g podprażonych i zmielonych płatków migdałowych Dodatkowo: 1-2 łyżki podprażonych płatków migdałowych do posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które
MyCookBook.plDzisiaj u nas mogłoby się wydawać, że zapomniana czerwona porzeczka wróciła do łask. Lubicie tarty? U nas dzisiaj taka o to pyszna tarta z czerwonymi porzeczkami pod pyszna bezą. Przygotowanie jej nie jest trudne ale jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny. Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą SKŁADNIKI : ciasto(...)jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo około 300 - 400 g czerwonej porzeczki 2-3 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru pudru mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Owoce: porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut. Mąkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 170-180 g: 200 g czerwonej(...)kremu śmietankowego, dajemy 50 g cukru. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się rozpaćkają zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy porzeczki przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się skórek i pestek. Do lekko przestudzonego soku z porzeczki (ok 120 ml) dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy
Słodki PomysłJajka sadzone na obiad fot. Moja Książka Kucharska Jajka sadzone na obiad. Przepis na jajka sadzone z serem i czerwoną porzeczką. Smaczny i zdrowy obiad na horyzoncie :) Pyszne jajka sadzone z serem i czerwoną porzeczką, młode ziemniaczki z koperkiem i zsiadłe mleko. Palce lizać! Świetny pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Jak zrobić jajka sadzone(...)obiad - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone na obiad. SKŁADNIKI : 4 świeże jajka 3 łyżki pokruszonego sera feta 4 łyżeczki czerwonej porzeczki posiekany szczypiorek sól do smaku masło do smażenia Przepis na jajka sadzone do obiadu. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka umyć i wyparzyć. Krok 2. Rozpuścić masło na patelni, wybić po kolei jajka
Moja Książka Kucharskajuż przed włożeniem do zamrażalnika kusił swoim smakiem Składniki: 1 opakowanie kruchych kokosowych ciasteczek zbożowych firmy Kupiec 50 g 1 dojrzałe mango 1/2 średniego banana 2 małe garście czerwonych porzeczek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 jogurt typu greckiego o smaku bananowo-truskawkowym 150 g * do podania - kilka czerwonych porzeczek, kokosowe ciasteczka zbożowe firmy Kupiec * można użyć również(...)naturalnego lub o smaku mango Przygotowanie: Mango kroimy w kostkę i wydobywamy miąższ, wkładamy do misy blendera. Banana obieramy, połówkę przekładamy również do misy blendera. Następnie dodajemy opłukane czerwone porzeczki, sok z cytryny oraz cały jogurt typu greckiego o smaku bananowo-truskawkowym. Całość miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego musu. Na koniec dodajemy około 16-17 kruchych kokosowych
Słodkie okruszkiZupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Składniki: 750g czerwonej porzeczki 2 płaskie łyżki kisielu o smaku(...)200g makaronu świderki 1 łyżka soli kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki. Gotowy sok ponownie zagotować, doprawić szczyptą
Szalona Kuchnia EwelinyZalegają Wam w domu białka?? Taka bezowa rolada rozwiąże ten problem! Delikatna pianka bezowa z chrupiącą skórką otulona kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem czerwonej porzeczki. Co ciekawe tę roladę nie suszy się godzinami w piekarniku, a jedynie 20-25 minut, by w środku pozostała miękka i bez problemu dała się zwinąć. Polecam wszystkim lubiącym(...)szkl drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 100 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200 g czerwonej porzeczki+ garść do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując
Nastoletnie Wypiekanieweny. Zacznijmy powściągliwie- jak Szwedzi. A moja przygoda z tym ciastem zaczęła się tak, że w lodówce pewnego sklepu zobaczyłam mrożony szwedzki, migdałowy torcik, z narysowaną na opakowaniu czerwoną porzeczką. Nie miałam jeszcze przyjemności takiej słodkości jeść (chociaż wyczytałam, że wersja z Ikei jest dla niektórych legendarna), ale pomysł mi się spodobał, więc paczkę wrzuciłam do koszyka. Ale zanim(...)dojechałam do domu, już wiedziałam, że muszę go zrobić sama. Przejrzałam więc parę przepisów na telefonie i zawinęłam po składniki. A że czerwone porzeczki wisiały jeszcze karnie na krzaczku, zdobywanie składników skończyłam wizytą w ogrodzie. Spytacie co z tym sklepowym? Wzięłam. Na wszelki wypadek. A jakby nie wyszło? A poza tym- przecież trzeba porównać, prawda... Jak się po zgłębieniu
les mirabellesMalutkie, czerwone, kwaskowate kuleczki na gałązkach tworzące grono czerwonych porzeczek. Wreszcie mamy sezon na te przepyszne owoce, tylko teraz możecie sprawić sobie tą przyjemność i zajadać pyszne ciasto z tymi owocami. Ale jak już rozmawiamy o przyjemnościach to ciasto nie może być przypadkowe, ono ma być przepyszne. Dlatego sięgam po drugie czerwone owoce, słodko-kwaśne tj. wiśnie(...)wyczuwamy. Nadaje on niesamowitego posmaku ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki. Postanowiłam przygotować ciasto ucierane na bazie oleju, bo tylko takie ma swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna
SMYKWKUCHNIsłodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości. TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI. Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych(...)serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki 30% 350 ml maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych Sposób przyrządzania: Galaretkę rozpuścić
Zakątek rozkoszy kulinarnych