porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą(...)grzałka góra-dół) . W między czasie przygotować owoce . Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć na ręczniku papierowym. Porzeczki przełożyć do miski (maliny zostawiamy na później) . Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki. 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki
Moja Delicjaporzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze(...)syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa
Kuchnia domowa AniPorzeczki zostały po imprezie z deską serów do wina to nie mogło być inaczej bym ich do weekendowego ciasta nie wrzuciła! Takim ekspresowym ciastem bez miksera raczyliśmy się deserowo po grillu. Jest pyszne! Kwaskowe czerwone porzeczki świetnie komponują się z lekkim i puszystym jogurtowym ciastem. Szybkie ciacho na każdą okazję jak znalazł. Można wykorzystać wszelakie inne owoce, nawet(...)porzeczkami na jogurcie SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 150 g czerwonych porzeczek oczyszczonych z łodyżek 1/2 szklanki mleka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru łyżeczka cukru pudru plus cukier puder do posypania ciasta Składniki mam w temp
Zasmakuj KuchniWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju kokosowego w wersji VIRGIN który doskonale chroni zęby. Świeżo zgotowane porzeczki z miętą zagęścimy pektynami a na górę położymy pyszną kokosową bitą śmietanę. Polecam! przez cały sezon porzeczkowy :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki 150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko
Kuchnia PROzdrowotnababeczki, idealne na letnie upały. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12% 200 g czerwonej porzeczki 280 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem(...)posypać mąką. W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło i śmietanę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i przemieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika
Passions hobbies lifeminut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin i mrozić w zamrażarce. LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI(...)szklanek świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM ok. 450 g świeżych lub mrożonych malin
KUCHARNIAPięknie dojrzały czerwone porzeczki. Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu, aby uzyskać pyszną nalewkę. Składniki: -1/2 kg czerwonej porzeczki -garść czerwonego agrestu -35 dkg cukru -1/2 l wódki 40% -1/4 l spirytusu Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Agrest kroimy na połówki. Wsypujemy do słoja i zasypujemy
Maminek kulinarnyPyszna tarta owocowa na kruchym spodzie. Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami, możecie zrobić ją również z jagodami, borówkami lub czarnymi porzeczkami. Lekkie, orzeźwiające i smaczne ciasto, idealne na zbliżające się upały. Mocno owocowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta owocowa Składniki Na ciasto: 360 g mąki 80 g cukru 250 g masła Na masę: 100 ml śmietanki(...)żółtka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczane Dodatkowo: około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty Instrukcje W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugniatamy, spód nakłuwamy widelcem. Moja
To co lubię - gotuję i polecamsmakuje wyśmienicie. Sekret pysznego smaku tkwi w delikatnym i miękkim biszkopcie przełożonym doskonałym, lekko kwaskowym kremem porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ jest bardzo zdrowa i doskonale komponuje się w wszelkiego rodzaju deserach ze względu na jej kwaskowy smak. Torcik dodatkowo ładnie się(...)tutaj . Torcik porzeczkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 12 Składniki Biszkopt: -7 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka maki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszana w odrobinie wody) -3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: -2 opakowania serka mascarpone (500 g) -czerwona porzeczka
Marta Gotujeprzepis. Na blogu zagościł domowy sorbet z ananasa i porzeczki. Warto korzystać z sezonowych naszych polskich owoców, dlatego dziś do słodkiego ananasa dodałam lekko kwaskową i bardzo zdrową czerwoną porzeczkę. Wykorzystujmy ją, póki jeszcze jest na targach i w sklepach. Na blogu znajdziecie także aromatyczny sorbet ananasowy z bazylią bez cukru . Sorbet z ananasa i porzeczki Czas przygotowania(...)Składniki: 500 g ananasa 300 g czerwonej porzeczki 2 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 limonki Wykonanie: Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy sok z limonki. Porzeczki obieramy z łodyżek, owoce miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do zblendowanego ananasa, dodajemy cukier
Kulinarne przygody Gatitytylko domowej roboty! Nie jest przecież skomplikowany w wykonaniu, a jaka satysfakcja, że mamy własne, słodziutkie dzieło :-) Zresztą, ta satysfakcja pojawia się nie tylko przy dżemie z czerwonej porzeczki, ale przy każdych przetworach, które dobrze i smakowicie wyjdą ;-) Ale tym razem skupmy się na czerwonej porzecze i jej przetworzeniu w dżemik. Nie dodawałam do niego żadnych dodatkowych wspomagaczy(...)dżemfix . Jest tylko porzeczka i cukier (cukier powinien być obecny, bo oprócz tego, że pełni rolę naturalnego konserwanta, to także nadaje dżemowi odpowiednią konsystencję). SKŁADNIKI: - ok. 1 kg czerwonej porzeczki - ok. 1,5 szklanki cukru - szczypta cynamonu Porzeczki obrywam z ogonków, dobrze płuczę w zimnej wodzie. Wrzucam do garnka, zasypuję cukrem, dodaję cynamonu, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki
Wielopokoleniowolipcowe śniadanie serwuję pyszny koktajl na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czerwonych porzeczek i banana. 400 ml jogurtu naturalnego 1 szklanka obranych czerwonych porzeczek 1 banan Porzeczki i banana zmiksować z jogurtem. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia ElkiNalewkę z czerwonych porzeczek w tej wersji przygotowujemy z soku wyciśniętego z owoców w sokowirówce lub wyciskarce. Dlatego też nie podaję wagi porzeczek, tylko ilość uzyskanego z nich soku. Nalewka ta działa wzmacniająco, reguluje procesy trawienia, polecana jest przy chorobach gardła. Pod warunkiem, że będziemy trzymać się żelaznej zasady : ” Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie(...)musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi.” Składniki 1 l soku z czerwonej porzeczki 1,2 l wody 600 g cukru 1,6 l alkoholu 70% 60 g rodzynków 3 goździki garść listków mięty Wykonanie W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy. Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy
Tajemnice Smakuporzeczkami Składniki: 260g mąki pszennej 250g jogurtu greckiego 80ml oleju (u mnie kokosowy) 80g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g białej czekolady 200g czerwonej porzeczki Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - porzeczki przebrać, umyć, osuszyć - czekoladę posiekać na kawałki - do jednej miski przełożyć jajka, cukier, jogurt grecki oraz olej, składniki roztrzepać widelcem lub ręczną
Smakołyki Berenikiłyżek cukru, 100 g czarnych porzeczek, 250 g czerwonych porzeczek, 1/2 opakowania otrębów granulowanych. Przygotowanie: Do zimnego serka homogenizowanego dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy. Porzeczki dokładnie płuczemy i przebieramy. Porzeczki umieszczamy w oddzielnych miseczkach- w jednej czarne, a w drugiej czerwone. Każde zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 5 minut(...)czasie rozgniatamy je widelcem. Na dno przezroczystych szklanek rozkładamy po połowie mus z czarnych porzeczek, 2 łyżki serka, mus z czerwonych porzeczek, otręby, serek i otręby
Aga w kuchni