powstrzymałam się przed zjedzeniem ich solo ); niestety, sezon na rabarbar się skończył. Na szczęście na swoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się również czerwona porzeczka. Aktualnie moim jedynym problemem jest zdecydowanie, która wersja sernika smakuje lepiej... Karmelowy sernik z czerwoną porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzechem było ich nie wykorzystać, nie tylko na słodko :) u mnie w sałatce. Zaskakujące połączanie smaku, polecam. Składniki (1 porcja): 2 upieczone średnie buraki 3 łyżki sosu z czerwonej porzeczki (zmiksowana konfitura następnie przetarta) 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka sezamu 2 łyżki świeżej czerwonej porzeczki 20 listków mięty Buraki kroimy w cienkie plasterki, polewamy sosem porzeczkowym posypujemy
Delicious TitbitsPiątnicy 1/3 szkl cukru 100 gr masła 2 jajka 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego 80 ml mleka 1/2 słoika dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki Polewa: 80 gr białej czekolady 1-2 łyżeczki dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę
Gotowanie...to proste !ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki i czerwona porzeczka przygotowanie bezy: Rozgrzać piekarnik do 180 C(termoobieg). Ubić białka dodając szczyptę
noteskulinarnyfigaPorzeczek w moim ogrodzie nie brakuje, dlatego dziś przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z tymi właśnie owocami. Jeśli lubicie ciasta z wiśniami o kwaśnym posmaku to Ciasto z czerwonymi porzeczkami również powinno Wam zasmakować. Składniki: - 4 jajka - 250g margaryny - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier(...)waniliowy - około 2 szklanki czerwonej porzeczki Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Porzeczki myję i oczyszczam z lisków i gałązek. Odkładam do przesuszenia. Obsypuję je mąką odebraną z przepisowych dwóch szklanek (tak około 1 łyżka). Margarynę rozpuszczam na małym ogniu i odstawiam do ostudzenia. Jajka ubijam z cukrami aż zbieleją. Dodaję stopniowo
Kuchnia co dniaPołączenie kruchego ciasta, słodkiego sernika i kwaśnych czerwonych porzeczek okazało się rewelacyjne! Zazwyczaj nie używam gotowego twarogu we wiaderkach, jednak tym razem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód: 300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę(...)lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier
Z miłości do słodkościczekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki
Kuchnia Pani Wiosnypetit 120 g masła masa serowo-czekoladowa: 200 g sera białego (najlepiej takiego w "kiełbasce") 150 g białej czekolady 250 ml śmietany 30% mus malinowo-porzeczkowy: 200 g czerwonej porzeczki 100 g malin 5 łyżek cukru 70 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na "piasek" łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na formę i dociskamy(...)ciastek i odstawiamy do lodówki na pół godziny. mus : Maliny i porzeczki podgrzewamy w garnku, a kiedy puszczą sok miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Powstały mus dosładzamy (czerwona porzeczka jest dość kwaśna, więc dałam 5 łyżek cukru, ale można dać mniej według swojego smaku). Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund i mieszamy
Bon appetit mon amieBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami. Delikatna,lekka i pyszna. Rolada biszkoptowa 6 jajek 100 g cukru 60 g mąki pszennej 20 g kakao 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier w trakcie ubijania.Do masy żółtkowej wrzucić pianę i wymieszać drewnianą łyżką.Przesiane mąki z kakao delikatnie połączyć(...)całkowitego wystudzenia. Bita śmietana 400 ml śmietanki 36% 5 łyżek cukru pudru łyżka cukru wanilinowego czerwone porzeczki Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.Równo rozsmarować na wystudzonej roladzie,na wierzch poukładać czerwone porzeczki lekko dociskając. .Pomagając sobie ściereczką zwinąć placek z nadzieniem.Posypać cukrem pudrem. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Anielskie wypiekilubię najbardziej. Jedyną tajemnicą pozostanie dla mnie fakt, że czasem niektóre owoce wpadają do środka, a niektóre zostają u góry :). Dla kogo: dla szukających łatwego przepisu dla mających czerwoną porzeczkę na zbyciu dla lubiących ciasta ucierane Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego masła 220g cukru (najlepiej drobnego) 3 jajka 190ml mleka Składniki(...)owocowy wierzch: czerwona porzeczka ok. 2-2,5 szklanki 3 łyżki brązowego cukru (demerara) lub cukru kokosowego Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce. Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem/cukrem kokosowym. Pieczemy
Mania Wypiekaniajajka 220ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g roztopionego masła 350 g mąki pszennej, około 2 szklanki 150 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g czerwonych porzeczek Krem: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g sera ricotta Przygotowanie: Zacznij od wymieszania składników mokrych. Do miski wbij dwa jajka, wlej(...)porzeczkami. Babeczki z porzeczkami W moim przekonaniu najlepszym i najszybszym sposobem na przygotowanie czegoś słodkiego, są babeczki, mufinki etc. Wystarczy połączyć mokre z suchymi składnikami i upiec, nie ma nic prostszego. W tym okresie optymalnym rozwiązaniem są babeczki z porzeczkami . Owoc drugiego obiegu Choć porzeczka uważana jest przez
kuron.com.plSłodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z CZEKOLADĄ: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej ok 1 szklanki czerwonej porzeczki Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować
https:KKuchniaMniamjuż się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki(...)mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak w mojej mieszance było dość sporo słynących z kwaskowatości czerwonych porzeczek, więc wsypałam łyżkę zwykłego i łyżkę trzcinowego). Podlałam je wodą, żeby rozrzedzić mieszankę. Sok, który puściły owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę. Owoce
Kuchnia po mojemuPrzepis na łatwe, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Idealne ciasto do kawy, które świetnia smakuje zarówno z czerwoną(...)porzeczką jak i czarną porzeczką. Kwaskowość porzeczki idealnie przełamana słodką bezą, a właściwie pianką bezową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z porzeczkami Składniki Składniki na kruche ciasto: 180 g schłodzonego masła 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru pudru szczypta soli dodatkowo 500 g porzeczek ja użyłam czerwonej
To co lubię - gotuję i polecamDoskonałe ciasto na lato - puszyste, o delikatnym, niezbyt słodkim smaku, z odpowiednią ilością kwaskowych czerwonych porzeczek i rozpływającej się w ustach maślanej kruszonki. Sekretem udanego ciasta jest odpowiednio długie ucieranie masła z cukrem pudrem i jajkami. składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czerwonej porzeczki 100 g masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki wykonanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam
babka w formie