mnie w prezencie, prosto z Krety. Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami czerwonych porzeczek oraz układamy pokrojone na ósemki śliwki węgierki. Układamy kolejną warstwę bezy. Pozostałe porzeczki ugniatamy widelcem
Moja smaczna kuchniacieplejszą wiosnę, dziś prezentuje Wam kolejnego shake'a. tym razem porzeczka z bananem i wanilią. jestem zdecydowaną zwolenniczką waniliowych smaków, ale muszę przyznać, że połączenie banana z czerwoną porzeczką jest świetne. Koniecznie wypróbujcie." Składniki : 250 ml mleka 2 banany Szklanka czerwonych porzeczek 100 g lodów waniliowych Sposób przygotowania: Banany powinny mieć temperaturę pokojową, reszta składników powinna być
Słodkie PrzyjemnościPrzetworów ciąg dalszy Dzisiaj polecam konfiturę z porzeczki czerwonej ( zwanej dawniej jak byłam mała – ” świętojanką „) Możemy ją używać np. jako dodatek do naleśników , deserów, gofrów , a nawet łyżka tej konfitury dodana do pieczenia mięsa podkreśli jego smak. Składniki : – 1 kilogram dojrzałych porzeczek czerwonych, 50 dag cukru, 50 ml wody. Sposób przygotowania : Porzeczki obieramy
Pysznosci Babci Basiciasteczkowe okruszki i owoce. Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 150 g mąki ryżowej 220 ml soku jabłkowego łyżeczka cukru 2 jajka 2 łyżeczki oleju kokosowego dwie garści czerwonych porzeczek olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz) do podania: kuleczki czerwonej porzeczki pokruszone ciasteczka, np. takie Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy z sokiem, cukrem, jajkami i olejem
Dzieje kuchennej Wiewióryzmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 400 – 500 g czerwonej porzeczki wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy równomiernie porzeczki i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenianajlepszych przepisów na serniki na zimno Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Agrestowy sernik na zimno Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z czerwoną porzeczką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik
Kulinarne przygody Gatitysmakować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki 30 % 500 g porzeczek czerwonych 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny pozostałe: 2 galaretki czerwone 1/2 szklanki jagód 200 g malin 100 g porzeczek czerwonych Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby(...)formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Masa porzeczkowa: Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka zostawiając 100 g, dodaje cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Przekładam na sito i wyciskam z nich
wesoła kuchniaczarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do toru i ciasta. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem idealny do wakacyjnych wypieków i deserów. Polecam również mus z czerwonej porzeczki. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 300 g świeżych/mrożonych czerwonych porzeczek 65 g cukru lub więcej, do smaku 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki
Słodki PomysłTrzy proste składniki : czerwone porzeczki, wanilia i maślanka i blender wystarczą aby stworzyć to cudo :) Jeśli macie jeszcze trochę porzeczek, albo zamroziliście już zapasy na zimę, koniecznie wyciągnijcie garstkę i spróbujcie tego koktajlu. Naprawdę warto! SKŁADNIKI (1 porcja) 125 ml maślanki 100g czerwonych porzeczek 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Porzeczki dokładnie myjemy
DefinicjaSmakułyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą: 500g białego sera w wiaderku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka poziomkowa 1/2 szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy(...)szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 2. Masa serowo- porzeczkowo - czekoladowa: Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę
Szalona Kuchnia Ewelinyzdrowy, orzeźwiający. Ten lekko kwaśny koktajl, to idealna propozycja na gorące letnie dni. Składniki: 0,5 szklanki czerwonych porzeczek mała garść czarnych porzeczek 1 mały banan 3/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Przygotowanie: Do butli miksera wsypujemy pół szklanki czerwonych porzeczek, dodajemy jednego pokrojonego w plastry banana i małą garść czarnych porzeczek. Całość zalewamy zimnym mlekiem. Miksujemy. Jeśli
Słodkie okruszkijajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 2 opakowania, margaryna 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, porzeczki czerwone 250 gram, cukier puder - ile potrzeba obrane, opłukane porzeczki kilka godzin przed pieczeniem zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe(...)wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubięblogu 2 smaki. Składniki: ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Arbuza(...)przyznać, że ja o miodzie zapomniałam, a sałatka i tak była dobra. Chociaż wydaje mi się, że miód dodaje sałtce bardziej ciekawego smaku i łagodzi kwaśny smak czerwonej porzeczki. Sałatki nie chłodziłam w lodówce, bo czasu już na to nie było. Składniki miałam zimne, to była wystarczająco chłodna
In my kitchenWypieki i desery z czerwonymi porzeczkami w roli głównej są rozchwytywane przez całą moją rodzinę ;) Nie wiem, jaki jest fenomen tych małych kuleczek, ale zawsze wszystko, co je zawiera, znika błyskawicznie. A że ja mam dużo pomysłów na wykorzystanie zamrożonych zapasów (tak, tak, mrożą się idealnie!), jeszcze niejednokrotnie w tym roku się tutaj pojawią w różnych połączeniach. Składniki Ciasto(...)szklanki mąki 200 g masła/margaryny 4 płaskie łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste) opakowanie cukru waniliowego Nadzienie 3-4 szklanki czerwonych porzeczek 3/4 szklanki cukru Wymieszać porzeczki z cukrem. Piana 5 białek 1/2 szklanki cukru Dodatkowo trochę kakao, ciemnego i gorzkiego Kruszonka 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego
Słodkie inspiracjekruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy(...)białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny około 400 g czerwonych porzeczek Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać cukier i wanilię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika
moj przepis nakruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy(...)białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny około 400 g czerwonych porzeczek Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać cukier i wanilię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika
moj przepis nabiałej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 26 liczona u dołu): 160 g mąki pszennej 30 g kakao(...)białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny (12 g) lub 3 listki żelatyny około 400 g czerwonych porzeczek Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać cukier i wanilię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika
moj przepis na