Czekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki(...)mlecznej 2 łyżki (20 g) kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Dodatkowo: 0,75 szklanki (100 g) czerwonej porzeczki Przygotowanie: 1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę gorzką i mleczną, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło. 2) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę
Fitsweet.mePyszny deser na szybko...kremowy sos piernikowy z borówkami i czerwonymi porzeczkami. Dla wielbicieli pierników to prawdziwa gratka 😉 Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie(...)która świetnie gasi pragnienie. Składniki: (na 2 porcje) 200 ml śmietany 30% 200 ml mleka 12-14 szt. pierników lukrowanych 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) garść borówek garść czerwonych porzeczek Wykonanie: Owoce myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy mleko oraz śmietankę i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokruszone pierniki ( odkładamy 2 sztuki do dekoracji). Mieszamy, aż pierniki całkowicie
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie
Kuchnia MagdaLenytartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie: 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 białka 1 szczypta soli wykonanie: Porzeczki szypułkujemy, myjemy i odsączamy. Białka ubijamy z solą
Domowy Smak Jedzeniawody 15 dkg cukru pudru sok i skórka z 1 dużej limonki 10 dkg wiórków kokosowych 1 łyżka topionego masła bez soli 1 łyżka cukru pudru 40 dkg porzeczek czerwonych Jak przygotować limonkowy torcik na zimno . Do kubka wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po 10-u minutach podgrzać całość, najlepiej przez kilka sekund(...)włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzony torcik udekorować po wierzchu czerwonymi porzeczkami. Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując torcik na zimno z porzeczkami. Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Porzeczki czerwone zastąpić można malinami, borówkami, poziomkami lub truskawkami. Forma do torciku, po którą sięgnęłam
mecooksMoja młodziutka czerwona porzeczka w tym roku znowu obrodziła. Na razie jest to mały krzew i uzbierałam zaledwie 600 g owoców ale spokojnie wystarczyło do przygotowania przepysznego, kremowego ciasta z czerwoną porzeczką i aksamitnym czekoladowym musem. Na zdjęciach wyszedł dosyć blado i tak jakby nie było w nim czekolady, ale uwierzcie na słowo, że czekolada tam się znajduje(...)czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa) biszkopty Przygotowanie: Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty. Galaretkę przygotować wg instrukcji
Kocham..lubię..gotuję..wykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :)) Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła(...)godziny do lodówki (można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc). Pałki z kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową. Pałki z kurczaka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 70 minut. Na ostatnie 10-15 minut odkrywam naczynie i przypiekam grzaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi(...)rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami
Moja Delicjauginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi(...)śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować
Moja Delicjagorąco, ale ja lubię ciepło. W pracy jest nie do wytrzymana. Kiedy już wrócę do domu, to mam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Ostatnio zasmakowały mi porzeczki czerwone. Beza z nimi była fantastyczna. Teraz postanowiłam je wykorzystać do koktajlu. Zrobiłam go w zdrowej wersji z jogurtem naturalnym, sokiem jabłkowym i moim pysznym miodem pokrzywowym. W smaku jest lekko(...)porzeczek czerwonych 100 ml soku jabłkowego eko 2 - 3 łyżki miodu pokrzywowego lub zwykłego Sposób przyrządzania: Porzeczki czerwone odszypułkować, umyć i osuszyć. Porzeczki zmiksować blenderem na purée, dodać miód pokrzywowy lub zwykły. Mus przecedzić przez sito. Dodać sok jabłkowy i jogurt naturalny, ponownie miksować
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto kruche: 150 g zimnego masła 2 żółtka 100 g cukru pudru 250-300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500 g czerwonej porzeczki 3/4 szkl cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kaszy manny Różowy lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty) Dodatkowo: czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Większą część
Nastoletnie WypiekaniePyszny sok dla sportowców i osób ćwiczących. Czerwona porzeczka regeneruje i wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Sok z czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i ma działanie napotne. Potas zawarty w tych owocach pomaga zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze. Witaminy z czarnej(...)czerwonej porzeczki regulują cholesterol a antyoksydanty pozbywają się wolnych rodników. Dzięki owocom przyśpieszamy metabolizm i obniżamy poziom cukru we krwi. Poprawiamy pracę jelita i oczyszczamy je z toksycznych substancji. W 100 g czarnej porzeczki = 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C !!! Składniki (750 ml): 1 szklanka czerwonej porzeczki
Pora na pora i pomidoraCzerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :) Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :) Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń(...)garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie! Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu. Potrzebujemy: 1 kg czerwonych porzeczek 250 g daktyli, u mnie daktyle bez pestek z Gospodarstwa Rolnego Pliczko Daktyle 15 minut przed przygotowywaniem dżemu zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odlewamy nadmiar wody. Do garnka wrzucamy
MamaOskarkanasionami chia i porzeczką) (deser z nasionami chia i porzeczką) Moim gwoździem programu są czerwone porzeczki słodko - kwaskowate, zebrane na działce moich rodziców. Porzeczki są bardzo zdrowe, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Podobno łagodzą też bóle menstruacyjne. (porzeczka czerwona) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody(...)żeby chia napęczniało. - śmietanę kremówkę 38% ubijamy dodając pod koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. - bitą śmietaną dekorujemy deser. - na górę posypujemy czerwonymi porzeczkami SMACZNEGO! Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis i że go wypróbujecie, bo naprawdę warto
RITA food channel