czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:58/90)

Kapuśniaczki 157

godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Składamy kapuśniaczki: Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, wałkujemy(...)Pozostawiamy jeszcze na około 20 minut do podrośnięcia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut ustawiając piekarnik góra - dół z termoobiegiem. Serwujemy z domowym czerwonym barszczem

Życie zaczyna się w kuchni
Muffinki z kapustą i grzybami. 182

ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej(...)jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem dodać do kapusty. Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Można dodać odrobinę kminku (ja zawsze dodaję do dań z kapusty). Gotować do czasu zredukowania płynów. Cebulę obrać

Nie tylko w kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty. 159

czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy(...)dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno

Przepisy i porady kulinarne
Orientalna marynata z warzyw 140

gruntowych ogórków mango ( ok. 500 g ) 2 czerwone i zielone strąki chili 3 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie   Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki(...)połamaną na kawałki laskę cynamonu, goździki, cukier i sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut. Warzywa pozostawiłem

R'n'G Kitchen
Drożdżowe kapuśniaczki 230

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu.Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 szklanka mleka20 g świeżych drożdży2 małe jajka1 i 1/2 łyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczka cukru50 g roztopionego masłaFarsz: 1/2 kg kiszonej kapusty30 dag pieczarek2 cebule2 łyżki olejuszczypta cukru4 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku sól, pieprzDodatkowo:1 małe jajko do posmarowaniakminek / mak / sezam / czarnulka do posypaniaSposób(...)mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.5. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić

Kuchnia domowa Ani
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 168

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki bez zawijania 273

O gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam

Blondynka Gotuje
Potrawka z królika 189

laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje.  Po ugotowaniu mięso wyjąć i lekko ostudzić. Następnie oddzielić od kości. Marchewkę pokroić(...)zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 160

szklanki oleju Sposób wykonania :   K apustę parzymy około 10 minut w gotującej wodzie, najlepiej pojedyncze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy, aż będzie miękki, około 20 minut. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę(...)dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż, nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron, tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno

Przepisy i porady kulinarne
Zielone krokiety, czyli wariacja na temat krokieta. 99

Tradycyjne krokiety wypełnione są nadzieniem mięsnym lub kapustą i grzybami. Postanowiłam trochę poszaleć i przygotować takie krokiety z brokuła i sera koziego. Niestety barszczyk czerwony do nich zupełnie nie pasuje. Ale co tam, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły:-) Składniki na naleśniki (około 14sztuk): 2 jajka 500ml wody 300g mąki pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju(...)blendera, jest o wiele szybciej. W tym czasie nagrzewam patelnię. Patelni nie smaruję olejem, gdyż został on dodany do ciasta. Zawsze używam patelni teflonowej. Brokuł kroję na mniejsze części. Gotuję przez około dziesięć minut. Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. Na patelni podsmażam drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaję gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu i soli. Ugotowane brokuły kroję na małe

wysmienity
Faszerowana papryka à la gołąbki 210

zabieganych, albo dla tych, co nie lubią kapusty. Tak tak, specjalnie dla Was mam dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon(...)czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 191

półkę....na chwilę....idzie nowe.... Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min 4 papryki 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 125 g koziego sera 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 por natka pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek kapusty włoskiej  1/4 selera korzeniowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kulek czarnego pieprzu sól olej rzepakowy(...)kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym naczyniu

Słodki Kompromis
Curry z kurczakiem i kalerosse 138

Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kalerosse , odsyłam na stronę kalerosse.pl Składniki: około 600 g filetu z kurczaka 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około(...)malakserze ). Smażyć razem około 2 minut. Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni. Całość zalać wodą i zagotować. Następnie dodać kalerosse i fasolę z puszki, wlać mleko kokosowe i gotować 2-3 minuty. Curry doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 189

cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe W szklanym naczyniu wymieszać(...)podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia, wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 2 cm. Farsz Kapustę gotuję z dodatkiem dwóch szklanek wody przez około godzinę. Po tym czasie powinna zmięknąć. Odcedzam i siekam drobno. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody przez 8 minut, następnie ściągam

Mango Papaja
“Qmam kasze”-recenzja 112

które są zrównoważone termicznie, sezonowe i dopasowane do temperatury za oknem. Lubi świeże zioła. Nie łączy też białka zwierzęcego z węglowodanami, więc w tej książce będzie jarsko. Nie poleca gotowania na zapas, więc porcje nie będą duże. Autorka zajmuje się wpływem jedzenia na organizm, więc będzie też zdrowo. Przede wszystkim składniki to nie tylko lista zakupów, ale element jej wyjątkowego(...)ugotowała z tej ksiązki? Na pewno smakowicie wygląda słodka polenta z brzoskwinią i czekoladą, polenta na słono z boczniakami, paprykarz jaglany, sałatka ze szczawiu, jaglanka z cykorią, czerwona kapusta z mango, pęczak z ostrą truskawką. Poza klasycznymi lodami jaglanymi, większość przepisów to naprawdę nowe, ciekawe połączenie. Doskonała inspiracja na jesienne chłody! Qmam kasze, czyli powrót do korzeni Autorka: Maia

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania